Ευρωπαϊκή πρωτιά για την Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ

Ευρωπαϊκή πρωτιά για την Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ

Σημαντική ευρωπαϊκή διάκριση κατέκτησε η Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ στα Green Awards της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, το ερευνητικό πρόγραμμα LIFE SOL-BRINE της Σχολής, με επιστημονική υπεύθυνη την καθηγήτρια Μαρία Λοϊζίδου, βραβεύτηκε ως το καλύτερο έργο LIFE μετά από ψηφοφορία του κοινού στη θεματική ενότητα «Περιβάλλον», λαμβάνοντας τελικά το πρώτο βραβείο ανάμεσα σε 4.306 ολοκληρωμένα  έργα στην Ευρώπη κατά την τελευταία 25ετία (1992-2017).


Η επιστημονική Υπεύθυνος του Προγράμματος Καθηγήτρια Μαρία Λοϊζίδου μαζί με βασικούς συντελεστές της επιτυχίας από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Δήμο Τήνου και την Culligan (Δρ. Δ. Ξεύγενος, Δρ. Κ. Μουστάκας, Ι. Σιώτος και Ο. Μαυρίκιος).

Το σχετικό βραβείο απονεμήθηκε στις Βρυξέλλες από τον επίτροπο Περιβάλλοντος, κ. Karmenu Vella, στην τελετή απονομής στο πλαίσιο της Πράσινης Εβδομάδας (Green Week).

Κύριος στόχος του έργου ήταν η ανάπτυξη ενός ενεργειακά αυτόνομου συστήματος ολικής εξάλειψης της παραγόμενης άλμης από μονάδες αφαλάτωσης, υιοθετώντας και εφαρμόζοντας την αρχή μηδενικής απόρριψης (Zero Liquid Discharge).

Με τον τρόπο αυτό, η ομάδα του έργου συνεισέφερε σημαντικά στην ανάπτυξη μiας βιώσιμης λύσης για τα περιβαλλοντικά ζητήματα που σχετίζονται με την αφαλάτωση. Η νέα καινοτόμος πιλοτική μονάδα είναι εγκατεστημένη στην περιοχή του Αγίου Φωκά στην Τήνο, σε υφιστάμενη μονάδα αφαλάτωσης. 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr