Το ΕΜΠ ανάμεσα στα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου για το 2017

Κατατάξεις Πανεπιστημίων: Το ΕΜΠ ανάμεσα στα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου για το 2017

Στον κατάλογο με τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμο, αν και όχι σε ιδιαίτερα υψηλές θέσεις, κατατάσσονται ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Πιο συγκεκριμένα, στην 113η θέση παγκοσμίως κατατάσσεται το ΕΜΠ, με βάση τη διεθνή λίστα κατάταξης πανεπιστημίων Quacquarelli Symonds (QS), που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, ενώ κατάλαμβάνει την 42η θέση παγκοσμίως στο πεδίο Πολιτικών Μηχανικών.


Πιο συγκεκριμένα, το ΕΜΠ καταλαμβάνει την 113η θέση παγκοσμίως στον τομέα των σχολών Μηχανικών (Engineering & Technology) και την 35η στην Ευρώπη και παραμένει το πρώτο ίδρυμα της Ελλάδας στην κατηγορία αυτή.

Στις κατατάξεις των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων, το ΕΜΠ είναι το μοναδικό ιδρυμα της χώρας με σχολή που κατατάσσεται εντός των πρώτων 50 παγκοσμίως. Μεγάλη διάκριση αποτελεί η κατάταξη του ΕΜΠ στο πεδίο των Πολιτικών Μηχανικών, όπου καταλαμβάνει την 42η θέση παγκοσμίως και την 12η στην Ευρώπη.

Τα καλύτερα μικρά Πανεπιστήμια στον κόσμο για το 2017 (ΛΙΣΤΑ)

Σε σχέση με τις άλλες σχολές του, το ΕΜΠ κατατάσσεται στις θέσεις 101-150 στα αντικείμενα της Επιστήμης Υπολογιστών και Συστημάτων Πληροφορικής, Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών, και Μηχανολόγων Μηχανικών, στη θέση 150-200 στο αντικείμενο των Χημικών Μηχανικών, στη θέση 201-250 στο αντικείμενο της Φυσικής και Αστρονομίας και στη θέση 251-300 στα Μαθηματικά.

Αξιοσημείωτο όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι το γεγονός ότι, για πρώτη φορά, το ΕΜΠ μπαίνει στον κατάλογο, με το αντικείμενο της Αρχιτεκτονικής και μάλιστα στις θέσεις 101-150, καθώς και στο αντικείμενο της Επιστήμης των Υλικών στις θέσεις 201-250.

Στους πίνακες κατάταξης διακρίνονται συνολικά 6 ελληνικά πανεπιστήμια με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, να διακρίνεται σε 18 ειδικότητες (από 14 το 2016) και να συγκαταλέγεται και σε 5 νέες  ειδικότητες. Στην ειδικότητα των Επιστημών Βιολογίας κατατάσσεται στην 351-400 θέση,  στην ειδικότητα της Οικονομίας και Οικονομετρίας κατατάσσεται στη 251-300 θέση, στην ειδικότητα των Χημικών Μηχανικών κατατάσσεται στη 201-250, στην ειδικότητα της Νομικής κατατάσσεται στη 251-300 θέση, και στην ειδικότητα της Φαρμακευτικής και Φαρμακολογίας κατατάσσεται στη 201-250 θέση.

Για την σύνταξη της κατάταξης της QS αξιολογήθηκαν 4.438 πανεπιστήμια παγκοσμίως, με βάση τις διεθνείς επιστημονικές αναφορές που έγιναν στην ερευνητική δουλειά των επιστημόνων τους («citations») και περισσότερα απο 18.900 προγράμματα.

Στην κατάταξη μελετήθηκαν αναλυτικά 46 επιστημονικές περιοχές. Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν βασίζονται σε απαντήσεις 74.651 ακαδημαϊκών και 40.643 εργοδοτών, καθώς και στην ανάλυση επιστημονικών δημοσιεύσεων και βιβλιογραφικών παραπομπών από τη βιβλιομετρική βάση δεδομένων Scopus, απ’ όπου ελήφθησαν υπόψη δεδομένα πενταετίας.

Τέλος, σημειώνεται, ότι τα κριτήρια κατάταξης της QS αποτελούν η φήμη του ιδρύματος στην ακαδημαϊκή κοινότητα, οι αναφορές στις δημοσιεύσεις των μελών του ιδρύματος αλλά και η φήμη των αποφοίτων του στην παγκόσμια αγορά εργασίας.

Όλα τα τελευταία νέα για τις Κατατάξεις Πανεπιστημίων μπορείτε να τα δείτε εδώ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr