Φοιτητική πρωτοβουλία ενισχύει τη βιβλιοθήκη του ΔΠΘ

Φοιτητική πρωτοβουλία ενισχύει τη βιβλιοθήκη του ΔΠΘ

Πρωτοβουλία για την ενίσχυση της βιβλιοθήκης της Νομικής Σχολής ΔΠΘ πήραν φοιτητές, μέλη της φοιτητικής παράταξης Ανεξάρτητη Νομική Κομοτηνής (ΑΝΟΚ). Οι φοιτητές απευθύνθηκαν σε όλους τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας, προκειμένου να αιτηθούν δωρεά χρημάτων που "μεταφράστηκαν" σε συγγράμματα. 

Η νομική είναι επιστήμη, οι επιστήμες συνεχώς εξελίσσονται και, νομοτελειακά, η ανάγκη εμπλουτισμού της -κατά τα λοιπά αξιόλογης- βιβλιοθήκης του Δημοκριτείου ήταν εμφανής. Φυσικά, δέκα συγγράμματα δεν ...σώζουν τους φοιτητές, όμως αυτές οι πρωτοβουλίες φοιτητών μόνο θετικά αποτελέσματα έχουν.


76χρονος τυφλός φοιτητής της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ πήρε το πτυχίο του! (ΦΩΤΟ)

"Στείλαμε αίτημα σε όλους τους Δικηγορικούς Συλλόγους στην Ελλάδα, κι ανταποκρίθηκε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών. Οι υπεύθυνοί του μας έκαναν γνωστό ότι μπορούν να διαθέσουν μέχρι 500 ευρώ σε βιβλία. Εμείς είδαμε ποιες ελλείψεις υπήρχαν στη βιβλιοθήκη, και κάναμε αντίστοιχα την επιλογή των βιβλίων", μας ενημερώνει ο εκπρόσωπος της ΑΝΟΚ Γιάννης Ζαντιώτης για την πρωτοβουλία, υπενθυμίζοντάς μας παράλληλα ότι στα τέλη του 2016 είχε υπάρξει αντίστοιχη δωρεά και από την Αλεξανδρούπολη. Αυτή η δωρεά περιλάμβανε τη δυνατότητα πρόσβασης στις βάσεις νομικών δεδομένων "Νόμος", που βοηθούν τους φοιτητές κυρίως κατά την εκπόνηση εργασιών.

Παράλληλα, οι φοιτητές δεν ζήτησαν η δωρεά να γίνει προς την παράταξη, αλλά προς τη βιβλιοθήκη, προκειμένου τα βιβλία να είναι διαθέσιμα σε όλους τους φοιτητές, χωρίς να είναι προαπαιτούμενο ούτε ...να γνωρίζονται με τους φοιτητές της Ανεξάρτητης Νομικής. Επίσης, με αυτό τον τρόπο τα βιβλία γίνονται "κτήμα" της βιβλιοθήκης και, άρα, μένουν σε αυτή ανεξαρτήτως από τη λειτουργία ή όχι της παράταξης. "Αυτά τα βιβλία οι φοιτητές μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε όπως όλα τα βιβλία της βιβλιοθήκης. Εμείς απευθυνθήκαμε προς τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, όμως δε ζητήσαμε να γίνει η δωρεά στην ΑΝΟΚ, αλλά στη βιβλιοθήκη, ώστε τα βιβλία να είναι διαθέσιμα για όλους και να μην υπάρξουν προβλήματα", επιβεβαιώνει ο φοιτητής.

Συγκεκριμένα, η δωρεά περιλαμβάνει τα παρακάτω ακαδημαϊκά έργα:

- Δύο αντίτυπα για την εισαγωγή στο δημόσιο δίκαιο.

- Τρία αντίτυπα για την εισαγωγή στο αστικό δίκαιο.

- Βιβλίο με διαγράμματα πολιτικής δικονομίας.

- Βιβλίο με διαγράμματα ποινικής δικονομίας.

- Βιβλίο με διαγράμματα αστικού δικαίου.

- Βιβλίο με πρακτικά θέματα κληρονομικού δικαίου.

- Αντίτυπο πολιτικής δικονομίας, ανανεωμένο σύμφωνα με την τελευταία τροποποίηση του κώδικα πολιτικής δικονομίας.

Το προηγούμενο διάστημα οι φοιτητές είχαν καταθέσει και μια ατζέντα αιτημάτων προς την κοσμητεία, με αιτήματα όπως την πιο γρήγορη διόρθωση των γραπτών στις εξετάσεις.

Τέλος, στις 11 Μαρτίου όπως γράφει η εφ. Χρόνος, οι φοιτητές διοργανώνουν σεμινάριο για τη διαμεσολάβηση (: πολύ απλά την ιδιωτική συμφωνία χωρίς να ...τρέχουμε στα δικαστήρια), με πολλούς ομιλητές οι οποίοι θα αναλύσουν τα γνωρίσματά της και πως αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην καθημερινή δικαστική πρακτική, ώστε να αποφορτίσει την ύλη των δικαστηρίων.

Όλα τα τελευταία νέα για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην κατηγορία «Δημοκρίτειο Παν. Θράκης» του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr