Καθηγητές του ΕΜΠ προειδοποιούν για το μέλλον της εξεταστικής

Καθηγητές του ΕΜΠ προειδοποιούν για το μέλλον της εξεταστικής

Σειρά ανακοινώσεων από καθηγητές του ΕΜΠ για τις συνέπειες με τη συνέχιση των καταλήψεων στις Σχολές:

Η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών τονίζει:


Με δεδομένη τη συνέχιση των κινητοποιήσεων του Φοιτητικού Συλλόγου της ΣΗΜΜΥ έως τις 30/1/2024, τις καταγεγραμμένες απαιτήσεις για ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας του χειμερινού εξαμήνου, τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου του χειμερινού εξαμήνου, την ελάχιστη επιτρεπτή διάρκεια του εαρινού εξαμήνου (13 εβδομάδες) και τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου του εαρινού εξαμήνου, διαπιστώνουμε ομόφωνα ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον ασφυκτικά.

Ζητούμε από τους σπουδαστές μας να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τη διαπίστωση αυτή.

Επιφυλασσόμαστε να εισηγηθούμε προς τη Σύγκλητο του Ιδρύματος σχετική τροποποίηση του Ακαδημαϊκού Ημερολογίου 2023-2024, όταν θα έχουν προκύψει τα οριστικά δεδομένα.

Η Κοσμητεία της Σχολής Χημικών Μηχανικών τονίζει: 

  • Η συνέχιση της κατάληψης δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα στην εκπαιδευτική λειτουργία της σχολής, ανατρέπει τον σχεδιασμό των φοιτητών σε σχέση με την προετοιμασία και τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις και ενέχει ακόμη και τον κίνδυνο απώλειας της εξεταστικής περιόδου του χειμερινού εξαμήνου, καθώς η πιθανή μετακίνηση του εαρινού εξαμήνου και των αντίστοιχων εξετάσεων μέσα στο καλοκαίρι δεν αποτελεί λύση.
  • Δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους φοιτητές μας που θέλουν να αποφοιτήσουν έγκαιρα για να συνεχίσουν τις σπουδές τους, στην πραγματοποίηση της Πρακτικής Άσκησης αλλά και σε όσους επιθυμούν να εργαστούν κατά την θερινή περίοδο.

Η Γενική Συνέλευση της Σχολής Χημικών Μηχανικών σημειώνει:

  • Η διεξαγωγή της εξέτασης των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου καθίσταται εξαιρετικά επισφαλής και κινδυνεύει ακόμη και να ακυρωθεί.
  • Η συνέχιση της κατάληψης στη Σχολή μας, πέρα από τα λειτουργικά προβλήματα τα οποία δημιουργεί σε πλήθος προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών που εκπονούν διπλωματικές εργασίες και διδακτορικές διατριβές, δημιουργεί πλέον ανυπέρβλητες δυσκολίες στη διεξαγωγή της εξεταστικής διαδικασίας.
  • Η εξέλιξη αυτή έχει ήδη ανατρέψει κάθε προγραμματισμό των φοιτητών, των διδασκόντων και όλων των μελών της κοινότητάς μας που συνδέονται με την καθημερινή λειτουργία της Σχολής μας

Τα μέλη ΔΕΠ της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ υπογραμμίζουν:

  • Η διακοπή όμως της λειτουργίας του δημόσιου πανεπιστημίου στηρίζει τα επιχειρήματα όσων συστηματικά το δυσφημούν και το υποβαθμίζουν και ενισχύει τις απόψεις όσων προβάλλουν την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων ως το μόνο αντίβαρο.
  • Δε νοείται σήμερα, αυτή ειδικά την περίοδο, ένα κλειστό δημόσιο πανεπιστήμιο χωρίς την κοινότητά του ενεργή και παρούσα.
  • Επιπλέον, η κατάληψη πανεπιστημιακών χώρων είναι μια ενέργεια αντιακαδημαϊκή, απαγορεύοντας την ελεύθερη διακίνηση των φυσικών προσώπων, πόσω μάλλον της γνώσης και των ιδεών.
  • Σε κάθε περίπτωση η συνέχιση της κατάληψης δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα στην εκπαιδευτική λειτουργία της Σχολής, ανατρέπει τον σχεδιασμό των φοιτητών σε σχέση με την προετοιμασία και τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις και ενέχει ακόμη και τον κίνδυνο απώλειας της εξεταστικής περιόδου του χειμερινού εξαμήνου.

Το κείμενο της Κοσμητείας της Σχολής σχετικά με τις εξετάσεις και τις καταλήψεις

Η κατάθεση του νομοσχεδίου που προβλέπει την ίδρυση μη-κρατικών πανεπιστημίων δημιουργεί ανησυχίες και προβληματισμούς. Αυτοί είναι θεμιτοί και διαμορφώνουν ένα νέο περιβάλλον στρατηγικών ενεργειών από την πλευρά των δημόσιων πανεπιστημίων. Η διακοπή όμως της λειτουργίας του δημόσιου πανεπιστημίου στηρίζει τα επιχειρήματα όσων συστηματικά το δυσφημούν και το υποβαθμίζουν και ρίχνει νερό στο μύλο όσων προβάλλουν την ίδρυση μη-κρατικών πανεπιστημίων ως το μόνο αντίβαρο. Δε νοείται σήμερα, αυτή ειδικά την περίοδο, ένα κλειστό δημόσιο πανεπιστήμιο χωρίς την κοινότητά του ενεργή και παρούσα. Επιπλέον, η κατάληψη πανεπιστημιακών χώρων είναι μια ενέργεια απόλυτα αντιακαδημαϊκή (απαγορεύει την ελεύθερη διακίνηση των φυσικών προσώπων, πόσω μάλλον της γνώσης και των ιδεών) και βαθειά αντιδημοκρατική (μία μειοψηφία αποφασίζει και μετά επιβάλλει την άποψή της σε όλους μας με “ομάδες περιφρούρησης” στις εισόδους και ”περιπολίες” στους άδειους διαδρόμους της σχολής). Εικόνες και πρακτικές οι οποίες δεν ταιριάζουν στο δημόσιο πανεπιστήμιο που θέλουμε να ζούμε και να εργαζόμαστε και είναι πλέον ασύμβατες με τη σημερινή εποχή. Δεν μπορεί να είναι αυτή η απάντηση στις σημερινές προκλήσεις

Σε ό,τι αφορά την εκπαιδευτική διαδικασία, το χειμερινό εξάμηνο έχει ολοκληρωθεί κανονικά. Οι όποιες απώλειες μαθημάτων και εργαστηρίων (εκλογές, καταλήψεις κλπ) έχουν, σύμφωνα με τους διδάσκοντες, αναπληρωθεί κατά την διάρκεια του εξαμήνου, ενώ όπου χρειάστηκε έγιναν, την Πέμπτη 11/1 και Παρασκευή 12/1, διαδικτυακά μαθήματα. Υπάρχει όμως σοβαρό πρόβλημα σε ό,τι αφορά την εξεταστική περίοδο του χειμερινού εξαμήνου η οποία θα άρχιζε την Δευτέρα 15/1. Οι εναλλακτικές λύσεις, όπως διαμορφώνονται αυτή την στιγμή είναι οι εξής:

  • αν η κατάληψη λήξει την Τρίτη 16/1, οι εξετάσεις θα γίνουν σύμφωνα με το αναρτημένο πρόγραμμα. Οι εξετάσεις της Δευτέρας 15/1 και Τρίτης 16/1 θα δοθούν στο τέλος της εξεταστικής περιόδου με αντίστοιχη παράταση του εαρινού εξαμήνου.
  • αν όμως η κατάληψη συνεχιστεί μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα ανακοινωθεί άμεσα νέο πρόγραμμα εξετάσεων, διάρκειας 3 αντί 4 εβδομάδων (από 22/1 έως 9/2) . Και αυτή η επιλογή δημιουργεί πίεση στους φοιτητές και δυσχεραίνει τις συνθήκες υπό τις οποίες καλούνται να εξεταστούν

Σε κάθε περίπτωση η συνέχιση της κατάληψης δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα στην εκπαιδευτική λειτουργία της σχολής, ανατρέπει τον σχεδιασμό των φοιτητών σε σχέση με την προετοιμασία και τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις και ενέχει ακόμη και τον κίνδυνο απώλειας της εξεταστικής περιόδου του χειμερινού εξαμήνου, καθώς η πιθανή μετακίνηση του εαρινού εξαμήνου και των αντίστοιχων εξετάσεων μέσα στο καλοκαίρι δεν αποτελεί λύση. Δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους φοιτητές μας που θέλουν να αποφοιτήσουν έγκαιρα για να συνεχίσουν τις σπουδές τους, στην πραγματοποίηση της Πρακτικής Άσκησης αλλά και σε όσους επιθυμούν να εργαστούν κατά την θερινή περίοδο.

Τα μέλη της Κοσμητείας της Σχολής Χημικών Μηχανικών

Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ

Η Γενική Συνέλευση της Σχολής Xημικών Μηχανικών συνεδρίασε την Δευτέρα 22/1/2024 και κατέληξε ομόφωνα στην παρακάτω απόφαση:

Η συνέχιση της κατάληψης στη Σχολή μας, πέρα από τα λειτουργικά προβλήματα τα οποία δημιουργεί σε πλήθος προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών που εκπονούν διπλωματικές εργασίες και διδακτορικές διατριβές, δημιουργεί πλέον ανυπέρβλητες δυσκολίες στη διεξαγωγή της εξεταστικής διαδικασίας. Η εξέλιξη αυτή έχει ήδη ανατρέψει κάθε προγραμματισμό των φοιτητών, των διδασκόντων και όλων των μελών της κοινότητάς μας που συνδέονται με την καθημερινή λειτουργία της Σχολής μας. Η εξεταστική περίοδος η οποία με βάση το ωρολόγιο πρόγραμμα έπρεπε να διεξάγεται αυτή την περίοδο, δεν πραγματοποιείται και κάθε πρόσθετη μέρα κατάληψης επιτείνει τις δυσκολίες και δυσχεραίνει την εύρεση λύσης.

Με δεδομένα ότι η διάρκεια του εαρινού εξαμήνου δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 13 εβδομάδων και των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργεί η εκτεταμένη παράταση του ακαδημαϊκού ημερολογίου στους θερινούς μήνες, η οριακή δυνατότητα για την πραγματοποίηση της τρέχουσας εξεταστικής περιόδου είναι να ξεκινήσει άμεσα την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου και να είναι διάρκειας 3 εβδομάδων, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ήδη αναρτηθει (η επί πτυχίω εξεταστική περίοδος θα πραγματοποιηθεί μόλις αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της σχολής). Σε κάθε άλλη εξέλιξη, η διεξαγωγή της εξέτασης των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου καθίσταται εξαιρετικά επισφαλής και κινδυνεύει ακόμη και να ακυρωθεί.

Καλούμε λοιπόν σε επανέναρξη της λειτουργίας της Σχολής μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε το δημόσιο πανεπιστήμιο με το έργο μας, τη δράση μας και την ενεργό παρουσία μας σε αυτό.

Ανακοίνωση μελών ΔΕΠ της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ

Η κατάθεση του νομοσχεδίου που προβλέπει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων δημιουργεί ισχυρές ανησυχίες και προβληματισμούς. Αυτοί είναι θεμιτοί και διαμορφώνουν ένα νέο περιβάλλον ανάγκης ανάληψης στρατηγικών ενεργειών από την πλευρά των δημόσιων πανεπιστημίων.

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, το Συμβούλιο Διοίκησης του ΕΜΠ αναφέρεται στο σημερινό ύψος της κρατικής χρηματοδότησης προς το ΕΜΠ και στον αριθμό των υπηρετούντων σήμερα μελών ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και Διοικητικών Υπαλλήλων, σε σχέση με τους αντίστοιχους αριθμούς του 2009. Επίσης αναφέρεται και στον αριθμό των εγγεγραμμένων σπουδαστών στις εννέα Σχολές του ΕΜΠ σήμερα και το 2009. Με βάση τα δεδομένα αυτά, προκύπτει σαφώς ότι κατά την τελευταία 15ετία το ΕΜΠ υποχρεώθηκε σταδιακά να λειτουργεί με προϋπολογισμό μειωμένο κατά 63.6%, καθηγητικό προσωπικό μειωμένο κατά 36%, άλλο προσωπικό μειωμένο κατά 1.6% και αριθμό σπουδαστών αυξημένο κατά 20.7%. Αντίστοιχα στοιχεία που αφορούν την Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων του ΕΜΠ δείχνουν ότι την ίδια περίοδο τα μέλη ΔΕΠ ελαττώθηκαν από 27 σε 23 και το επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό από 27 σε 21.

Συμφωνώντας με το Συμβούλιο Διοίκησης του ΕΜΠ, απευθύνουμε έκκληση στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, να εγκύψουν άμεσα στο πρόβλημα και να δώσουν γενναίες, πειστικές και χειροπιαστές λύσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, η συνεχής εκ μέρους τους επίκληση της πρόθεσης ενίσχυσης του ρόλου του Δημόσιου Πανεπιστημίου καθίσταται κενή περιεχομένου και το Δημόσιο Πανεπιστήμιο οδηγείται σε μαρασμό και απαξίωση και, εκ των πραγμάτων, η συνταγματική αποστολή του για προσφορά εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου υψηλού επιπέδου θα παραδοθεί σε άλλες δομές, όπως τα υπό ίδρυση «μη κρατικά» ιδρύματα, θέμα επί του οποίου η Σχολή ΝΜΜ-ΕΜΠ προτίθεται να λάβει θέση μόλις ενημερωθεί επί του ακριβούς περιεχομένου του σχεδίου νόμου που προετοιμάζει να καταθέσει η κυβέρνηση.

Η διακοπή όμως της λειτουργίας του δημόσιου πανεπιστημίου στηρίζει τα επιχειρήματα όσων συστηματικά το δυσφημούν και το υποβαθμίζουν και ενισχύει τις απόψεις όσων προβάλλουν την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων ως το μόνο αντίβαρο. Δε νοείται σήμερα, αυτή ειδικά την περίοδο, ένα κλειστό δημόσιο πανεπιστήμιο χωρίς την κοινότητά του ενεργή και παρούσα.

Επιπλέον, η κατάληψη πανεπιστημιακών χώρων είναι μια ενέργεια αντιακαδημαϊκή, απαγορεύοντας την ελεύθερη διακίνηση των φυσικών προσώπων, πόσω μάλλον της γνώσης και των ιδεών.

Σε κάθε περίπτωση η συνέχιση της κατάληψης δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα στην εκπαιδευτική λειτουργία της Σχολής, ανατρέπει τον σχεδιασμό των φοιτητών σε σχέση με την προετοιμασία και τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις και ενέχει ακόμη και τον κίνδυνο απώλειας της εξεταστικής περιόδου του χειμερινού εξαμήνου.

Τα μέλη ΔΕΠ της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ

Η κατάθεση του νομοσχεδίου που προβλέπει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων δημιουργεί ισχυρές ανησυχίες και προβληματισμούς. Αυτοί είναι θεμιτοί και διαμορφώνουν ένα νέο περιβάλλον ανάγκης ανάληψης στρατηγικών ενεργειών από την πλευρά των δημόσιων πανεπιστημίων.

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, το Συμβούλιο Διοίκησης του ΕΜΠ αναφέρεται στο σημερινό ύψος της κρατικής χρηματοδότησης προς το ΕΜΠ και στον αριθμό των υπηρετούντων σήμερα μελών ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και Διοικητικών Υπαλλήλων, σε σχέση με τους αντίστοιχους αριθμούς του 2009. Επίσης αναφέρεται και στον αριθμό των εγγεγραμμένων σπουδαστών στις εννέα Σχολές του ΕΜΠ σήμερα και το 2009. Με βάση τα δεδομένα αυτά, προκύπτει σαφώς ότι κατά την τελευταία 15ετία το ΕΜΠ υποχρεώθηκε σταδιακά να λειτουργεί με προϋπολογισμό μειωμένο κατά 63.6%, καθηγητικό προσωπικό μειωμένο κατά 36%, άλλο προσωπικό μειωμένο κατά 1.6% και αριθμό σπουδαστών αυξημένο κατά 20.7%. Αντίστοιχα στοιχεία που αφορούν την Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων του ΕΜΠ δείχνουν ότι την ίδια περίοδο τα μέλη ΔΕΠ ελαττώθηκαν από 27 σε 23 και το επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό από 27 σε 21.

Συμφωνώντας με το Συμβούλιο Διοίκησης του ΕΜΠ, απευθύνουμε έκκληση στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, να εγκύψουν άμεσα στο πρόβλημα και να δώσουν γενναίες, πειστικές και χειροπιαστές λύσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, η συνεχής εκ μέρους τους επίκληση της πρόθεσης ενίσχυσης του ρόλου του Δημόσιου Πανεπιστημίου καθίσταται κενή περιεχομένου και το Δημόσιο Πανεπιστήμιο οδηγείται σε μαρασμό και απαξίωση και, εκ των πραγμάτων, η συνταγματική αποστολή του για προσφορά εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου υψηλού επιπέδου θα παραδοθεί σε άλλες δομές, όπως τα υπό ίδρυση «μη κρατικά» ιδρύματα, θέμα επί του οποίου η Σχολή ΝΜΜ-ΕΜΠ προτίθεται να λάβει θέση μόλις ενημερωθεί επί του ακριβούς περιεχομένου του σχεδίου νόμου που προετοιμάζει να καταθέσει η κυβέρνηση.

Η διακοπή όμως της λειτουργίας του δημόσιου πανεπιστημίου στηρίζει τα επιχειρήματα όσων συστηματικά το δυσφημούν και το υποβαθμίζουν και ενισχύει τις απόψεις όσων προβάλλουν την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων ως το μόνο αντίβαρο. Δε νοείται σήμερα, αυτή ειδικά την περίοδο, ένα κλειστό δημόσιο πανεπιστήμιο χωρίς την κοινότητά του ενεργή και παρούσα.

Επιπλέον, η κατάληψη πανεπιστημιακών χώρων είναι μια ενέργεια αντιακαδημαϊκή, απαγορεύοντας την ελεύθερη διακίνηση των φυσικών προσώπων, πόσω μάλλον της γνώσης και των ιδεών. Σε κάθε περίπτωση η συνέχιση της κατάληψης δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα στην εκπαιδευτική λειτουργία της Σχολής, ανατρέπει τον σχεδιασμό των φοιτητών σε σχέση με την προετοιμασία και τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις και ενέχει ακόμη και τον κίνδυνο απώλειας της εξεταστικής περιόδου του χειμερινού εξαμήνου.

Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ: Αναβάλλονται οι εξετάσεις έως και τις 30 Ιανουαρίου

Οι εξετάσεις αναβάλλονται έως και την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024, λόγω της συνεχιζόμενης κατάληψης ανακοινώθηκε σήμερα από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ.

Με απόφαση του Πρύτανη του ΕΜΠ Γιάννη Χατζηγεωργίου, το Συγκρότημα Πατησίων την Πέμπτη 25/01/2024 θα παραμείνει κλειστό.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr