Φοιτητές του ΔΠΘ για την μετεγκατάσταση των Σχολών από το κέντρο της πόλης στην Πανεπιστημιούπολη

Φοιτητές του ΔΠΘ για την μετεγκατάσταση των Σχολών από το κέντρο της πόλης στην Πανεπιστημιούπολη

Πριν λίγο καιρό ο Πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Αθανάσιος Καραμπίνης, πληροφόρησε τους φοιτητές για την ολοκλήρωση της δανειοδότησης του Δ.Π.Θ. με σκοπό την εγκατάσταση των σχολών που είναι μέσα στην πόλη στην Πανεπιστημιούπολη. Ουσιαστικά, χωρίς να ρωτήσει κανέναν από τους φοιτητές, τους οποίους και αφορά άμεσα το θέμα, απλά το ανακοίνωσε, γνωστοποιώντας τις προθέσεις της Πρυτανείας. Είναι πάγια τακτική της εξουσίας - κι αυτό το βλέπουμε σε όλη την χώρα και όχι μόνο στην Κομοτηνή - να αποκόβει χωροταξικά το πανεπιστήμιο από τον αστικό ιστό της κάθε πόλης. Κι αυτό γίνεται για να μην υπάρχει ουσιαστική και πραγματική διάδραση του πανεπιστημίου με την κοινωνία, είτε αυτό αφορά τη γνώση καθαυτή, είτε τους κοινωνικούς αγώνες που γίνονται μέσα σε αυτό. Ας δούμε, όμως, τα πράγματα στην περίπτωση μας πως έχουν.

Είναι γνωστή σε όλους τους φοιτητές η κατάσταση με τα λεωφορεία από και προς την Πανεπιστημιούπολη. Μετακίνηση η οποία γίνεται πλέον με πούλμαν, με τους φοιτητές να αναγκάζονται να μένουν και πάλι έξω από τα λεωφορεία και να περιμένουνε ως και 1 ώρα στη στάση μέχρι να μπούνε για να μεταφερθούν από και προς την πόλη, ειδικότερα σε περιόδους εξεταστικής. Ρωτάμε, λοιπόν, τον κ.Πρύτανη, πώς θα πραγματοποιείται η μεταφορά των φοιτητών από και προς την Πανεπιστημιούπολη, τις Φοιτητικές Εστίες και την Λέσχη Σίτισης όταν είναι ήδη ανεπαρκής για τις 4 σχολές που υπάρχουν ήδη; Μάλλον στα σχέδια τους θα είναι και η επιβολή αντιτίμου στη μετακίνηση των φοιτητών. Τα 'χουμε δει με τα 60λέπτα πριν 2 χρόνια, αλλά και τώρα με τις προσπάθειες που κάνουν και πάλι τα «Αστικά Κομοτηνής», και τους αγώνες που έκαναν οι φοιτητές για να τα καταργήσουν. Πως γίνεται να μιλάνε για δανειοδότηση (και φανταζόμαστε για τι υπέρογκα ποσά μιλάμε, δηλαδή στην κοινή γλώσσα για τι "φαγοπότι" μιλάμε) την ίδια στιγμή που οι μερίδες στη Λέσχη της Πανεπιστημιούπολης τελειώνουν ούτε στο μισάωρο, δεν υπάρχουν καν πιρούνια για να φάμε και στις εστίες δεν έχει καν πόσιμο νερό και κάποιες φορές ούτε ζεστό νερό για μπάνιο και ενώ η σχολή της Φιλολογίας κάνει μάθημα σε προκάτ. Μάλλον η Πρυτανεία και ο κ. Καραμπίνης, ο οποίος μάλιστα κατηγορείται και για σκάνδαλο με τον γνωστό για τα άλογα και τα άθλια φαγητά που έδινε όσο ήταν στη Λέσχη Σίτισης "Χούτο", θα πρέπει να κοιτάξει κάπως καλύτερα τι συμβαίνει στο πανεπιστήμιο και ποια είναι τα προβλήματα του.


Από μεριάς μας δεν θα σταματήσουμε ούτε στιγμή να αγωνιζόμαστε για ένα πανεπιστήμιο ελεύθερο, δημόσιο και κοινωνικό. Μέσω της άμεσης δράσης και των συλλογικών διαδικασιών θα στεκόμαστε εμπόδιο σε όποια βλέψη για εκμετάλλευση και κέρδος σε βάρος των φοιτητών από το κράτος και από το κεφάλαιο. Το πανεπιστήμιο οφείλει να μείνει μέσα στην πόλη της Κομοτηνής έτσι ώστε να είναι σε μόνιμη διάδραση με την κοινωνία της και να μην υπάρχουν περιορισμοί στην πρόσβαση σε αυτό.

ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Διαβάστε ακόμη: 

Κομοτηνή: Για την μεταφορά των φοιτητών από και προς την Πανεπιστημιούπολη

Όλα τα τελευταία νέα για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην κατηγορία «Δημοκρίτειο Παν. Θράκης» του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr