Ανεβαίνουν οι τόνοι στο Πολυτεχνείο για την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις Γ.Σ.

Ανεβαίνουν οι τόνοι στο Πολυτεχνείο με αφορμή τις προθέσεις για την καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις συνελεύσεις

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Μετά την απόφαση της γενικής συνέλευσης του Φ.Σ. της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα που ψηφίστηκε πλαίσιο που ορίζει την καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις γενικές συνελεύσεις, ανάλογο πλαίσιο έκανε την εμφάνιση του στη Γ.Σ. του Φ.Σ. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου προκαλώντας αναβρασμό.

Φοιτητές καταγγέλλουν στα «Φοιτητικά Νέα» πως στην τελική ψηφοφορία κατά τη διάρκεια της Γ.Σ. του Φ.Σ. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του ΕΜΠ που πραγματοποιήθηκε στις 11/12 το προεδρείο του ΔΣ αρνήθηκε να κατατεθεί το πλαίσιο για την καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας κάνοντας λόγο πως δεν μπορούν να το δεχτούν γιατί αντιτίθεται στο καταστατικό και για να καθιερωθεί ηλεκτρονική ψηφοφορία απαιτείται η τροποποίησή του καταστατικού μέσω μια «καταστατικής συνέλευσης» και όχι «απλής». Έπειτα οι φοιτητές που ήταν υπέρ του πλαισίου καθιέρωσης ηλεκτρονικής ψηφοφορίας περί τους 200 αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι.


Φοιτητές καταγγέλλουν ακόμη πως λίγο πριν την έναρξη της γενικής συνέλευσης μέλη από το ΑΣΠ προχώρησαν σε βανδαλισμούς με συνθήματα στους τοίχους της Σχολής ΗΜΜΥ (δείτε παρακάτω εικόνες).

Καταγραφή γεγονότων

Τι αναφέρουν φοιτητές στα «Φοιτητικά Νέα»:

«Τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019, μέλη από το Ανεξάρτητο Κίνημα μαζεύτηκαν σε αίθουσα της Σχολής για να συζητήσουν για την πορεία του κινήματος. Όλο το περασμένο διάστημα, των σχεδόν 2 μηνών που προχωρούσε το κίνημα, διαπιστωνόταν ολοένα και μειούμενο ενδιαφέρον από μεριάς φοιτητών να παρευρεθούν στις συνελεύσεις. Υπήρχε διάχυτο το αίτημα να προστεθεί στο ανεξάρτητο πλαίσιο η καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Με αφορμή λοιπόν τις πρόσφατες εξελίξεις σε ΑΣΟΕΕ, Νομική και Μηχανολόγους ΕΜΠ, που πέρασαν την ηλεκτρονική ψηφοφορία, πάρθηκε η απόφαση να κατέβει επίσημα το ίδιο αίτημα και στους ΗΜΜΥ. Επειδή το ζήτημα ήταν πολύ σημαντικό κρίθηκε σκόπιμο να κατέβει πλαίσιο με αποκλειστικό αίτημα την καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και να ονομάζεται «Πλαίσιο Καθιέρωσης Ηλεκτρονικής Ψηφοφορίας».

Το αρτισύστατο κίνημα καθιέρωσης ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ρύθμισε τα επιμέρους τεχνικά ζητήματα του συστήματος της ηλ. ψηφοφορίας. Εν ολίγοις προτάθηκε η χρήση του συστήματος ZEUS, με προσαρμοσμένη υλοποίηση και συγκεκριμένους κανόνες. Μέχρι τη συνέλευση της Τετάρτης έγιναν πολλές ανακοινώσεις που καλούσαν τους φοιτητές να ψηφίσουν. Το πλαίσιο ετοιμάστηκε και ένας ομιλητής, μαζί με μια ομάδα υποστήριξης προσφέρθηκαν να το εκπροσωπήσουν.

Την Τετάρτη η συνέλευση θα ξεκινούσε βάσει του προγράμματος στις 12:30, όπως όμως είναι συνηθισμένο υπήρχε καθυστέρηση λόγω μικρής προσέλευσης (οι περισσότεροι δεν έρχονται από την αρχή). Περίπου στις 13:30 πριν αρχίσει η συνέλευση, μέλη του ΑΣΠ (Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Πολυτεχνείου) έκαναν μια μικρή πορεία από το Στέκι τους (στους Χημικούς), μέχρι το Αμφ.1 των Ηλεκτρολόγων. Όταν έφθασαν στα κτήρια των ΗΜΜΥ άρχισαν να βανδαλίζουν τους τοίχους με γκράφιτι και αφίσες, να φωνάζουν και να πετάνε τρικάκια στο πάτωμα. Βγαίνοντας έσκισαν (για άλλη μια φορά) τις αφίσες της ΠΑΣΠ. Όλα αυτά γινόντουσαν μπροστά στα μάτια των φοιτητών, με τους παραταξιακούς όχι μόνο να μην αντιδρούν, άλλα μερικοί από αυτούς να τους υποστηρίζουν. Σημειώθηκαν επίσης βανδαλισμοί και στο ναό του ΕΜΠ.

Η συνέλευση ξεκίνησε στις 14:00. Πρώτοι ομιλητές ορίστηκαν οι εκπρόσωποι της ηλ. ψηφοφορίας. Στην τοποθέτησή τους ο ομιλητής τόνισε τα επιχειρήματα της καθολικής ψηφοφορίας (πολλοί φοιτητές εργάζονται, έχουν υποχρεώσεις, προβλήματα υγεία κτλ.) καθώς και της ισχυροποίησης των αποφάσεων του συλλόγου (χαρακτηριστηκα είπε «φανταστείτε μια κατάληψη που την ψηφίζουν 1500 φοιτητές, αντί 150»). Παράλληλα παρουσιάσαμε το σύστημα ZEUS και εξηγήθηκε πώς αυτό διασφαλίζει την ανωνυμία και το απόρρητο της ψήφου, όπως επίσης πώς εξασφαλίζει ότι ο ψηφοφόρος είναι φοιτητής ΗΜΜΥ (υπόψιν για το ZEUS υπάρχει απόφαση του ΣτΕ που πιστοποιεί όλα αυτά). Η τοποθέτηση ήταν περίπου 10-15 λεπτά. Κατόπιν ακολούθησαν ερωτήσεις για σχεδόν 3 ώρες. Απαντούσε κυρίως ο ομιλητής, άλλα και άτομα από την ομάδα υποστήριξης.

Περίπου στις 17:00 τελείωσαν οι ερωτήσεις. Τότε όμως οι παρατάξεις είπαν για πρώτη φορά ότι δεν μπορούν να δεχτούν το συγκεκριμένο πλαίσιο γιατί αντιτίθεται στο καταστατικό και για να γίνει η ηλ. ψηφοφορία απαιτείται η τροποποίησή του μέσω μια «καταστατικής συνέλευσης» και όχι «απλής». Αυτή ήταν μια αναμενόμενη διαφωνία. Πράγματι, στο καταστατικό ορίζεται ότι η ψηφοφορία στις συνελεύσεις γίνεται με ανάταση χειρός. Για την αλλαγή όμως του καταστατικού ορίζεται συγκεκριμένη απαρτία και όχι «καταστατική συνέλευση». Πουθενά στο καταστατικό δεν υπάρχει αυτός ο όρος. Επιπλέον το καταστατικό που υπάρχει είναι γραμμένο το 1983 και γράφτηκε για τη Σχολή Ηλεκτρολόγων του ΕΜΠ, και όχι για τη Σχολή ΗΜΜΥ. Οι φοιτητές της Σχολής Ηλεκτρολόγων πιθανολογείται ότι ήταν περίπου 500 τη στιγμή που σήμερα στη Σχολή ξεπερνούν τους 2500. Υπάρχουν όμως και άλλα τρωτά σημεία: Σύμφωνα με το καταστατικό δεν θα έπρεπε σχεδόν ποτέ να γίνονται συνελεύσεις γιατί απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον 500-750 φοιτητών (μόνο σε μια συνέλευση φέτος παρευρέθησαν 650 άτομα, και σε άλλες έρχονται το πολύ 300 άτομα), και μάλιστα των ταμειακά εντάξει φοιτητών (ταμείο όμως δεν υπάρχει πια). Επιπλέον σύμφωνα με το καταστατικό το προεδρείο της συνέλευσης τηρεί πρακτικά και ψηφίζεται από τη συνέλευση, που ποτέ δε γίνεται. Ταυτόχρονα ορίζεται ότι όποιος δεν τηρεί τις διατάξεις του καταστατικού διαγράφεται, και ότι στις εκλογές στα ψηφοδέλτια πρέπει να υπάρχουν μέχρι 12 υποψήφιοι. Όλες όμως οι παρατάξεις κατεβάζουν πολύ περισσότερους υποψηφίους (για παράδειγμα η κυρίαρχη παράταξη το 2018 κατέβασε περίπου 100). Αυτό σημαίνει ότι όλοι αυτοί θα έπρεπε να έχουν διαγραφεί. Φυσικά υπάρχουν και άλλα τέτοια προβληματικά σημεία. Στην πραγματικότητα λοιπόν τι νόημα έχει μια συζήτηση για την τυπική λεπτομέρεια του καταστατικού, τη στιγμή που έχει καταστρατηγηθεί πλήρως; Όλα αυτά περίπου ειπώθηκαν από έναν συντονιστή του κινήματος. Τότε τα μισά ηγετικά μέλη των παρατάξεων απάντησαν προσβλητικά ότι δεν τους ενδιαφέρει το καταστατικό ενώ τα άλλα μισά ότι το καταστατικό πρέπει να τηρείται. Το πιο τραγελαφικό είναι ότι αρκετοί παραταξιακοί που είπαν ότι δεν τους νοιάζει το καταστατικό (επειδή με βάση αυτό διαγράφονται από τον σύλλογο) πέντε λεπτά αργότερα δεν μπορούσαν να δεχτούν το πλαίσιο (γιατί ήταν ενάντια στο καταστατικό). Οι συντονιστές λοιπόν του ανεξάρτητου τόνισαν ότι είτε όλο το καταστατικό θα τηρηθεί είτε δε θα τηρηθεί μια τυπική λεπτομέρεια που γράφτηκε με τα δεδομένα μιας άλλης εποχής. Αλά καρτ εφαρμογή δε γίνεται.

Οι υπόλοιπες τοποθετήσεις συνεχίστηκαν πιο σύντομα και ομαλά μέχρι περίπου τις 19:45.

Μετά το πέρας των τοποθετήσεων γίνεται η ψηφοφορία. Συνήθως υπήρχε ένα εύλογο χρονικό διάστημα αναμονής, πχ. 5 λεπτά, ώστε όποιος είχε προσωρινά αποχωρήσει από τη συνέλευση (πχ. είχε πάει στην τουαλέτα) να προλάβει να γυρίσει και να ψηφίσει. Ωστόσο στις τελευταίες συνελεύσεις οι παραταξιακοί παρατηρούσαν ότι πολλοί, που οι ίδιοι στάμπαραν ως «Ανεξάρτητους», ερχόντουσαν την τελευταία στιγμή σαν «τρενάκι», όπως τους χαρακτήριζαν, και έτσι πλεόν κλείνουν τις πόρτες του αμφιθεάτρου σχεδόν αμέσως (max 1 λεπτό αναμονή). Αδιαμφισβήτητα πολλοί ερχόνται τελευταία στιγμή χωρίς να έχουν παρακολουθήσει μεγάλο μέρος της συνέλευσης, άλλα αν υπάρχει έστω και ένας που αποχώρησε προσωρινά δε θα είναι άδικο; Από την άλλη στις τελευταίες συνελεύσεις υπάρχει πολύς κόσμος μέσα στο αμφιθέατρο με αποτέλεσμα να μη χωρούν όλοι και να είναι δύσκολη και για λόγους υγείας (δεν λειτουργεί ο εξαερισμός) η μακροχρόνια παραμονή όλων μέσα στο αμφιθέατρο. Σε αυτήν λοιπόν συνέλευση πολλοί φοιτητές κλείστηκαν έξω από το αμφιθέατρο καθώς δεν πρόλαβαν μέσα στο 1 λεπτό να μπουν στο αμφιθέατρο, ενώ άλλοι που μπήκαν «τελευταία στιγμή» δεχόντουσαν ειρωνικά σχόλια.

Ξεκίνησε η διαδικασία των ψηφισμάτων (που προηγείται της ψηφοφορίας των πλαισίων). Κατά το τέλος αυτής υπήρχε μεγάλη αναταραχή γιατί πολλοί φοιτητές φώναζαν να ανοίξουν οι πόρτες, για όσους δεν είχαν προλάβει να μπουν, με τις παρατάξεις να το αρνούνται. Οι τόνοι ανέβηκαν όταν κάποιοι πρότειναν να γίνει ψήφισμα αν θέλουν να μπουν οι φοιτητές αυτοί. Αρχίσαν να ακούγονται φωνές, να σηκώνονται χέρια και να ψηφίζουν όσοι ήθελαν να μπουν αυτοί οι φοιτητές (ήταν η πλειοψηφία), και υπήρχαν χειροκροτήματα. Το ΔΣ του συλλόγου απαντούσε ότι το ίδιο λειτουργεί με βάση το καταστατικό. Τότε κάποιος φώναξε ότι στο καταστατικό δεν ορίζεται ότι οι πόρτες κλείνουν και αναφέρει ότι οι λεπτομέρειες της Γενικής Συνέλευσης ορίζονται από τον Εσωτερικό Κανονισμό, προσθέτοντας ότι αυτός ο κανονισμός δεν υπάρχει. Εν τέλει όμως οι πόρτες παρέμειναν κλειστές. Εκεί που άναψε όμως πραγματικά η ατμόσφαιρα ήταν όταν οι παρατάξεις αρνήθηκαν για δεύτερη φορά να κατατεθεί το πλαίσιο ηλ. ψηφοφορίας. Εκεί έγινε χαμός. Ακούγονταν φωνές από φοιτητές που έλεγαν ότι αυτό είναι αντιδημοκρατικό με άλλους να απαντούν ότι η ηλ. ψηφοφορία είναι δικτατορική. Μετά γινόντουσαν άτυπες ψηφοφορίες, στις οποίες φοιτητές σήκωναν τα χέρια και έδειχναν πόσοι πολλοί είναι αυτοί που ήθελαν να εγκριθεί η ηλ. ψηφοφορία. Υπήρχαν φωνές ότι το καταστατικό δεν ορίζει «καταστατική συνέλευση» άλλα απαρτία για αλλαγή καταστατικού, και ότι η απαρτία που ορίζει γράφτηκε για τα μέτρα της εποχής του 1983. Λίγο έλειψε να πιαστούν ορισμένοι στα χέρια. Ανάμεσα σε αυτά που ειπώθηκαν από παραταξιακούς ήταν φράσεις όπως «Εγώ φίλε ξέρεις πόσα χρόνια έχω εδώ; Πολλά. Και θα είμαι για άλλα τόσα. Εσύ σήμερα είσαι, αύριο δεν είσαι. Ακούς τι λέω; Σήμερα είσαι, αύριο δεν είσαι...», «Μην είστε γραφειοκράτες» κτλ. Επικαλούνταν τον ανύπαρκτο εσωτερικό κανονισμό και στη συνέχεια έλεγαν ότι υπήρχε απόφαση από το ΔΣ. Τότε κάποιοι συντονιστές ζήτησαν να γίνει κάτι που προβλέπεται από το καταστατικό, πρόταση ανάκλησης του ΔΣ (για την οποία μάλιστα υπήρχε και η τυπική απαρτία). Η πρόταση απορρίφθηκε χωρίς δικαιολογία, παρότι η πλειοψηφία σήκωσε τα χέρια της. Η κατάσταση αυτή κράτησε για περίπου 20 λεπτά. Ύστερα δόθηκε διορία 5 λεπτών να αλλαχθεί το πλαίσιο αλλιώς δε θα ληφθεί υπόψιν. Μετά από περίπου 8 λεπτά και με την κατάσταση να μην προχωράει, ένας από τους συντονιστές, σε συννενόηση με άλλους, φώναξε σε όλους τους υποστηρικτές της ηλ. ψηφοφορίας να αποχωρήσουν μαζικά και να πάνε να καταμετρηθούν άτυπα σε άλλο αμφιθέατρο.

Γύρω στα 200+ άτομα μετέβησαν στο Αμφ.3 της Σχολής. Κατά τη μετακίνηση φυσικά υπήρξαν γιουχαρίσματα, ενώ σημειώθηκαν και σπρωξίματα-αγκωνιές. Μόλις μαζεύτηκαν, άρχισε η καταμέτρηση. Παράλληλα η «κανονική» συνέλευση συνεχιζόταν. Είχαν προλάβει να μετρηθούν κάμποσοι φοιτητές όταν ένα από τα ηγετικά στελέχη της κυρίαρχης παράταξης μπήκε σπρώχνοντας τους καταμετρητές στην είσοδο, μαζί με ένα σωρό τραμπούκους, πολλοί από τους οποίους δεν φαινόντουσαν για άτομα της Σχολής, και διέκοψαν τη διαδικασία. Έναν από τους καταμετρητές τον στρίμωξαν σε μια γωνία λέγοντας τον κομματικό εγκάθετο και προσβάλλοντάς τον λεκτικά. Μετά από λίγο οι συντονιστές του κινήματος κάλεσαν όλους τους φοιτητές να αποχωρήσουν, τονίζοντας ότι ο αγώνας τους δε θα τελειώσει έτσι. Μέχρι να αποχωρήσουν όλοι από την αίθουσα, κάποιοι παραταξιακοί αναβόσβηναν τα φώτα και άναβαν επιδεικτικά μπροστά σε όλους τσιγάρα, λέγοντας ειρωνικά «1142». Επίσης φώναζαν νεοδημοκρατικά συνθήματα (υπόψιν στους ΗΜΜΥ δεν υπάρχει ΔΑΠ, αλλά σταμπάρουν δυστυχώς τους ανεξάρτητους για κρυφοΔαπίτες) και ειρωνεύονταν όλους τους φοιτητές. Την επόμενη μέρα οι παραταξιακοί μοίραζαν φυλλάδια με τίτλο «Ένα αναγκαίο Ξεκαθάρισμα» στο οποίο κατηγορούσαν το κίνημα για δικτατορικές προσπάθειες επιβολής των νομοσχεδίων της κυβέρνησης και στο οποίοι τόνιζαν ότι χάρη στις ίδιες για άλλη μια φορά το φοιτητικό κίνημα σώθηκε από ιδιοτελείς διασπαστικές κινήσεις».

Πλαίσιο Καθιέρωσης Ηλεκτρονικής Ψηφοφορίας

Το «Πλαίσιο Καθιέρωσης Ηλεκτρονικής Ψηφοφορίας» που δεν είχε γίνει αποδεκτό προς ψήφιση:

Πλαίσιο Καθιέρωσης
Ηλεκτρονικής Ψηφοφορίας

  • Ηλεκτρονική Ψηφοφορία: Η δύναμη στους πολλούς

Βρισκόμαστε στις παρυφές του 2020. Η κοινωνία και η τεχνολογία εξελίσσονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, όμως ο φοιτητικός μας σύλλογος λειτουργεί ακόμα με απαρχαιωμένες μεθόδους, οι οποίες δεν διασφαλίζουν όσο θα έπρεπε τα δημοκρατικά ιδεώδη. Υπό το πρίσμα του εκδημοκρατισμού της φοιτητικής συνέλευσης, φοιτητές της Σχολής αποφασίσαμε να ενεργήσουμε στην κατεύθυνση της καθιέρωσης της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ως της πλεόν σύγχρονης δημοκρατικής μεθόδου λήψης αποφάσεων. Οι λόγοι που μας ώθησαν σε αυτήν την απόφαση είναι οι εξής:

  1. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία επιτρέπει την ακώλυτη συμμετοχή όλων των φοιτητών στη λήψη των αποφάσεων, το οποίο αποτελεί και την πεμπτουσία της Δημοκρατίας. Με το παρόν σύστημα φοιτητές με εργασιακές ή άλλες υποχρεώσεις, με προβλήματα υγείας, ή με άλλες δυσκολίες στερούνται το δικαίωμα της ψήφου. Επιπλέον λόγω του υψηλού αριθμού των εγγεγραμμένων φοιτητών (πάνω από 2000) της Σχολής, οι οποίοι αποτελούν και μέλη του συλλόγου μας, είναι αδύνατη, λόγω του περιορισμένου χώρου, η ταυτόχρονη συμμετοχή όλων των φοιτητών στην ψηφοφορία.
  2. Μειώνεται ο χρόνος διεξαγωγής ψηφισμάτων και η διαδικασία γίνεται ξεκούραστη για όλους.
  3. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι αδιάβλητη, εκμηδενίζει την πιθανότητα ανθρώπινου σφάλματος, ενώ διασφαλίζεται ότι στη λήψη των αποφάσεων συμμετέχουν μόνο τα μέλη του συλλόγου.
  4. Εξασφαλίζει πραγματική ανωνυμία στην ψηφοφορία, δίχως το φόβο στιγματισμού.
  5. H ηλεκτρονική ψηφοφορία παρέχει μεγαλύτερη ελευθερία έκφρασης.
  6. Με την πλατφόρμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας διευκολύνεται περαιτέρω η πολιτική ζύμωση των απόψεων. Προστίθεται άλλο ένα μέσο, στα ήδη υπάρχοντα, για το σχηματισμό και τη διάδοση των πολιτικών ιδεών. 
  7. Διευκολύνεται το έργο των συνελεύσεων. Είμαστε φοιτητές που θέλουμε ολοένα και περισσότεροι να συμμετέχουν στις δημοκρατικές διαδικασίες. Να μπορούν όλοι να ψηφίζουν. Δεν καταργούμε τις συνελεύσεις. Το αντίθετό! Οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες θα οδηγήσουν σε λήψη ισχυρότερων αποφάσεων από το φοιτητικό σύλλογο. Όχι σε αποφάσεις μειοψηφίας. Οι αγωνιστικές αποφάσεις θα έχουν μεγαλύτερο κύρος αν τις ψηφίζουν χιλιάδες φοιτητές, αντί για μικρούς τριψήφιους αριθμούς.
  8. Ο χρόνος δημιουργίας της πλατφόρμας είναι πολύ μικρός και θα χρησιμοποιηθεί το σύστημα ZEUS, όπως περιγράφεται παρακάτω.
  • Το σύστημα ZEUS 

Για τη διεξαγωγή των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών προτείνουμε το εμπεριστατωμένο σύστημα ZEUS (https://zeus.grnet.gr/zeus/). 

  • Τι είναι;

Η Ψηφιακή Κάλπη Ζευς είναι ένα πληροφοριακό σύστημα για την αδιάβλητη διεξαγωγή απόρρητων ψηφοφοριών με αμιγώς ηλεκτρονικό τρόπο. Τόσο η προετοιμασία της ψηφοφορίας από τη διεξάγουσα αρχή, όσο και η υποβολή της ψήφου από τους ψηφοφόρους, γίνονται απομακρυσμένα μέσω Διαδικτύου.

Η διαδικασία ψηφοφορίας, επιγραμματικά:

  1. Η διεξάγουσα αρχή συντάσσει τα ψηφοδέλτια και τη λίστα των ψηφοφόρων και ορίζει την εφορευτική επιτροπή. Η λίστα των ψηφοφόρων αποτελείται από τους ΑΜ τους και την ηλεκτρονική τους διεύθυνση.
  2. Οι ψηφοφόροι λαμβάνουν στην ηλεκτρονική τους διεύθυνση μήνυμα με το οποίο καλούνται να ψηφίσουν. Το μήνυμα περιέχει σύνδεσμο (link) που οδηγεί στο ψηφιακό παραβαν μέσα στο οποίο προετοιμάζεται η ψήφος. Το παραβαν θα ενεργοποιηθεί όταν η εφορευτική επιτροπή εκκινήσει την ψηφοφορία.
  3. Η εφορευτική επιτροπή εκκινεί και στο τέλος τερματίζει την ψηφοφορία.
  4. Οι ψηφοφόροι ψηφίζουν εντός του ορισμένου χρονικού διαστήματος, και λαμβάνουν ψηφιακή απόδειξη της συμμετοχής τους.
  5. Με το πέρας της ψηφοφορίας, η εφορευτική επιτροπή δίνει την εντολή για την αυτόματη καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

Η ακεραιότητα της ψηφοφορίας είναι μαθηματικά επαληθεύσιμη από τον καθένα μέσω της χρήσης κρυπτογραφίας, και χωρίς καμία προσβολή του απορρήτου.

  • Πώς ψηφίζω; 

Αποστέλλεται link στο email το οποίο έχει δηλώσει στη σχολή ο κάθε φοιτητής το οποίο περιέχει link για την είσοδο στην ψηφοφορία. Έπειτα απο ταυτοποίηση με τους κωδικούς του mycourses, o φοιτητής προχωράει κανονικά στην ψηφοφορία για το πλαισίου απόφασης.

  • Πώς καταθέτω πλαίσιο;

Πλαίσιο κατατίθεται στη συνέλευση όπως και σε όλες τις προηγούμενες συνελεύσεις. Το πλαίσιο αυτο προστίθεται στις επιλογές πλαισίου στην ψηφοφορία που θα ξεκινήσει στη συνέχεια. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία αντικαθιστά μονο τη τελική διαδικασία όπου προσμετρώνται τα χέρια. 

  • Πώς λειτουργεί η εφορευτική επιτροπή; 

Τα μέλη της επιτροπής λαμβάνουν ειδικά κρυπτογραφικά κλειδιά, τους Κωδικούς Ψηφοφορίας. Οι κωδικοί αυτοί είναι όλοι απαραίτητοι για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας καθώς και για την αποκρυπτογράφηση των αποτελεσμάτων. Εάν χαθεί έστω και ένας, η ψηφοφορία δε θα μπορέσει να ολοκληρωθεί, καθώς θα είναι αδύνατη η αποκρυπτογράφηση των ψηφοδελτίων.

Η πρώτη πράξη του κάθε μέλους της επιτροπής είναι να εισέλθει στον ιστότοπο της ψηφοφορίας, να παράξει έναν καινούριο Κωδικό Ψηφοφορίας, και στη συνέχεια να καταθέσει το δημόσιο τμήμα του. Η ψηφοφορία μπορεί να αρχίσει μόνο όταν όλα τα μέλη της επιτροπής έχουν εκτελέσει και επιβεβαιώσει αυτό το βήμα.

Μετά το πέρας της ψηφοφορίας η αποκρυπτογράφηση των ψηφοδελτίων είναι αδύνατη χωρίς όλους τους Κωδικούς Ψηφοφορίας. Κάθε μέλος της εφορευτικής επιτροπής συνδέεται με το σύστημα Ζευς για να παρέχει τα κρυπτογραφικά δεδομένα που είναι απαραίτητα για την εξαγωγή των περιεχομένων των ψηφοδελτίων.

  • Πώς εξασφαλίζεται η ανωνυμία; (κρυπτογράφηση) 

Αρχικά, όταν ολοκληρώσει τη διαδικασία της επιλογής, ο ψηφοφόρος προχωρά στην υποβολή του ψηφοδελτίου. Το επιλεγμένο ψηφοδέλτιο κρυπτογραφείται στον τοπικό υπολογιστή του ψηφοφόρου και στη συνέχεια υποβάλλεται μέσω δικτύου στο σύστημα Ζευς.

Στη συνέχεια, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της ψηφοφορίας, και πριν γίνει η καταμέτρηση των ψήφων, παρεμβάλλεται ένα ενδιάμεσο στάδιο μίξης των ψηφοδελτίων. Στο στάδιο αυτό τα ήδη κρυπτογραφημένα, από τους ψηφοφόρους, ψηφοδέλτια, κρυπτογραφούνται με ειδικό τρόπο εκ νέου από το σύστημα Ζευς, ώστε πλέον να μην είναι αναγνωρίσιμα και αναδιατάσσονται τυχαία. Στο τέλος της διαδικασίας μίξης έχουμε ένα σύνολο ψηφοδελτίων τα οποία όταν αποκρυπτογραφηθούν θα έχουν τα ίδια περιεχόμενα με τα αρχικά, αλλά είναι αδύνατον να τα συνδέσουμε με τους χρήστες που τα υπέβαλαν. 

  • Τι χρειάζεται να κάνουμε για να το χρησιμοποιήσουμε (λίστα από Κέντρο Δικτύων κτλ) 

Χρειάζεται μια λίστα με τα email όλων των φοιτητών της ΣΗΜΜΥ (αντιστοιχίζοντας τα με ΑΜ) η οποία θα δοθεί σε από το κέντρο δικτύων του ΕΜΠ για τους σκοπούς της ψηφοφορίας.

Αποφασίζουμε: 

Ο φοιτητικός σύλλογος των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου θα λαμβάνει εφεξής τις αποφάσεις των φοιτητικών συνελεύσεών του μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, με χρήση της πλατφόρμας ZEUS (https://zeus.grnet.gr/zeus/). Τα πλαίσια, στην αρχική τους μορφή, θα κατατίθενται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πριν την έναρξη της συνέλευσης. Κάθε φοιτητής θα έχει δικαίωμα να τα διαβάσει και να τα σχολιάσει. Μετά το πέρας της συνέλευσης τα πλαίσια θα οριστικοποιούνται και η ηλεκτρονική ψηφοφορία θα άρχεται. Ακριβώς οκτώ (8) ώρες μετά την έναρξή της, η ψηφοφορία θα τερματίζεται και θα ανακοινώνονται τα αποτελέσματά της. Κάθε φοιτητής ή παράταξη που κατεβάζει πλαίσιο προς ψήφιση θα έχει δικαίωμα να ορίσει κατά μέγιστο δύο (2) εκπρόσωπους στην εφορευτική επιτροπή. Tη διαχείρηση του συστήματος Ζευς αναλαμβάνει η εκάστοτε εφορευτική επιτροπή.

Αντιδράσεις στην ηλεκτρονική ψηφοφορία

Η θέση του Σχήματος ΑΝεξάρτητοι Αριστεροί Φοιτητές Ηλεκτρολόγοι (ΑΝ.Α.Φ.Η.) ως προς την αλλαγή του τρόπου ψηφοφορίας των πλασίων:

Απόφαση Γ.Σ.

Η απόφαση της Γ.Σ. μετά την μη αποδοχή του πλαισίου για την ηλεκτρονική ψηφοφορία και την αποχώρηση μεγάλης μερίδας φοιτητών:

Εικόνες από τα συνθήματα που έγραψαν μέλη του ΑΣΠ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr