ΑΠΟΦΑΣΗ: Μέχρι και Α' πλοίαρχοι και Α' μηχανικοί οι απόφοιτοι των Ναυτικών Λυκείων

ΑΠΟΦΑΣΗ: Μέχρι και Α' πλοίαρχοι και Α' μηχανικοί οι απόφοιτοι των Ναυτικών Λυκείων 

Ψηφίσθηκε χθες Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020 από την Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τίτλο «Σύγχρονες λύσεις στην ακτοπλοΐα - Ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος και άλλες διατάξεις».

Ειδικότερα, με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, και ψηφίσθηκε παρέχεται πλέον το δικαίωμα στους αποφοίτους των Ναυτικών Επαγγελματικών Λυκείων, υπό όρους, να εξελίσσονται μέχρι και τους βαθμούς του Α΄ πλοιάρχου και Α' μηχανικού Εμπορικού Ναυτικού.


Η ψηφισθείσα αυτή διάταξη προβλέπει ότι οι απόφοιτοι Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) Τομέα Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων ειδικότητας πλοιάρχου ή αντίστοιχης ισότιμης σχολής αποκτούν δίπλωμα πλοιάρχου πρώτης τάξης, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α) θαλάσσια υπηρεσία 24 μηνών μετά την απόκτηση πλοιάρχου β΄ τάξης Ε.Ν. με ειδικότητα πλοιάρχου ή υποπλοιάρχου από την οποία μισή τουλάχιστον σε πλοία ολικής χωρητικότητας άνω των 3.000 ο.χ. και

β) επιτυχής αποφοίτηση από τους οικείους κύκλους σπουδών του ΚΕΣΕΝ ή ΝΕΚΕ.  

Επίσης, με ανάλογες διατάξεις οι απόφοιτοι μαθητές των ναυτικών λυκείων αποκτούν δίπλωμα πλοιάρχου β΄ τάξης Ε.Ν., όπως και οι απόφοιτοι των ναυτικών λυκείων με ειδικότητα μηχανικού αποκτούν υπό προϋποθέσεις δίπλωμα μηχανικού Α΄ και Β΄ Τάξης.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr