Φοιτητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου έρχονται αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη για παράνομη λειτουργία ραδιοφωνικού σταθμού

Δύο φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης «Η Γέφυρα» έρχονται αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη για την παράνομη λειτουργία ραδιοφωνικού σταθμού, με τον έναν εκ των δύο να καταδικάζεται σε τέσσερις μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή.

Η σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου κάνει λόγο για «υπονόμευση της ενασχόλησης των φοιτητών σε πολιτιστικές συλλογικότητες που αναβαθμίζουν το επίπεδο της ακαδημαϊκής κοινότητας». Ο φοιτητικός ραδιοφωνικός σταθμός στην Πολυτεχνική Σχολή συντηρείται από τις συλλογικές δράσεις των μελών του, στο σύνολό τους φοιτητές του πανεπιστημίου, με τον Σύλλογο να ζητά από τα πρώτα κιόλας χρόνια λειτουργίας του σταθμού την επίσημη αδειοδότησή του.

Παρά τις δεσμεύσεις της πρυτανείας να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες απόκτησης της σχετικής άδειας, αυτές δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου «Η Γέφυρα».


Την 8η Αυγούστου 2013, ύστερα από καταγγελία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, διενεργήθηκε έλεγχος από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων σε ολόκληρη την πόλη. Σε αυτό το πλαίσιο, άνδρες του Τμήματος Ασφαλείας Ξάνθης και της ΕΕΤΤ πραγματοποίησαν έλεγχο στο κτίριο που είχε παραχωρηθεί από την Πρυτανεία στον Σύλλογο «Η Γέφυρα», παρουσία δικαστικού εκπροσώπου.

Η Ασφάλεια κατάσχεσε τον εξοπλισμό που αποτελεί ιδιοκτησία του σταθμού, ενώ προχώρησε και στη σύλληψη ενός μέλους του Συλλόγου που έτυχε να είναι στον χώρο και ο οποίος κλήθηκε να ανοίξει την πόρτα του κτιρίου όπου στεγάζεται ο Σύλλογος. Ο φοιτητής παραπέμφθηκε σε δίκη με την κατηγορία της παράνομης λειτουργίας ραδιοφωνικού σταθμού. Στο δικαστήριο της 13ης Σεπτεμβρίου 2013 ο φοιτητής αθωώθηκε, ενώ η κατηγορία πέρασε στον Σ. Μ., τον τότε πρόεδρο του Συλλόγου.

Υστερα από δύο μήνες, ο Σ. Μ. κλήθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης για να καταθέσει σχετικά με την υπόθεση, χωρίς όμως να υπάρξει κάποια περαιτέρω ενημέρωση για το πότε αυτή θα εκδικαστεί. Ενάμιση χρόνο μετά, και συγκεκριμένα στις 11 Μαρτίου 2015, στο εστιατόριο της Πανεπιστημιούπολης Κιμμερίων, τοιχοκολλήθηκαν τα πρακτικά και η απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ξάνθης της 30ής Ιανουαρίου 2015, σύμφωνα με την οποία ο Σ. Μ. καταδικάζεται σε τέσσερις μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή, ενώ επικυρώνεται και η δήμευση του κατασχεθέντος εξοπλισμού.

«Δεν πήρα ποτέ στα χέρια μου την κλήτευση. Δικάστηκα ερήμην» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Σ. Μ. ο οποίος έχει ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. «Καταδικάζουμε την αδιαφορία και την κωλυσιεργία σχετικά με την αδειοδότηση του σταθμού, την αστυνομική επέμβαση στον πανεπιστημιακό χώρο καθώς και την εν αγνοία καταδίκη μου».

Η Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, εξέδωσε ψήφισμα υποστήριξης προς τον ραδιοφωνικό σταθμό και προς το πρόσωπο του Σ.Μ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr