Φοιτητές αξιολογούν τη Νομική Σχολή Κομοτηνής (ΕΡΕΥΝΑ)

Φοιτητές αξιολογούν τη Νομική Σχολή Κομοτηνής (ΕΡΕΥΝΑ)

Μέτριες οι κτιριακές υποδομές, η «συντήρησή» τους αλλά και η λειτουργία του Τμήματος - Αρνητική η αξιολόγηση των φοιτητικών παρατάξεων, θετική η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και απαραίτητη η ύπαρξη δωρεάν Wifi.

Λίγες ημέρες πριν ο Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Αθανάσιος Καραμπίνης, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου παρουσίασε τα αποτελέσματα της εξωτερικής αξιολόγησης του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος της περιοχής μας. Σύμφωνα με την εξωτερική αξιολόγηση του Ιδρύματος, αυτό βαθμολογήθηκε στην πλειοψηφία των δράσεων του, σε ένα ποσοστό της τάξεως του 61,54%, θετικά, ενώ 30,77% βαθμολογήθηκαν με άριστα, ενώ δεν είναι λίγοι οι τομείς εκείνοι που το ΔΠΘ βαθμολογήθηκε θετικότερα από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 


Λίγες μέρες μετά, η ανεξάρτητη φοιτητική παράταξη της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, ΑΝΟΚ, έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα εσωτερικής έρευνας που διεξήγαγε στις 12 Δεκεμβρίου του 2016, σε δείγμα, 121 πρωτοετών φοιτητών του τμήματος.

Η έρευνα διεξήχθη με την μορφή ερωτηματολογίων, που κλήθηκαν οι φοιτητές να απαντήσουν στον αμφιθέατρο 1 της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, και οι ερωτήσεις της αφορούσαν σε τρεις κύριους άξονες, ήτοι τις υλικές υποδομές, την Σχολή και τα μαθήματα, καθώς και ερωτήσεις γενικού περιεχομένου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτής, σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος των ερωτήσεων το 50% των ερωτηθέντων έκρινε τις κτιριακές υποδομές της Νομικής Σχολής ως μέτριες, έναντι του 31% που τις έκρινε ως ικανοποιητικές, ενώ το ποσοστό εκείνο που τις βαθμολόγησε με άριστα, άγγιξε μόλις το 1%.

Ως μέτρια, έκρινε το 39% των ερωτηθέντων την θέρμανση των χώρων της σχολής, έναντι 27% που την χαρακτήρισαν ως ελάχιστα ικανοποιητική, ενώ οι μη ικανοποιημένοι και οι ικανοποιημένοι ισοψήφησαν με ποσοστό 17% έκαστος.

Την δυσαρέσκεια τους σε ό,τι αφορά την καθαριότητα των χώρων της νομικής «δήλωσαν» ηχηρά οι ερωτηθέντες καθώς το 42% των ερωτηθέντων βαθμολόγησε με το ελάχιστο το ποσοστό στο οποίο ανταποκρίνονται στις ανάγκες των φοιτητών οι πραγματοποιούμενες δράσεις καθαριότητας, ενώ σε ό,τι αφορά τον περιβάλλοντα χώρο, εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι και τα στοιχεία που αφορούν στον εθιμικό χώρο των φοιτητικών παρατάξεων, τα λεγόμενα τραπεζάκια, όπου το 46% αμφισβήτησε τη χρησιμότητά τους.

Η δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο στον χώρο της σχολής φαίνεται πως αποτελεί πάγιο αίτημα της φοιτητιώσας νεολαίας της Νομικής Σχολής, γεγονός που διαφαίνεται από το «συντριπτικό» ποσοστό του 60% των ερωτηθέντων που το χαρακτήρισαν ως άκρως απαραίτητο. 

Η διοικητική λειτουργία της Σχολής 

Σε ό,τι αφορά τη διοικητική λειτουργία της Σχολής, φαίνεται πως αυτή επιδέχεται σημαντικών αλλαγών, καθώς το 31% των ερωτηθέντων βαθμολόγησε ως μέτριο, το περιεχόμενο αλλά και την έγκαιρη ανάρτηση των ανακοινώσεων της Σχολής, ενώ «μαύρο» φαίνεται πως ρίχνουν στην γραμματεία του τμήματος, το 32% αυτών, καθώς δήλωσαν «καθόλου ικανοποιημένοι» από τον τρόπο λειτουργίας της.

Αντιθέτως ιδιαίτερα θετική είναι η αξιολόγηση που αφορά στο περιεχόμενο καθώς η πλειοψηφία του δείγματος, και συγκεκριμένα το 50% το έκρινε ως πολύ χρήσιμο, αλλά και την διδασκαλία η οποία σε ποσοστό 43% βαθμολογήθηκε ως πολύ χρήσιμη για την κατανόηση του μαθήματος αντίστοιχα. 

 

Αρνητική είναι η αξιολόγηση των φοιτητικών παρατάξεων της Σχολής, καθώς το 38% και το 25% των ερωτηθέντων έκρινε ως καθόλου και ελάχιστα σημαντική αντίστοιχα την ύπαρξη των φοιτητικών παρατάξεων στην σχολή, οι οποίες σύμφωνα επίσης με τα αποτελέσματα της έρευνας δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στις ανάγκες της Σχολής και των φοιτητών, καθώς το 39% του δείγματος έκρινε ως μέτρια την απόδοσή τους και το 37% ως ελάχιστη.

Ως προς την καθημερινότητα των φοιτητών και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά την σίτιση τους, οι φοιτητές που πήραν μέρος στην έρευνα έκριναν ως απαραίτητη την επίδειξη πάσο στην λέσχη σίτισης της Πανεπιστημιούπολης ούτως ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα ανεπάρκειας γευμάτων, ενώ ιδιαίτερα σημαντική έκρινε το 41% τη συμμετοχή των φοιτητών στις γενικές συνελεύσεις του φοιτητικού συλλόγου της σχολής. 

Τέλος ως μετρίως επαρκής και εξοπλισμένη κρίθηκε η βιβλιοθήκη της σχολής, σε ποσοστό 50%, με το 40% των ερωτηθέντων να κρίνει ως μέτρια χρονικά και τη χορήγηση των συγγραμμάτων.   

ΑΝΟΚ «Στόχος μας η διαμόρφωση μίας Νομικής σύγχρονων προδιαγραφών που θα απαντά ακόμη και στους πιο απαιτητικούς φοιτητές» 

Όπως σημείωσαν μιλώντας στον «ΠτΘ» τα μέλη της ΑΝΟΚ η έρευνα αυτή διεξήχθη στο πλαίσιο της βασικής επιδίωξης της παράταξης «να ακούμε την φωνή των συμφοιτητών μας και να προσαρμόζουμε τα αιτήματά μας στις ανάγκες τους».  Ερωτηθείς σχετικά με τα συμπεράσματα της έρευνας αυτό το οποίο υπογράμμισαν είναι ότι λαμβάνοντας υπόψιν  τις απαντήσεις, θα συνεχίσουν με ακόμη περισσότερες δράσεις και πράξεις για την Σχολή, με στόχο «τη διαμόρφωση μιας Νομικής σύγχρονων προδιαγραφών που θα απαντά ακόμη και στους πιο απαιτητικούς φοιτητές» για να υπογραμμίσουν τέλος πως  «το πανεπιστήμιο και δη οι υποδομές του αποτελούν προσωρινό "σπίτι" μέχρις ότου αναληφθούν τα κατάλληλα εφόδια για την έξοδο στον χώρο του επαγγέλματος».

Όλα τα τελευταία νέα για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην κατηγορία «Δημοκρίτειο Παν. Θράκης» του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

Παρατηρητής Της Θράκης

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr