εκδηλώσεις, 42η επέτειο, εξέγερσης, Πολυτεχνείου, 2015 Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για την 42η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για την 42η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Ξεκίνησαν χθες στους χώρους του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, οι ο τριήμερος εορτασμός της 42ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Τρίτη με την κααθιερωμένη κεντρική εκδήλωση στο Πολυτεχνείο, στην Πατησίων και στη συνέχεια την πορεία προς της Αμερικάνικη Πρεσβεία.


Φωοτορεπορτάζ από τη πρώτη ημέρα εκδηλώσεων.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Το υπουργείο Παιδείας απέστειλε στις σχολικές μονάδες  μήνυμα  του υπουργού Νίκου Φίλη, για την επέτειο της 17ης Νοέμβρη, με τη σημείωση  να αναγνωστεί   κατά τη διάρκεια της σχολικής γιορτής.

Στο μήνυμα ο υπουργός Παιδείας απευθυνόμενος στους μαθητές τους καλεί να πάρουν μέρος στον επικείμενο εθνικό διάλογο για την παιδεία τονίζοντας χαρακτηριστικά πως “Ο εθνικός διάλογος για την παιδεία, για την πραγματοποίηση του οποίου έχουμε ήδη δεσμευτεί, αποτελεί το πρώτο βήμα για την ουσιαστική συμμετοχή των νέων, όπως και όλων των άλλων μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, στα εκπαιδευτικά δρώμενα”.  

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ

Συμπληρώνονται εφέτος 42 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, που οδήγησε στην τελική πτώση της αιματοβαμμένης δικτατορίας των συνταγματαρχών και στην αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Τα συνθήματα της εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973, που εξέφραζαν τα αιτήματα του ελληνικού λαού εκείνη τη σκοτεινή περίοδο, μιλούσαν για ψωμί, παιδεία, ελευθερία, ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Τα αιτήματα αυτά παραμένουν επίκαιρα, ιδιαίτερα σήμερα στη δύσκολη για τη χώρα μας οικονομική και κοινωνική συγκυρία. Η πραγμάτωσή τους απαιτεί συνεχή προσπάθεια και αγώνα της νέας γενιάς για μόρφωση, πολιτισμό και εργασία.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, η ίδια η δημοκρατία, αποτελούν σταθερά τη μόνη εγγύηση μιας πορείας προς την ανάπτυξη και την ευημερία.

Το μήνυμα που στέλνει ο Νοέμβρης του 1973 στη σημερινή νέα γενιά είναι πως μόνο με την ενεργητική συμμετοχή της μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για να αλλάξουν οι συνθήκες ζωής και να χαραχθεί ένα ανθρώπινο και ελπιδοφόρο μέλλον.

Ο εθνικός διάλογος για την παιδεία, για την πραγματοποίηση του οποίου έχουμε ήδη δεσμευτεί, αποτελεί το πρώτο βήμα για την ουσιαστική συμμετοχή των νέων, όπως και όλων των άλλων μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, στα εκπαιδευτικά δρώμενα.

Καλούμε τη νέα γενιά να πρωτοστατήσει στην προσπάθεια για μια μεγάλη πολιτιστική και κοινωνική αναγέννηση, που αποτελεί κυρίαρχο αίτημα της εποχής μας.

Την καλούμε να διεκδικήσει, μέσα από τη ρήξη και την ανατροπή του χρεωκοπημένου χθες, μία άλλη πορεία, που θα οδηγήσει τη χώρα σε πολυδιάστατη ανάπτυξη και ευημερία, για να πραγματώσουμε το όραμα μιας κοινωνίας της ισότητας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Ο Υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων

Νίκος Φίλης

ΦΩΤΌ: Phasma-ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Πηγή: esos.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr