Αντιδράσεις φοιτητικών συλλόγων του ΔΠΘ στην απόφαση της Πρυτανείας για εκκένωση δωματίων σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη

Αντιδράσεις φοιτητικών συλλόγων του ΔΠΘ στην απόφαση της Πρυτανείας για εκκένωση δωματίων σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη

Η απόφαση του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψήφιων Διδακτόρων Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης και του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητών Ξάνθης σχετικά με την ανακοίνωση της Πρυτανείας του ΔΠΘ για εκκένωση δωματίων σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη.

"Καταγγέλλουμε την κίνηση αυτή της Πρυτανείας και στέλνουμε μήνυμα αλληλεγγύης στους συμφοιτητές μας που διεκδικούν όπως και εμείς δωρεάν, δημόσιες και σύγχρονες εστίες με λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας από την πανδημία."


Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και
Υποψήφιων Διδακτόρων Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης:

Ο Σύλλογός μας καταδικάζει την απαράδεκτη απόφαση της Διοίκησης του Δ.Π.Θ. για εξώσεις στις φοιτητικές εστίες Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης που ενοικιάζει το Πανεπιστήμιο. Με αφορμή την τηλεκπαίδευση φαίνεται πως «τώρα που βρήκαν παπά, θα θάψουν και τους ζωντανούς», καθώς εξελίσσεται στην καλύτερη δικαιολογία ώστε να προχωρήσει η μείωση του κόστους της μέριμνας σε βάρος των αναγκών των φοιτητών.

Το γεγονός πως μέρος της απόφασης ανακλήθηκε μετά τις αντιδράσεις, δεν αναιρεί το γεγονός πως ο σχεδιασμός του πανεπιστημίου παραμένει για μείωση των «περιττών» δαπανών στα πλαίσια των ‘ισοσκελισμένων προϋπολογισμών’. Δεν αναιρεί επίσης το γεγονός πως δεκάδες οικότροφοι συνεχίζουν να καλούνται να μαζέψουν τα πράγματά τους κατά τη διάρκεια του lockdown (και μάλιστα με προθεσμία λίγων ημερών), με την αβεβαιότητα του αν και πότε θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα δωμάτιά τους να κυριαρχεί.

Δεν είναι η πρώτη φορά… έχουμε πείρα!

  • Φέτος τον Μάρτιο αρκετοί από εμάς βρεθήκαμε στην ίδια θέση, όπως και χιλιάδες φοιτητές πανελλαδικά, με τους μεταπτυχιακούς και υπ. διδάκτορες του Πολυτεχνείου οι οποίοι στεγάζονταν στις φοιτητικές εστίες ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ Ξάνθης να καλούνται να εγκαταλείψουν άρον-άρον τα δωμάτιά τους εν μέσω lockdown. Μάλιστα αυτό συνέβαινε ενώ αρκετοί συνέχιζαν να εργάζονται στην πόλη (με υποχρεώσεις και στο ίδιο το πανεπιστήμιο), και χωρίς να κάνει κανένας τεστ, ενώ υπήρχαν ακόμη και εμπύρετα άτομα στο κτίριο με οδηγίες του ΕΟΔΥ για κατ’ οίκον απομόνωση.
  • Φέτος τον Σεπτέμβρη ξαναβρεθήκαμε στην ίδια θέση καθώς, μπροστά στην απαραίτητη ανακαίνιση του κτιρίου όπου στεγάζονται οι μεταπτυχιακοί και υπ. διδάκτορες, δεν υπήρχε απολύτως καμία μέριμνα προκειμένου να μεταστεγαστούν όσοι διέμεναν στο κτίριο. Αντίθετα, μας καλούσαν να εγκαταλείψουμε το κτίριο αφήνοντάς μας «στον αέρα»… Ατομική μας ευθύνη και πάλι το τι θα κάνουμε το διάστημα της ανακαίνισης!

Με τη δράση μας όμως, καταφέραμε και ακυρώσαμε τις παραπάνω αποφάσεις. Μέσα από συνελεύσεις των εστιακών του κτιρίου της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ και αποφάσεις του συλλόγου μας, μετά από πολυάριθμες παρεμβάσεις μας, καταφέραμε να μη μείνει κανένας συνάδελφός μας στον αέρα! Τον Μάρτιο εξασφαλίσαμε πως όσοι το επιθυμούσαν παρέμειναν στο κτίριο (παρότι είχαν φτάσει σε σημείο νωρίτερα να μας κόψουν μέχρι και το ζεστό νερό, το οποίο επανήλθε), ενώ το Σεπτέμβρη εξασφαλίσαμε τη στέγασή μας σε άλλο κτίριο με ευθύνη του Πανεπιστημίου, για όλους τους μήνες τους οποίους θα διαρκέσουν οι εργασίες ανακαίνισης.

Δύναμη μας είναι η οργάνωσή μας.
Όσες αποφάσεις κι αν πάρουν, ο αγώνας μας μπορεί να τις ακυρώσει στην πράξη

Ξέρουμε ωστόσο πως τέτοιες αποφάσεις δε θα σταματήσουν, όσο τα Πανεπιστήμια συνεχίζουν να λειτουργούν ως Α.Ε. Όσο οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν την Παιδεία ως εμπόρευμα και οι Διοικήσεις των Ιδρυμάτων λειτουργούν ως μάνατζερ, προσπαθώντας να μειώσουν τα κόστη για να αυξήσουν τα κέρδη, τόσο η φοιτητική μέριμνα θα θεωρείται ολοένα και πιο περιττή και οι ανάγκες μας «βάρος». Πλέον, φτάνουν σε σημείο να το ομολογούν κυνικά. Την ίδια ώρα ωστόσο, βρίσκονται χρήματα για άλλες προτεραιότητες, καθώς το ίδιο το Δ.Π.Θ. δίνει 217.000 ευρώ για τη δημιουργία «θερμοκοιτίδας νεοφυών επιχειρήσεων» με διαγωνισμό που τρέχει αυτό το διάστημα.

Γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μας συνολικότερα απέναντι σε αυτή την πολιτική, η οποία θυσιάζει από τις σπουδές μας έως και την υγεία μας στο βωμό των κερδών τους. Αγώνα στον οποίο πρέπει να βρεθούμε όλοι μαζί το επόμενο διάστημα.

ΣΥΛΛΟΦΟΣ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΞΑΝΘΗΣ:

"Αυτή τη στιγμή ο λαός μας βιώνει μεγάλη ανησυχία λόγω της κατάστασης που επικρατεί με την πανδημία, μετρώντας δεκάδες νεκρούς καθημερινά και ένα μεγάλο μέρος του να βρίσκεται σε  αδιέξοδο εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης. Οι φοιτητές εδώ και μισό χρόνο κάνουμε μάθημα από απόσταση, μακριά απ’ το φυσικό μας χώρο, με ευθύνη της κυβέρνησης και της διοίκησης που δεν πήραν το παραμικρό μέτρο για να λειτουργήσουν οι σχολές μας κανονικά με ασφάλεια. Μέσα σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί για τους οικότροφους φοιτητές που διαμένουν στις  φοιτητικές εστίες Κομοτηνής (Οικοδομή ΕΥΚΤΗΜΩΝ) κάλεσμα απ’ τη διοίκηση του ΔΠΘ «να εκκενώσουν εντός το πολύ 3 ημερών (το αργότερο έως 18-11-2020)  τα δωμάτια τους, παραλαμβάνοντας όλα τα προσωπικά τους αντικείμενα».

Με εκβιαστικό τρόπο η διοίκηση καλεί μάλιστα πάνω από 100 φοιτητές να μαζέψουν τα πράγματα τους από τα δωμάτια, διαφορετικά θα σταλούν στις αποθήκες του Πανεπιστημίου. Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει: «παραλαμβάνοντας όλα τα προσωπικά τους αντικείμενα  ή παραδίνοντας τα για φύλαξη στους αποθηκευτικούς χώρους της οικοδομής ΕΥΚΤΗΜΩΝ». Αναρωτιόμαστε, είναι με τα καλά τους; 

Θα αναρωτηθεί κάποιος ΓΙΑΤΙ η διοίκηση εν μέσω lockdown κι ενώ μάλιστα υπάρχει Κοινή Υπουργική Απόφαση (Δ1α/ΓΠ.οικ.71342/6.11.2020) που αναφέρει ότι «Οι φοιτητικές εστίες συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά..»; Την απάντηση τη δίνει το κείμενο το οποίο στάλθηκε στους φοιτητές εστιακούς με την υπογραφή της  Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Ζωής Γαβριηλίδου στο οποίο αναφέρεται ότι «το μέτρο αυτό το παίρνει το πανεπιστήμιο ώστε να «περιοριστούν μη αναγκαίες δαπάνες προς εξασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος».

Αλήθεια, θεωρούνται «μη αναγκαίες δαπάνες» τα σπίτια μας, που στην τελική έχουν χρυσοπληρώσει, και συνεχίζουν να πληρώνουν και εν μέσω πανδημίας, οι γονείς μας από την φορολογία τους;

Με το θέμα να έχει πάρει τόσο μεγάλη διάσταση, βγαίνουν και δηλώνουν τώρα ότι θα μείνουν οι φοιτητές που δεν μπορούν να φύγουν ενώ όσοι έχουν ήδη φύγει στους τόπους μόνιμης κατοικίας τους, μέσω εξουσιοδότησης και μόνο, είτε στο Πανεπιστήμιο είτε σε φίλους, θα αποθηκεύσουν τα πράγματα τους σε χώρους του πανεπιστημίου. Ας μη γελιόμαστε! Μια τέτοια απόφαση δεν καλύπτει τα αιτήματα των φοιτητών, που αφενός τους  παρουσιάζει ως προνομιούχους που τους απονεμήθηκε δωμάτιο και αφετέρου δεν έχει δοθεί συγκεκριμένη διευκρίνιση για το αν θα πάρουν το ίδιο πίσω.

Είναι τουλάχιστον ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΙ! Αποδεικνύεται πως κάθε φορά εκεί στο Υπουργείο και στη Σύγκλητο του ΔΠΘ ξεπερνάνε τον εαυτό τους! Η προσπάθειά τους όμως να πετάξουν έξω τους φοιτητές  θα βρει τοίχο τους το ξεκαθαρίζουμε! Έχουμε πείρα και θα μας βρουν απέναντι σε αυτές τις εγκληματικές πολιτικές που λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος που βλέπουν τους φοιτητές σαν βάρος και επιπλέον έξοδα και δεν μεριμνούν για την εξασφάλιση της υγείας  τους αλλά και των οικογενειών τους.

Οι φοιτητές δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου. Έχουν την εμπειρία από το προηγούμενο lockdown όπου πάλι τους έδιωχναν από τις εστίες, όπως και  εδώ στην Ξάνθη, με τις ίδιες δικαιολογίες την ίδια ώρα που από τότε δεν έχουν σταματήσει να δίνουν ζεστό χρήμα στους μεγάλους ομίλους, στους καναλάρχες, στους κλινικάρχες. Φαίνεται ότι το «δημόσιο συμφέρον» στο οποίο αναφέρονται καμία σχέση δεν έχει με τις ανάγκες των φοιτητών για σύγχρονες σπουδές, για σίτιση και στέγαση.

Δείχνουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα των οικότροφων φοιτητών Κομοτηνής για δωρεάν στέγαση με όλα τα υγειονομικά μέτρα στις ιδιαίτερες συνθήκες που διανύουμε.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 

ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΤΑΧΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΤΟΥ!"

Την ενημερωτική σελίδα των φοιτητών του ΔΠΘ μπορείτε να την δείτε εδώ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr