Σχολή Μηχ. Μηχανικών ΕΜΠ: Οι φοιτητές αποφάσισαν ανοιχτή Σχολή και καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας

Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ: Οι φοιτητές αποφάσισαν ανοιχτή Σχολή και καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας

Φοιτητικοί Σύλλογοι - ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ: Τη μη συνέχιση της κατάληψης και την καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας αποφάσισαν οι φοιτητές των Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) σύμφωνα με πληροφορίες του «Φοιτητικά Νέα» μετά από γενική συνέλευση που πραγματοποίησε την Τετάρτη (04/12) ο φοιτητικός σύλλογος.

Μετά από αλλεπάλληλες καταλήψεις το τελευταίο διάστημα, οι φοιτητές της σχολής, αποφάσισαν την μη συνέχιση της κατάληψης καθώς πέρασε το Πλαίσιο Ανεξάρτητων Μηχανολόγων που τασσόταν υπέρ της ανοιχτής σχολής.


Ανάμεσα στις αποφάσεις των φοιτητών σύμφωνα με πληροφορίες του «Φοιτητικά Νέα» είναι η εκκίνηση διαδικασιών δημιουργίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας ψηφοφορίας με τη βοήθεια της Κοσμητείας και τη καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας των πλαισίων που προτείνονται στη Γ.Σ. εφόσον διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου και το αδιάβλητο του αποτελέσματος, με την ταυτοποίηση των στοιχείων του κάθε φοιτητή και γίνεται εντός εύλογου χρόνου (πχ. εντός 6 ωρών από το πέρας της Γ.Σ.).

Επίσης αποφασίστηκε η σύνταξη και αποστολή επιστολής στο Υπουργείο Παιδείας από τον ΦΣ. σχετική με τα μειονεκτήματα του ν+2 και την συνεννόηση με τη Πρυτανεία ώστε να προχωρήσουμε σε δραστηριότητες ευαισθητοποίησης του κοινού απέναντι στο ζήτημα των διαγραφών.

Αναλυτικά οι θέσεις των φοιτητών της Σχολής για:

Ηλεκτρονική ψηφοφορία:

Προωθούμε ακόμα την καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Το αποτέλεσμα της συνέλευσης πρέπει να καθορίζεται από τη πλειοψηφία των μηχανολόγων. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή, συχνά αρκετοί συμφοιτητές μας δεν έχουν την δυνατότητα να παρευρίσκονται στις συνελεύσεις, ένα πρόβλημα του οποίου η λύση είναι η καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Επιπλέον είναι γρηγορότερη, ελαχιστοποιεί τη πιθανότητα σφάλματος και υποστηρίζει τη μυστική ψηφοφορία, κάτι που είναι δικαίωμα του καθενός αφού κατά αυτό το τρόπο διεξάγονται οι ψηφοφορίες των φοιτητικών εκλογών αλλά και των δημοτικών και βουλευτικών. Ωστόσο, για να διατηρήσουμε το δημοκρατικό χαρακτήρα της συνέλευσης, οι τοποθετήσεις των παρατάξεων θα πραγματοποιούνται όπως προβλέπει η διαδικασία και συνεπώς θα υπάρχει ένα κλίμα διαλόγου. Προτείνουμε επίσης την ζωντανή αναμετάδοση της συνέλευσης σε πλατφόρμα που θα επιτρέπει τη δωρεάν παρακολούθησή της από τους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι θα μπορούν και να κάνουν ερωτήσεις. Στην ουσία, η διαδικασία της συνέλευσης θα είναι ανοιχτή σε όλους αλλά ταυτοχρόνως θα γίνεται λιγότερο κουραστική. Οι αποφάσεις θα προέρχονται από όλους τους φοιτητές που ενδιαφέρονται οι οποίοι λόγω υποχρεώσεων δεν κατάφεραν να συμμετέχουν.

Μέγιστο χρονικό όριο φοίτησης: 

Ως συνειδητοποιημένοι φοιτητές μια απαιτητικής σχολής, οφείλουμε να συμμετέχουμε στη συζήτηση για το μέγιστο χρονικό όριο φοίτησης. Είναι ένα σοβαρό ζήτημα που μας αφορά όλους εφόσον είμαστε φοιτητές και θέλουμε να σιγουρευτούμε ότι όποιες αποφάσεις παρθούν αναφορικά με το νόμο αυτό, πρέπει να είναι εις βάθος τεκμηριωμένες. Συνεπώς προτείνουμε την σύνταξη και αποστολή επιστολής στο Υπουργείο Παιδείας, ώστε να επισημάνουμε τα μειονεκτήματα μιας τέτοιας απόφασης.

Πρέπει να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας:

Εμείς τιμούμε την Ακαδημαϊκή μας ιδιότητα για την οποία κοπιάσαμε τόσο για να κερδίσουμε, και προτείνουμε αντίσταση ποιότητας στα ζητήματα που μας πλήττουν. Ας μην ξεχνάμε πως κύριο εργαλείο ενός ακαδημαϊκού ανθρώπου πρέπει να είναι η λογική και η διαλλακτικότητα. Για αυτό υποστηρίζουμε τα φοιτητικά μας δικαιώματα, και μέσω της φοιτητικής συνέλευσης, του δημοκρατικού μέσου για τη λήψη αποφάσεων παλεύουμε για την αναβάθμιση των συνθηκών φοίτησης και την βελτίωση του Πολυτεχνείου μας. 

Τα αποτελέσματα της Γ.Σ.  διαμορφώθηκαν ως εξής: 

  • Πλαίσιο Ανεξάρτητων Μηχανολόγων: 122
  • Αγωνιστικό Πλαίσιο Συντονισμού Φ.Σ. Μηχανολόγων: 104
  • Λευκά: 9

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr