Ο Πρόεδρος του ΕΑΠ σχετικά με τις καθυστερήσεις αποστολής συγγραμμάτων και τις εκπτώσεις στα ΚΤΕΛ

Ο Πρόεδρος του ΕΑΠ σχετικά με τις καθυστερήσεις αποστολής συγγραμμάτων και τις εκπτώσεις στα ΚΤΕΛ

Η Επιστολή του Προέδρου της ΔΕ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), Βασίλη Καρδάση, για την έναρξη του Ακαδημαϊκού έτους:

«Η Διοικούσα Επιτροπή του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου σας εύχεται καλή ακαδημαϊκή χρονιά και μια επιτυχημένη πορεία στις σπουδές σας. Το Πανεπιστήμιο στο οποίο επιλέξατε να γίνετε μέλος και να σπουδάσετε βρίσκεται σε μια τροχιά ανάπτυξης και δημιουργίας τα τελευταία τρία χρόνια, τόσο από την άποψη παραγωγής και προσφοράς Προγραμμάτων Σπουδών υψηλής ποιότητας όσο και από την άποψη της αναβάθμισης των εγκαταστάσεων αλλά και των παροχών προς του φοιτητές του.


Από την πλευρά μας πρέπει να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς έγινε με γνώμονα τη διευκόλυνσή σας και την προσήλωση στις ανάγκες των φοιτητών, σε ισορροπία με τη διατήρηση του υψηλού επιπέδου σπουδών, την ομαλή διεξαγωγή όλων των ακαδημαϊκών διαδικασιών και χωρίς καμία έκπτωση στις επιταγές ενός απαιτητικού δημόσιου πανεπιστημίου.

Οφείλουμε αρχικά να σας ενημερώσουμε για δύο μείζονα θέματα. Το πρώτο σχετικά με τις αρρυθμίες που παρουσιάστηκαν στην αποστολή των βιβλίων, για το οποίο οφείλουμε συγγνώμη. Οι καθυστερήσεις προέκυψαν εξαιτίας ενστάσεων και προσφυγών από συμμετέχουσες εταιρείες στους διαγωνισμούς προμήθειας τόμων του ΕΑΠ και συνοδευτικού υλικού. Για πρώτη φορά συνέβηκε κάτι ανάλογο στο ΕΑΠ. Είναι περιττό να υπογραμμιστεί ότι σε τέτοιες συνθήκες, δυστυχώς οι διαδικασίες εκδίκασης των δικαστικών προσφυγών είναι χρονοβόρες. Ωστόσο εργαζόμαστε εντατικά και ήδη εξετάζουμε λύσεις στο πρόβλημα, ώστε να αποκατασταθεί η διακίνηση των βιβλίων το συντομότερο δυνατό.

Το δεύτερο αναφορικά με τη συμφωνία που είχε υπογραφεί με την Ομοσπονδία των ΚΤΕΛ έναντι πολύ σημαντικού ποσού, για τη μετακίνηση των φοιτητών στις πόλεις που διεξάγονται οι ΟΣΣ όλες τις ημέρες της εβδομάδας καθόλη τη διάρκεια του έτους. Η ΠΟΑΥΣ απαίτησε διπλασιασμό του χρηματικού ποσού και μετακινήσεις μόνο το Σ/Κ στην πόλη που διεξάγεται η ΟΣΣ του κάθε φοιτητή. Η Διοίκηση του ΕΑΠ πρόκειται να απευθυνθεί στο Υπουργείο Παιδείας και να ζητήσει οι φοιτητές του ΕΑΠ να αντιμετωπίζονται όπως όλοι οι φοιτητές των ΑΕΙ της χώρας και άρα να συμπεριληφθούν στις συμφωνίες που κάνει το Υπουργείο Παιδείας με τις ενώσεις των αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών. Κι αυτό επειδή οι φοιτητές του ΕΑΠ πρέπει να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα και τις ανάλογες παροχές κοινωνικού χαρακτήρα που απολαμβάνουν όλοι οι φοιτητές των ΑΕΙ σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας.

Φέτος οι ΟΣΣ οργανώθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να ενισχύσουν την περιφέρεια και το ρόλο των Παραρτημάτων στις πόλεις που έχουν επιλεγεί για τη λειτουργία τους. Δόθηκε και αυτή την χρονιά, η δυνατότητα στους φοιτητές μας να επιλέξουν τον τρόπο (ηλεκτρονικό ή δια ζώσης) και την πόλη παρακολούθησης των ΟΣΣ και των εξετάσεών τους και μελετήθηκε η γεωγραφική κατανομή ενδελεχώς προκειμένου να έχουμε τη βέλτιστη απόδοση στις επιλογές μας.

Αρκεί να σημειωθεί ότι η κατανομή που πραγματοποιήθηκε ικανοποιεί σε ποσοστό περίπου 85% την πρώτη επιλογή προτίμησης των φοιτητών, ενώ στην πρώτη ή δεύτερη επιλογή ικανοποιήθηκε ποσοστό μεγαλύτερο από 95% των επιλογών.

Σε κάθε περίπτωση, από την κατανομή 52.000 επιλογών Θεματικών Ενοτήτων από τους φοιτητές σε τμήματα, προέκυψαν 1800 αιτήματα για αλλαγές της τελευταίας στιγμής, εκ των οποίων ικανοποιήθηκαν περίπου τα μισά.

Πέρυσι επιχειρήσαμε για πρώτη φορά τη δημιουργία ΗΛΕ-τμημάτων και δικαιωθήκαμε εκ του αποτελέσματος. Φέτος καινοτομούμε και πηγαίνουμε ένα βήμα παραπέρα αυτή την ιδέα, εγκαινιάζοντας πιλοτικά σε μονοτμηματικές Θ.Ε. τα μεικτά τμήματα, όπου η παρακολούθηση των ΟΣΣ μπορεί να γίνει σε αίθουσα κατάλληλα εξοπλισμένη, ώστε ενώ το μάθημα πραγματοποιείται δια ζώσης ταυτόχρονα να μεταδίδεται με ηλεκτρονικά μέσα για να παρακολουθούν όσοι φοιτητές δεν είναι παρόντες.

Τέλος σας ενημερώνουμε ότι η παρακολούθηση των ηλεκτρονικών ΟΣΣ θα γίνει μέσω της νέας εκπαιδευτικής πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων SABA και οι φοιτητές μας θα επωφεληθούν των πλεονεκτημάτων της επιλογής αυτής.

Είμαστε βέβαιοι ότι οι προσδοκίες που δημιουργούν οι παραπάνω ενέργειες θα δικαιωθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά και τα αποτελέσματά τους θα αποτυπωθούν στη διαδικασία φοίτησής σας. Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο είναι ένα Ίδρυμα του οποίου το δυναμικό και οι απαιτήσεις συνάδουν με εκείνες των ποιοτικότερων σύγχρονων ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων και χωρίς αμφιβολία εξελίσσεται σε ένα από τα καλύτερα ιδρύματα της Ευρώπης στην Εξ αποστάσεως Εκπαίδευση.

Σας ευχόμαστε και πάλι, καλή ακαδημαϊκή χρονιά, καλή αρχή στα νέα μέλη της φοιτητικής κοινότητας του ΕΑΠ και καλή επιτυχία στις σπουδές όλων».

Φοιτητές του ΕΑΠ σχετικά με την έλλειψη συγγραμμάτων

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα για το ΕΑΠ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr