Πορεία Πολυτεχνείου 2023 / Εντάσεις σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη

Πορεία Πολυτεχνείου 2023 / Εντάσεις σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη

Με τη μεγάλη πορεία προς την αμερικανική πορεία κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την 50η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Λίγο μετά τις 13.00 έκλεισαν οι πύλες του πανεπιστημιακού ιδρύματος και ακολούθησε η κεκλεισμένων των θυρών εκδήλωση μνήμης.

Στη συνέχεια, μαθητικοί-φοιτητικοί σύλλογοι και άλλα σωματεία πήραν θέση μπροστά από το πανεπιστημιακό ίδρυμα και ξεκίνησαν την καθιερωμένη πορεία, με την αιματοβαμμένη σημαία- σύμβολο να προπορεύεται στην κεφαλή της. Νωρίτερα, περίπου στις 15.00, φοιτητές – μέλη της ΠΑΣΠ που συνόδευαν την ιστορική σημαία έφτασαν μπροστά από το Πολυτεχνείο, άνοιξαν τη σημαία και φώναξαν συνθήματα όπως «αδέρφια ζείτε εσείς μας οδηγείτε».


Ολοκληρώθηκε η πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ - Ογκος διαδηλωτών κατευθύνεται προς την πρεσβεία του Ισραήλ Ομαλά ολοκληρώθηκε η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, με αφορμή την 50η επέτειο του Πολυτεχνείου.


ΑΠΕ

Πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων φοιτητικοί σύλλογοι και κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, συνεχίζουν με κατεύθυνση την πρεσβεία του Ισραήλ, για να διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο στη Γάζα.

Σημειώνεται πως επεισόδια ξέσπασαν πριν από λίγη ώρα πλησίον της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου.

Επεισόδια στην Πανεπιστημιούπολη - Κλειστή η Ούλοφ Πάλμε

Επεισόδια σημειώθηκαν στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, όπου ομάδα ατόμων έβαλε φωτιές σε κάδους και δημιούργησε οδοφράγματα.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, σαράντα άτομα έβαλαν φωτιές σε κάδους στην Ούλοφ Πάλμε, έξω από την Πανεπιστημιούπολη.

Κλειστή είναι η Ούλοφ Πάλμε και στα δύο ρεύματα.

Έξι προσαγωγές στο κέντρο της Αθήνας

Όπως έγινε γνωστό, η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε έξι προσαγωγές στο πλαίσιο ελέγχων στο κέντρο της Αθήνας για την πρόληψη επεισοδίων. Οι προσαχθέντες έχουν οδηγηθεί στη ΓΑΔΑ για εξακρίβωση στοιχείων.

Κλειστοί σταθμοί του Μετρό

Λόγω των εκδηλώσεων μνήμης, με εντολή της ΕΛΑΣ, οι σταθμοί του Μετρό Μοναστηράκι, Μέγαρο Μουσικής, Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο έκλεισαν στις 14:00 και οι συρμοί διέρχονται από τους συγκεκριμένους σταθμούς χωρίς να πραγματοποιούν στάση. Οι σταθμοί αναμένεται να ανοίξουν σταδιακά μετά την ολοκλήρωση της πορείας.

Παράλληλα, ο ΟΑΣΑ έχει αποφασίσει για έως και το Σάββατο 18 Νοεμβρίου και ώρα 6:00, προσωρινές τροποποιήσεις της διαδρομής ή και μεταφοράς της αφετηρίας γραμμών λεωφορείων και τρόλεϊ σε οδούς περιμετρικά του Πολυτεχνείου και σε όλο το κέντρο της πόλης.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και κλειστοί δρόμοι

Λόγω των εκδηλώσεων μνήμης έχουν τεθεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας με απαγόρευση στάσης και στάθμευσης, αλλά και διακοπή κυκλοφορίας σε πολλούς δρόμους.

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας – Επί ποδός 5.000 αστυνομικοί

H Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται σε επιφυλακή και σύμφωνα με αστυνομικές πηγές επί ποδός βρίσκονται περίπου 5.000 αστυνομικοί από όλες τις υπηρεσίες Τάξης, Ασφάλειας και Τροχαίας. Συνδρομή παρέχουν από αέρος το ελικόπτερο της Αστυνομίας, καθώς και drone. Σε ετοιμότητα θα βρίσκονται και τα οχήματα ρίψης νερού της αστυνομίας, οι Αίαντες, καθώς και ομάδες της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ) της Ελληνικής Αστυνομίας.

Επιπλέον, πέρα από την αυξημένη παρουσία αστυνομικών γύρω από το Πολυτεχνείο και την αμερικανική πρεσβεία, ιδιαίτερα μέτρα έχει λάβει η ΕΛΑΣ και για την προστασία της πρεσβείας του Ισραήλ, καθώς και άλλων πιθανών «στόχων» λόγω του πολέμου στη Γάζα. Ιδιαίτερα αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας και στην περιοχή των Εξαρχείων.

Φόρος τιμής από πλήθος κόσμου

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε από νωρίς το πρωί τον χώρο του Πολυτεχνείου. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, ακόμη και μικρά παιδιά βρέθηκαν στο προαύλιο του εκπαιδευτικού ιδρύματος, προκειμένου να αφήσουν ένα λουλούδι ή μία ζωγραφιά στη μνήμη των ανθρώπων που πολέμησαν για τη δημοκρατία.

Πολλοί άφησαν λουλούδια πάνω στην πόρτα του ιδρύματος, η οποία βρίσκεται ξαπλωμένη στο προαύλιο. Είναι η πόρτα που γκρέμισε το τανκ, προκειμένου οι δυνάμεις ασφαλείας να μπουν στο πανεπιστημιακό ίδρυμα για να συλλάβουν τους διαδηλωτές.

Εντάσεις σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη

Σοβαρά επεισόδια ξεκίνησαν μετά τις 20.00 το βράδυ της Παρασκευής στην Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη, μετά τις πορείες για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Τα επεισόδια άρχισαν λίγο πριν τις 20.00 στην Πάτρα, στο κέντρο της πόλης. Η ένταση ξεκίνησε μετά από ρίψεις μολότοφ από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, στην πορεία για το Πολυτεχνείο.

Τα χημικά και οι κρότου – λάμψεις που έριξαν οι αστυνομικοί, έκαναν αποπνικτική την ατμόσφαιρα.

Θεσσαλονίκη: Ολοκληρώθηκε η πορεία - Ενταση μετά τη λήξη

Όμως αντίστοιχες εικόνες καταγράφηκαν και στη Θεσσαλονίκη μετά την ολοκλήρωση των πορειών για την 50η Επέτειο Εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Ολοκληρώθηκε γύρω στις 8 το βράδυ η πορεία για την 50η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη. Mπλοκ φοιτητών, πέρασε μπροστά από το προξενείο των ΗΠΑ, στην οδό Τσιμισκή, κρατώντας κόκκινες και παλαιστινιακές σημαίες και φώναξε συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης. Οι διαδηλωτές έκαψαν δύο σημαίες των ΗΠΑ.

Με τη λήξη της πορείας επικράτησε ένταση όταν ομάδες ατόμων πέταξαν μολότοφ και πυροτεχνήματα και οι δυνάμεις της Αστυνομίας τους απώθησαν στην Καμάρα και στα γύρω στενά.

Θεσσαλονίκη: Έκαψαν σημαία των ΗΠΑ και τραγουδούσαν «Πότε θα κάνει ξαστεριά»

Μαζική η πορεία στη Θεσσαλονίκη στην 50ή επέτειο από την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο. Ομάδα διαδηλωτών έκαψε σημαία των ΗΠΑ στο ύψος του αμερικανικού προξενείου.

«Πότε θα κάνει ξαστεριά» τραγουδούσαν εκατοντάδες πολίτες που πήραν μέρος στην πορεία για την επέτειο των 50 χρόνων από την εξέγερση των αγωνιστών του Νοέμβρη του ’73 στο Πολυτεχνείο.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr