Κοσμήτορας Νομικής Κομοτηνής: Δεν καλέσαμε εμείς την ΕΛΑΣ αλλά το ΔΣ του ΦΣ / Μας χαρακτήρισαν ψοφοδεής, φοβισμένους και ανήμπορους

Κοσμήτορας Νομικής Κομοτηνής: Δεν καλέσαμε εμείς την ΕΛΑΣ αλλά το ΔΣ του ΦΣ / Μας χαρακτήρισαν ψοφοδεής, φοβισμένους και ανήμπορους - Ελεύθεροι αφέθηκαν οι 18 φοιτητές

Το Δ.Σ. του συλλόγου φοιτητών ελέγχεται από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Κοσμήτορας Νομικής: Φοιτητές ενημέρωσαν το υπουργείο και έγινε επέμβαση της αστυνομίας. Ο κοσμήτορας διέψευσε την ΕΛ.ΑΣ., δήλωσε ότι δεν ζήτησαν οι πρυτανικές αρχές τη συνδρομή της αστυνομίας. Δεν ζήτησαν οι πρυτανικές αρχές την επέμβαση της αστυνομίας στη Νομική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, αλλά αυτή έγινε έπειτα από επιστολή φοιτητών προς τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, δήλωσε ο κοσμήτορας της σχολής, Μιχάλης Χρυσομάλλης. 

Ελεύθεροι αφέθηκαν λίγο πριν τις 23:00 σήμερα, Δευτέρα, οι 18 φοιτητές που προσήχθησαν κατά την αστυνομική έφοδο που διεξήχθη το μεσημέρι στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Κομοτηνή.


Υπενθυμίζεται ότι η κατάληψη του πανεπιστημίου αποφασίστηκε μετά από γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν οι φοιτητές, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης με το οποίο θα επιτραπεί η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, παρακάμπτοντας το άρθρο 16 του Συντάγματος.

Σημειώνεται πως η αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε μετά από σχετικό αίτημα του Δ.Σ. του συλλόγου φοιτητών της Νομικής Σχολής, όπως δηλώνει ο Κοσμήτορας. Αναλυτικά όλα όσα δήλωσε ο Κοσμήτορας: «Δεν ζητήθηκε ούτε από την Κοσμητεία της Νομικής Σχολής Κομοτηνής ούτε από την Πρυτανεία η παρέμβαση της αστυνομίας. Είχε προαναγγελθεί κατάληψη από μία μειοψηφία του συλλόγου φοιτητών η οποία έκανε μία συγκέντρωση, επιτροπή κατάληψης το είπε κτλ και αποφάσισε από την προηγούμενη Πέμπτη κατάληψη από Δευτέρα (σήμερα). Την επόμενη ημέρα το Δ.Σ. του συλλόγου φοιτητών της Νομικής Σχολής έκρινε σε απόφασή του ότι αυτή η ενέργεια είναι αντικαταστατική και παράνομη. Αυτοί επέμεναν να κάνουν την κατάληψή τους και επέμεναν προς εμένα να αναβάλω τις εξετάσεις τους για να διευκολυνθούν όλοι. Εγώ βέβαια αρνήθηκα να αναβάλω τις εξετάσεις. Όταν έγινε η κατάληψη της σχολής για να αποφευχθούν τα χειρότερα εγώ ανακοίνωσα αναστολή των εξετάσεων και έδιωξα το διοικητικό προσωπικό και τους καθηγητές που είχαν προσέλθει με τους φοιτητές για τις εξετάσεις τους. Τότε λοιπόν η πλεοψηφία του Δ.Σ. του φοιτητικού συλλόγου κατήγγειλε εμένα και τον πρύτανη ψοφοδεής, φοβισμένους και ανήμπορους και απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Δημοσίας Τέξεως κ. Χρυσοχοΐδη»

ΔΣΑ για επέμβαση ΕΛΑΣ στο ΔΠΘ: Οι κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με ποινική καταστολή

Κριτική για την επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. και τις προσαγωγές φοιτητών της Νομικής Σχολής Κομοτηνής άσκησε ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός.

Ο κ. Βερβερός διατυπώνει προβληματισμό για την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων, ενώ μιλά για υπέρμετρη χρήση βίας.

«Η επέμβαση δημόσιας δύναμης στους χώρους των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων προβλέπεται κατ’ εξαίρεση, για συγκεκριμένους λόγους και στο αναγκαίο μέτρο.

Η επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στη Νομική Σχολή Κομοτηνής δημιουργεί έντονο προβληματισμό ως προς τη σκοπιμότητά της τόσο για την επιλεκτικότητα της επέμβασης σε ένα ακριτικό Πανεπιστήμιο όσο και για την έντασή της με τη χρήση μεγάλης αστυνομικής δύναμης έναντι μικρού αριθμού φοιτητών και υπέρμετρης εντάσεως χρήσης βίας, τη στιγμή, μάλιστα, που ο Κοσμήτορας της Σχολής είχε ανακοινώσει την αναστολή των εξετάσεων και τη δρομολόγηση διαδικτυακών εξετάσεων και οι Πανεπιστημιακές αρχές, που, κατά την Αστυνομία, ζήτησαν τη συνδρομή της δεν είχαν προβεί σε καμία ενέργεια από την προηγούμενη εβδομάδα που η Σχολή τελούσε υπό κατάληψη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επέμβαση αυτή έλαβε χώρα σε μία χρονική περίοδο που οι κινητοποιήσεις διαφόρων κοινωνικών κλάδων ενάντια στην κυβερνητική πολιτική βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και διαρκώς αυξάνονται.

Οι κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με ποινική καταστολή».

Κατάληψη: Συλλήψεις φοιτητών στη Νομική Σχολή Κομοτηνής / ΒΙΝΤΕΟ

Πενθήμερη κατάληψη της Νομικής Σχολής Κομοτηνής / ΔΑΠ "Μη νόμιμη η Γενική Συνέλευση"

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr