Ερώτηση 48 Βουλευτών: Προβλήματα σε προπτυχιακά προγράμματα σπουδών του ΕΑΠ

Ερώτηση 48 Βουλευτών: Προβλήματα σε προπτυχιακά προγράμματα σπουδών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου

Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο: Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν 48 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι κάνουν λόγο για σοβαρές ελλείψεις στο Ίδρυμα που δυσχαιρένουν την ομαλή προπτυχιακή ακαδημαϊκή ζωή των φοιτητών.

Οι Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ζητούν από τον Υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου να απαντήσει στη Βουλή σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα των φοιτητών.


Ειδικότερα η ερώτησή τους:

Προς τον κ. Υπουργό Παιδείας, "Ερευνας και Θρησκευμάτων 

ΘΕΜΑ: Προβλήματα σε προπτυχιακά προγράμματα σπουδών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια που προσφέρει ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση, με καινοτόμα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα και ελεύθερη πρόσβαση σε όλους. 

Όλοι και όλες, ανεξαρτήτως ηλικίας και χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις, μπορούν να παρακολουθήσουν τα προπτυχιακά προγράμματα και να αποκτήσουν πτυχίο ισότιμο με των άλλων ΑΕΙ της χώρας, αφού και το ΕΑΠ είναι ένα ισότιμο δημόσιο ΑΕΙ. 

Είναι λοιπόν ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα διαφορετικό, ευέλικτο, με νέες ιδέες και κυρίως φοιτητοκεντρικό. Όμως παρ' όλες τις προσπάθειες του Υπουργείοι και της ΔΕ του ΕΑΠ για την ποιοτική αναβάθμιση των σπουδών που προσφέρει στους φοιτητές/τριες του, υπάρχουν ακόμα σοβαρές ελλείψεις που δυσχεραίνουν την ομαλή προπτυχιακή ακαδημαϊκή ζωή τους. 

Συγκεκριμένα: 

• `Ενα πολύ σοβαρό ζήτημα είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις στην παραλαβή των απαραίτητων για τις σπουδές τους εγχειριδίων, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο ετήσιο ποσό της οικονομικής συμμετοχής που καταβάλλουν. Επίσης, σοβαρό ζήτημα αντιμετωπίζουν με τα ίδια τα εγχειρίδια, τνου μέχρι και σήμερα δεν έχουν αναβαθμιστεί. Για παράδειγμα, στο Πρόγραμμα Σπουδών (ΠΣ) Διοίκησης Επιχειρήσεων, τα βιβλία εξακολουθούν να κοστολογούνται σε 

δραχμές, ενώ Θα ήταν λογικό μετά την ίδρυση του Εκδοτικού Οίκου ΕΑΠ (Εκδόσεις ΕΑΠ) να έχουν αναπροσαρμοστεί. 

• Από το 2017 γίνεται προσπάθεια να τεθούν σε εφαρμογή οι απαραίτητες, για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, τηλεδιασκέψεις για τους φοιτη Γές της περιφέρειας και του εξωτερικού που δεν μπορούν να παρακολουθήοουν δια ζώσης τις Ομαδικές Συμβουλευτικές Συναντήσεις, αλλά το σχετικό πρόγραμμα δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά ή και καθόλου. 

• Προβλήματα αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι φοιτητές με την ισχύ του δελτίου μετακίνησης φοιτητή, παρά την ανακοίνωση του Προέδρου του ΕΑΠ για συνεργασία του Πανεπιστημίου με την Ομοσπονδία ων ΚΤΕΛ και τη δυνατότητα των φοιτητών να μετακινούνται με υπεραστικά λεωφορεία με έκπτωση 50%. 

• Παρά τη σχετική τροπολογία που ψήφισε η Βουλή και δίνει δικαίωμα συμμετοχής στους φοιτητές του ΕΑΠ στα όργανα της Διοίκησης του Ιδρύματος, από την πλευρά της ΔΕ δεν έχει κινηθεί ακόμα η διαδικασία για την εκλογή εκπροσώπου των φοιτητών. 

• Σε ανακοίνωσή του τον Απρίλιο του 2017, ο Πρόεδρος της ΔΕ ανέφερε ότι το ΕΑΠ προχωρεί, σε συνεργασία με το ΥΠΕΠΘ, στην ένταξη των πτυχιούχων των ΠΣ στον Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Πρόγαμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ). Από τότε μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία επί3ημη ενημέρωση για την πορεία αυτής της διαδικασίας. 

• Σε ανακοίνωσή του, τον Απρίλιο του 2017, ο Πρόεδρος της ΔΕ ανέφερε ότι έστειλε στο ΥΠΕΠΘ επικαιροποιημένες εισηγήσεις, προκειμένου να πιστοποιηθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των ΠΣ στον Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, εξακολουθούν να βρίσκονται στο κενό χιλιάδες φοιτητές και πτυχιούχοι που περιμένουν εναγωνίως να τους αναγνωριστούν επαγγελματικά δικαιώματα, ώστε να ενταχθούν ισότιμα στην αγορά εργασίας. 

• Άλυτο παραμένει ακόμα το σοβαρό ζήτημα της ισότιμης αντιμετώπισης των πτυχίων των ΠΣ στον Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, αφού τα εν λόγω πτυχία παραμένουν με αστερ σκο εκτός του κυρίου σώματος των ζητούμενων πτυχίων. Την ίδια ώρα συναφή προγράμματα σπουδών αναφέρονται σε όλες τις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ. 

Επειδή, το ΕΑΠ είναι ίδρυμα ισότιμο με τα άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας και οι φοιτητές του δεν είναι και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ω; φοιτητές δεύτερης κατηγορίας, 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι προπτυχιακοί φοιτητές/τριες του ΕΑΠ; 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

  1. Μηταφίδης Τριαντάφυλλος
  2. Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)
  3. Ακριώτης Γεώργιος
  4. Αντωνίου Χρήστος
  5. Αυλωνίτου Ελένη
  6. Βαρδάκης Σωκράτης
  7. Βράντζα Παναγιώτα
  8. Γάκης Δημήτριος
  9. Γεωργοπούλου - Σαλτάρη Ευσταθία (Εφη)
  10. Εμμανουηλίδης Δημήτριος
  11. Ζεϊμπέκ Χουσέϊν
  12. Ηγουμενίδης Νικόλαος
  13. Οελερίτη Μαρία
  14. Θηβαίος Νικόλαος
  15. Ιγγλέζη Αικατερίνη
  16. Καββαδία Αννέτα
  17. Κατσαβριά- Σιωροπούλου Χρυσούλα
  18. Καρά Γιουσούφ Αϊχάν
  19. Καρακώστα Ευαγγελία (Εύη)
  20. Καστόρης Αστέριος
  21. Καφαντάρη Χαρά
  22. Κουράκης Αναστάσιος
  23. Κωστοπαναγιώτου Ηλίας
  24. Αιβανίου Ζωή
  25. Μανιός Νίκος
  26. Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
  27. Μιχελής Αθανάσιος
  28. Μιχελογιαννάκης Ιωάννης
  29. Μορφίδης Κωνσταντίνος 
  30. Μουμουλίδης Θεμιστοκλής
  31. Μπαλωμενάκης Αντώνης
  32. Μπάρκας Κώστας
  33. Ξυδάκης Νίκος
  34. Ουρσουζίδης Γεώργιος
  35. Παπαδόπουλος Νικόλαος
  36. Παυλίδης Κωνσταντίνος
  37. Πρατσόλης Αναστάσιος
  38. Ρίζος Δημήτριος
  39. Ριζούλης Ανδρέας
  40. Σιμορέλης Χρήστος
  41. Σκουρλέτης Παναγιώτης
  42. Σκούφα Ελισσάβετ- Μπέττυ
  43. Σπαρτινός Κωνσταντίνος
  44. Σταμπουλή Αφροδίτη
  45. Στογιαννίδης Γρηγόρης
  46. Τριανταφύλλου Μαρία 
  47. Τσόγκας Γιώργος 
  48. Ψυχογιός Γιώργος 

Το Έγγραφο της Ερώτησης

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr