Φοιτητές έχτιζαν αυθαίρετο μέσα στο Πολυτεχνείο (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Φοιτητές έχτιζαν αυθαίρετο μέσα σε Σχολή στο Πολυτεχνείο (εικόνες)

Φοιτητές κυριολεκτικά έχτιζαν στέκι σε αίθουσα του Σχολής του Πολυτεχνείου, ενώ παράλληλα παρεμποδίζουν τους ελέγχους πιστοποιητικών των συμφοιτητών. Με την επέμβαση της αστυνομίας γκρεμίστηκε πριν από λίγο ο τοίχος από το αυθαίρετο που έχτιζε ομάδα φοιτητών στο Πολυτεχνείο.

Σύμφωνα με την Κοσμητεία της Σχολής, φοιτητές οι οποίοι συστηματικά αυθαιρετούν τις τρεις τελευταίες ημέρες παρεμποδίζουν το έργο των υγειονομικών ελεγκτών, τους οποίους και εξεδίωξαν από τη Σχολή. 


Ακόμη, δέσμευσαν αυθαιρέτως αμφιθέατρο της Σχολής για εκδήλωσή τους (γενική συνέλευση) παρά το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο αμφιθέατρο είχε προγραμματιστεί η εκδήλωση υποδοχής και ενημέρωσης των πρωτοετών σπουδαστών της Σχολής, η οποία ως εκ τούτου δεν πραγματοποιήθηκε. Εκτός των παραπάνω ενεργειών η Κοσμητεία σημειώνει πως χθες «προσέλαβαν» οικοδομικό συνεργείο, το οποίο δεν έχει καμμιά απολύτως σχέση με το ΕΜΠ και τις τεχνικές του υπηρεσίες, μετέφεραν οικοδομικά υλικά (άμμο, τσιμέντο, τούβλα) και άρχισαν εκτεταμένες οικοδομικές εργασίες στην αίθουσα Leonardo.   

Τι λέει Φοιτήτρια της Σχολής μιλώντας στα «Φοιτητικά Νέα»

Θα ήθελα να διαμαρτυρηθώ για τις παραβατικές συμπεριφορές που επικρατούν στα δημόσια ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ειδικότερα στη σχολή μου αναφέρει φοιτήτρια της Σχολής μιλώντας στα «Φοιτητικά Νέα».

Η ίδια τονίζει στα «Φοιτητικά Νέα»: «Συγκεκριμένα, ο κομητεία της σχολής μου αναγκάστηκε να ανακοινώσει διακοπή μαθημάτων καθώς οι αυθαίρετες πράξεις παρατάξεων έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Μετά από σκληρή προσπάθεια διπλωματικών προσπαθειών, δυστυχώς η κομητεία έφτασε στην έσχατη λύση καθώς, αν και η σχολή λειτουργεί εδώ και 2 εβδομάδες μόνο, η συμπεριφορά των παρατάξεων αυτών, που έχουν το θράσος μάλιστα να αυτοαποκαλούνται εκπρόσωποι όλων των φοιτητών της Σχολής Ε.Μ.Φ.Ε. χωρίς καν να έχουν πραγματοποιηθεί εκλογές, να είναι απαράδεκτη».

Επισημαίνει λέγοντας πως: «Το ποτήρι ξεχείλισε μάλιστα όταν αυθαίρετα κάλεσαν εργατικό προσωπικό να χτίσει τοίχο σε δημόσιο χώρο της Σχολής, αυτοαποκαλώντας το "το στέκι τους" χωρίς καν να έχουν πάρει πολεοδομική άδεια (πόσο μάλλον άδεια από τη κομητεία και την Πρυτανεία του ΕΜΠ). Μάλιστα, όταν προσπαθήσαμε να αποτυπώσουμε τη στιγμή αυτή, μας απείλησαν να διαγράψουμε τη φωτογραφία αυτή λέγοντας ότι παραβιάζουμε τα εργατικά δικαιώματα».

Η φοιτήτρια προσθέτει στα «Φοιτητικά Νέα» ότι «Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, η κομητεία αποφάσισε η σχολή να κλείσει τουλάχιστον για σήμερα Παρασκευή 15/10. Θεωρώ απαράδεκτη τη συμπεριφορά των παρατάξεων αυτών καθώς όταν η ίδια η κομητεία αποφασίζει ότι σταματάει τη λειτουργία της σχολής σημαίνει ότι τα πράγματα είναι σοβαρά».

Καταλήγει τονίζοντας: «Να ένα δείγμα αντιπαραβατικής συμπεριφοράς που χρίζει αναγκαία τη καθιέρωση τρόπους αποτροπής τέτοιων παραβατικών ενεργειών».

Την παρέμβαση της Αστυνομίας προκάλεσε η προσπάθεια ορισμένων αντιεξουσιαστών να ανεγείρουν αυθαίρετο κτίσμα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μαζί με υπαλλήλους της Πολεοδομίας του Δήμου Ζωγράφου βρέθηκαν στον χώρο εντός της Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών όπου άγνωστοι επιχειρούσαν να σηκώσουν αυθαίρετο τοίχο.

Το αυθαίρετο κτίσμα είχε εντοπιστεί προ ημερών και χθες ο κοσμήτορας της Σχολής, Σταύρος Κουρκούλης μαζί με δύο μέλη του Πανεπιστημίου προσπάθησαν να σταματήσουν εν εξελίξει εργασίες ανέγερσης τοίχους. Ωστόσο στο σημείο βρισκόταν ομάδα περιφρούρησης, η οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες ανήκε στον αντιεξουσιαστικό χώρο, όχι μόνο τους απώθησε αλλά και τους εξύβρισε.

Στην συνέχεια έγινε σχετική καταγγελία στο ΑΤ Ζωγράφου και σήμερα οι αστυνομικοί σε συνεννόηση με την αρμόδια εισαγγελέα και την πρυτανική αρχή προχώρησε στην κατεδάφιση του τοίχου. «Επίσης, η Αστυνομία πραγματοποιεί οργανωμένη επιχείρηση για τον εντοπισμό του οδηγού του αυτοκινήτου που μετέφερε τα οικοδομικά υλικά και ακόμη τριών ατόμων που συμμετείχαν στις εργασίες της παράνομης κατασκευής», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Ο τοίχος που έχτισαν:

Τα οικοδομικά υλικά:

Η απόφαση της Σχολής

ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΟΣΜΗΤΕΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΜΦΕ

14/10/2021

ΓΙΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15/10/2021

Η Κοσμητεία της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ στην έκτακτη συνεδρίαση της, σήμερα 14 Οκτωβρίου, συζήτησε το πρόβλημα της κλιμακούμενης αντιακαδημαϊκής συμπεριφοράς εξαιρετικά μικρής ομάδας σπουδαστών, οι οποίοι συστηματικά αυθαιρετούν. Συγκεκριμένα, τις τρεις τελευταίες ημέρες, οι σπουδαστές αυτοί:

  • Παρεμπόδισαν το έργο των υγειονομικών ελεγκτών, τους οποίους και εξεδίωξαν από τη Σχολή, με αποτέλεσμα οι έλεγχοι να διεξάγονται περιορισμένα και υπό την συνοδεία των ελεγκτών από μέλη της Διοίκησης της Σχολής.
  • Δέσμευσαν αυθαιρέτως αμφιθέατρο της Σχολής για εκδήλωσή τους (γενική συνέλευση) παρά το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο αμφιθέατρο είχε προγραμματιστεί η εκδήλωση υποδοχής και ενημέρωσης των πρωτοετών σπουδαστών της Σχολής, η οποία ως εκ τούτου δεν πραγματοποιήθηκε.
  • Τέλος, σήμερα «προσέλαβαν» οικοδομικό συνεργείο, το οποίο δεν έχει καμμιά απολύτως σχέση με το ΕΜΠ και τις τεχνικές του υπηρεσίες, μετέφεραν οικοδομικά υλικά (άμμο, τσιμέντο, τούβλα) και άρχισαν εκτεταμένες οικοδομικές εργασίες στην αίθουσα Leonardo.

Για την τελευταία παράνομη ενέργεια ενημερώθηκε η Διοίκηση και η Τεχνική Υπηρεσία του Ιδρύματος, αλλά παρά την εντολή διακοπής των παράνομων εργασιών, οι εργασίες συνεχίστηκαν.

Η Κοσμητεία αποφάσισε ομόφωνα να διακοπούν όλες οι λειτουργίες της Σχολής, (εκπαιδευτικές - συμπεριλαμβανομένων και των μαθημάτων που προσφέρονται από μέλη της Σχολής σε άλλες Σχολές του ΕΜΠ, διοικητικές, ερευνητικές) την Παρασκευή 16/10/21, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παραβίαση όλης της ακαδημαϊκής δεοντολογίας και για τις παράνομες ενέργειες. Επίσης ενέκρινε ομόφωνα την υποβολή αναφοράς στο Αστυνομικό Τμήμα Ζωγράφου εις βάρος του παράνομου συνεργείου με αίτημα λήψης μέτρων ώστε να διακοπούν άμεσα οι παράνομες εργασίες.

Παράλληλα, η Κοσμητεία καταδικάζει ομόφωνα και απερίφραστα την αντιδημοκρατική και αντιακαδημαϊκή συμπεριφορά της μειοψηφίας αυτής, η οποία δυναμιτίζει την ομαλή λειτουργία της Σχολής.

Η Κοσμητεία εξουσιοδότησε τον Κοσμήτορα να συγκαλέσει αύριο, Παρασκευή 15/10/21, Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Σχολής για την εκτίμηση της κατάστασης και τη λήψη όποιων μέτρων θεωρηθούν απαραίτητα.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

«Άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας συνόδεψαν σήμερα (15/10) υπαλλήλους της Πολεοδομίας του Δήμου Ζωγράφου εντός του χώρου του ΕΜΠ, μετά από καταγγελία για παράνομη κατασκευή από ομάδα αγνώστων ατόμων εντός της Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών.  Κατόπιν συνεννόησης με την αρμόδια εισαγγελέα και την πρυτανική αρχή, κατεδαφίστηκε ο αυθαίρετος τοίχος και απομακρύνθηκαν τα οικοδομικά υλικά από συνεργεία του Δήμου.
Χθες, ο Κοσμήτορας της Σχολής Σταύρος Κουρκούλης μαζί με δύο μέλη του Πανεπιστημίου προσπάθησαν να σταματήσουν εν εξελίξει εργασίες ανέγερσης τοίχους, έξωθεν των αμφιθεάτρων καθώς δεν υπήρχε η σχετική οικοδομική άδεια. Ομάδα φοιτητών που βρίσκονταν στο σημείο και λειτουργούσαν ως ομάδα περιφρούρησης, τους απώθησαν και τους εξύβρισαν.

Στη συνέχεια, ο πανεπιστημιακός λειτουργός μετέβη στο Α.Τ Ζωγράφου όπου κατήγγειλε το γεγονός και σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του Ν.4495/2017 «Περί Ελέγχου και Προστασίας του Δομημένου Περιβάλλοντος». 

Επίσης, η Αστυνομία πραγματοποιεί οργανωμένη επιχείρηση για τον εντοπισμό του οδηγού του αυτοκινήτου που μετέφερε τα οικοδομικά υλικά και ακόμη τριών ατόμων που συμμετείχαν στις εργασίες της παράνομης κατασκευής».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr