Απαίτησαν την παραίτηση του Προέδρου του ΕΑΠ κατά την συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής

Απαίτησαν την παραίτηση του Προέδρου του ΕΑΠ κατά την συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής

Την παραίτηση του Προέδρου του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου απαίτησαν μέλη κατά την σημερινή συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής, Βασίλη Καρδάση.

Όπως αναφέρει σε δήλωση του ο Πρόεδρος του ΕΑΠ: «Τα μέλη κ.κ. Α. Μιχιώτης, Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, Ι. Καλαβρουζιώτης, Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Α. Δημητράς, εκπρόσωπος των μελών ΔΕΠ και Γ. Τσιμουρής, Αντιπρόεδρος ακαδημαϊκών θεμάτων έθεσαν προ Ημερησίας Διατάξεως ως απαίτηση και επί της ουσίας την παραίτηση του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής».


Oι Κοσμήτορες των Σχολών του ΕΑΠ, Α.Μιχιώτης και Ι .Καλαβρουζιώτης και ο εκπρόσωπος των μελών ΔΕΠ του ΕΑΠ Α.Δημητράς αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους:

«Κατά τη σημερινή (26/2/2019) συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ τέθηκε από τους Κοσμήτορες των Σχολών του ΕΑΠ και τον εκπρόσωπο των μελών ΔΕΠ το θέμα της εφεξής εκπροσώπησης του πανεπιστημίου μας στις όποιες συζητήσεις προκύψουν με το Υπουργείο Παιδείας, από πρόσωπα που απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΑΠ και συγκεκριμένα είτε τον Αντιπρόεδρο Ακαδημαϊκών Θεμάτων, Γ. Τσιμουρή, είτε τους Κοσμήτορες των Σχολών του ΕΑΠ».

Και συνεχίζει η ανακοίνωση: 

«Με την πρόταση αυτή, αν και πλειοψηφούσα κατά τη συνεδρίαση, διαφώνησαν μόνο ο Πρόεδρος και δύο τακτικά μέλη της ΔΕ. Κατά τη συζήτηση της ανωτέρω πρότασης, ο Πρόεδρος της ΔΕ καταφέρθηκε με οξείς χαρακτηρισμούς κατά των παρόντων Κοσμητόρων αλλά και του Αντιπροέδρου Ακαδημαϊκών Θεμάτων. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας οι Κοσμήτορες και ο εκπρόσωπος των μελών ΔΕΠ αποχώρησαν από τη συνεδρίαση και η συνεδρίαση διακόπηκε λόγω έλλειψης απαρτίας.

Καλούμε έστω και την ύστατη στιγμή, τόσο τον Πρόεδρο όσο και τα ανωτέρω τακτικά μέλη της ΔΕ, να συνταχθούν με την ομόθυμη βούληση της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΑΠ, για μη αλλοίωση της αυτοτέλειας και της αποστολής του πανεπιστημίου μας. Σε αντίθετη περίπτωση, η ευθύνη για την όποια εξέλιξη και διοικητική αρρυθμία στο ίδρυμα ανήκει πλήρως σε όσους πίσω από τις πλάτες της ακαδημαϊκής κοινότητας και χωρίς την εντολή ή την εξουσιοδότηση κανενός θεσμικού ακαδημαϊκού οργάνου, εξυφαίνουν και διαβουλεύονται σχέδια για το μέλλον του ΕΑΠ».

Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής σχετικά με τα γεγονότα:

«Σήμερα 26 Φεβρουαρίου 2019 σε προκαθορισμένη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής η οποία αφορούσε σε αποφάσεις επί 34 θεμάτων ακαδημαϊκής, διοικητικής και οικονομικής φύσης, τα μέλη κ.κ. Α. Μιχιώτης, Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, Ι. Καλαβρουζιώτης, Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Α. Δημητράς, εκπρόσωπος των μελών ΔΕΠ και Γ. Τσιμουρής, Αντιπρόεδρος ακαδημαϊκών θεμάτων έθεσαν προ Ημερησίας Διατάξεως ως απαίτηση και επί της ουσίας την παραίτηση του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής. Με όλους τους τρόπους υποδείχθηκε στα συγκεκριμένα μέλη ότι, εφόσον η Διοικούσα Επιτροπή, ως διορισμένο διοικητικό όργανο του ΕΑΠ, τελεί υπό την αίρεση του Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου, όφειλαν το αίτημα να το θέσουν υπόψη του Υπουργού. Αμέσως τα ως άνω μέλη αποχώρησαν, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να συμμετέχουν εφεξής σε συνεδρίαση του οργάνου. Κατόπιν έλλειψης απαρτίας η συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής διακόπηκε.

Αυτή η πρωτοφανής στάση που θυμίζει συνδικαλιστικού τύπου συμπεριφορές και το θεσμικό ατόπημα σε μία κρίσιμη στιγμή για το μέλλον του ΕΑΠ αυτονοήτως θα προκαλέσει διοικητικές δυσλειτουργίες και αρρυθμίες στο Ίδρυμα με προσωπική ευθύνη των ιδίων και μόνο. Επισημαίνεται ότι βρίσκονται σε εκκρεμότητα η έναρξη του εαρινού ακαδημαϊκού εξαμήνου, διαγωνισμοί προμηθειών, αναθέσεις έργου σε μέλη ΣΕΠ, προκήρυξη επιλογής υπαλλήλων μέσω ΑΣΕΠ κοκ. Υπογραμμίζουμε τις ευθύνες των ως άνω που συνιστούν ευθέως παράβαση καθήκοντός τους ως μελών της Διοικούσας Επιτροπής, με την υπόμνηση ότι αυτές οι συμπεριφορές δεν συνάδουν με τα ακαδημαϊκά ήθη και το δημόσιο λειτούργημα που έχουν κληθεί να επιτελέσουν. Από την πλευρά μας διαβεβαιώνουμε με αίσθημα ευθύνης σε όσα υπαγορεύουν οι νόμοι και ο θεσμικός μας ρόλος προς τους φοιτητές και όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων, ότι θα πράξουμε παν δυνατόν ώστε να μη θιγεί σε οποιοδήποτε βαθμό η ακαδημαϊκή και διοικητική λειτουργία του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, όπως έχουμε πράξει από της αναλήψεως των καθηκόντων μας και μέχρι σήμερα. Αποτελεί δε ευθύνη και χρέος μας η προάσπιση των συμφερόντων του Ιδρύματος απέναντι σε τέτοιες πρωτόγνωρες συμπεριφορές και αντιλήψεις που δεν αρμόζουν στη λειτουργία του ανώτατου οργάνου διοίκησης του Ιδρύματος». 

Υπουργός Παιδείας: Έρχεται την επόμενη εβδομάδα το σχέδιο συγχώνευσης του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με το ΕΑΠ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr