ΔΠΘ: Μαθήματα με φυσική παρουσία ζητά ο Σύλλογος Φοιτητών Κοινωνικής Διοίκησης

Δια ζώσης λειτουργία ζητά ο Σύλλογος Φοιτητών Κοινωνικής Διοίκησης

Οι γενικές συνελεύσεις μέχρι στιγμής τριών εκ των συνολικά εννέα τμημάτων του ΔΠΘ που εδρεύουν στην Κομοτηνή αποφάσισαν την «απομακρυσμένη» διεξαγωγή των μαθημάτων του προπτυχιακού προγράμματος. Πρόκειται για τα Τμήματα Νομικής, Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών και Κοινωνικής Εργασίας (του οποίου οι φοιτητές θα κάνουν δια ζώσης την πρακτική τους).

Οι πιο πάνω αποφάσεις ξεσήκωσαν αντιδράσεις από μερίδα φοιτητών που ζητούν τη δια ζώσης λειτουργίας Τμημάτων και Πανεπιστημίου.


Οι γενικές συνελεύσεις τριών εκ των συνολικά εννέα τμημάτων αποφάσισαν μέχρι στιγμής την «απομακρυσμένη» διεξαγωγή των μαθημάτων του προπτυχιακού προγράμματος. Πρόκειται για τα Τμήματα Νομικής, Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών και Κοινωνικής Εργασίας (του οποίου οι φοιτητές θα κάνουν δια ζώσης την πρακτική τους). Οι παραπάνω αποφάσεις ξεσήκωσαν αντιδράσεις από μερίδα φοιτητών που ζητούν τη δια ζώσης λειτουργίας Τμημάτων και Πανεπιστημίου.

Το θέμα της δια ζώσης λειτουργίας των πανεπιστημίων θίγει με ανακοίνωσή του το ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Κοινωνικής Εργασίας, ζητώντας γενναία χρηματοδότηση ώστε να γίνουν τα απαραίτητα και αναγκαία για την ομαλή διεξαγωγή των πανεπιστημιακών λειτουργιών υπό τις παρούσες υγειονομικές συνθήκες. «Το  αμφιθέατρο, πόσο μάλλον τα ΠΡΟΚΑΤ στα οποία σπουδάζουμε δεν επαρκούσαν ήδη στις συνθήκες πριν την πανδημία για να παρακολουθήσουμε μάθημα και να εξεταστούμε» αναφέρει χαρακτηριστικά το ΔΣ του Συλλόγου σκιαγραφώντας την κατάσταση για να ξεκαθαρίζει ωστόσο πως «η τηλεκπαίδευση δε μπορεί να αντικαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία». Εξ ου και καταθέτει λίστα οχτώ αιτημάτων ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου γενικότερα και του Τμήματος ειδικότερα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Βρισκόμαστε στα μέσα της εξεταστικής περιόδου, η οποία διεξάγεται και αυτή τη φορά εξ αποστάσεως, χωρίς να έχει δοθεί στους φοιτητές και πάλι ο απαραίτητος εξοπλισμός δυσκολεύοντας πολλούς από αυτούς κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Μάλιστα πανελλαδικά στην πλειοψηφία των τμημάτων, μέχρι και τη τελευταία στιγμή οι φοιτητές δεν γνώριζαν αν η εξεταστική θα γινόταν διά ζώσης ή διαδικτυακά πράγμα απαράδεκτο, καθώς οι φοιτητές και οι οικογένειές τους δεν γνώριζαν εάν θα επιστρέψουν στις πόλεις τους, γεγονός το οποίο θα είχε, εκτός των άλλων και σημαντικό οικονομικό κόστος.

Αποτελεί θράσος να κάνει λόγο το Υπουργείο και οι Διοικήσεις για ομαλή συνέχιση της φοίτησης μέσω της εξ αποστάσεως διδασκαλίας όταν σε όλη τη χώρα φοιτητές, φοιτητικοί Σύλλογοι καταγγέλλουν μαζικά κοψίματα φοιτητών στην εαρινή εξεταστική εξαιτίας έλλειψης εξοπλισμού, σύνδεσης στο διαδίκτυο και τεχνικών προβλημάτων που εξακολουθούσαν σε όλη τη διάρκεια του εξαμήνου αλλά Υπουργείο και διοικήσεις δεν πήραν ούτε ένα μέτρο για να τα επιλύσουν. Ακόμα είναι χαρακτηριστικό ότι το προηγούμενο εξάμηνο τα βιβλία έφτασαν κυριολεκτικά στο «παραπέντε» ενώ σε πολλές περιπτώσεις υπήρχαν φοιτητές που εξετάστηκαν χωρίς καν να έχουν παραλάβει το απαραίτητο σύγγραμμα.

Εδώ και τώρα χωρίς άλλη καθυστέρηση, Κυβέρνηση και Διοίκηση να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ανοίξουν οι σχολές!

Οι συστάσεις για προτίμηση «χώρων με φυσικό αερισμό μαζί με τα συστάσεις για τήρηση των μέτρων προστασίας και ειδική φροντίδα των «ευπαθών» που απευθύνονται με τη απόφαση του Υπουργείου είναι τουλάχιστον προκλητικές, όταν στη συντριπτική πλειοψηφία Σχολών και εστιών δεν έχουν ληφθεί ούτε τα στοιχειώδη μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του ιού. Το  αμφιθέατρο, πόσο μάλλον τα ΠΡΟΚΑΤ στα οποία σπουδάζουμε δε διαθέτουν ούτε φυσικό ούτε τεχνητό αερισμό, δεν επαρκούσαν ήδη στις συνθήκες πριν την πανδημία για να παρακολουθήσουμε μάθημα και να εξεταστούμε. Αντίστοιχα, το προσωπικό καθαριότητας, φύλαξης σε Σχολές και εστίες δε φτάνει ούτε για ζήτω και η κυβέρνηση αντί να το ενισχύσει εν μέσω πανδημίας αφήνει εργολάβους και ιδιώτες να κάνουν κουμάντο με βάση τα δικά τους συμφέροντα καθιστώντας πολλές φορές τις σχολές σκουπιδότοπους, θέτοντας σε κίνδυνο εμάς αλλά και τους ελάχιστους εργαζόμενους.

Τα περί διεξαγωγής δια ζώσης μαθημάτων αλλά μόνο για ολιγάριθμες διαλέξεις, εξέταση από κοντά αλλά μόνο με μέτρα και όλα τα υπόλοιπα ευχολόγια είναι εμπαιγμός για εμάς και τις οικογένειές μας που πληρώνουμε εδώ και μήνες υπέρογκα νοίκια, για όσους αδυνατούν να επιστρέψουν από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, για όσους δε δούλεψαν φέτος στον Τουρισμό ή εργάστηκαν για ψίχουλα και με κίνδυνο της υγείας τους, για όσους δεν μπόρεσαν να πάρουν πτυχίο εξαιτίας του χάους που επικράτησε στα Πανεπιστήμια. Η κυβέρνηση άμεσα και με απόλυτη σαφήνεια έδωσε το προηγούμενο διάστημα πακέτα στήριξης στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, «τέντωσε» τα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά περίσταση για να εξασφαλίσει τους μεγαλοεπιχειρηματίες τουρισμού, μεταφορών, αλλά αγνόησε επιδεικτικά τα αιτήματα υγειονομικών για θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, έβαλε νέα εμπόδια στις σπουδές μας και τώρα ετοιμάζεται να φορτώσει τα «σπασμένα» στις δικές μας πλάτες.

Η ανακοίνωση του τμήματος κοινωνικής εργασίας αναφέρει ότι τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως και ίσως κάποια μαθήματα επιλογής να γίνουν διά ζώσης, υποβαθμίζοντας κι άλλο την ποιότητα των σπουδών μας, αφού η τηλεκπαίδευση δε μπορεί να αντικαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία.

ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ. ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΏΡΑ:

  • Αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για την Παιδεία. Να δοθεί έκτακτο κονδύλι στα Πανεπιστήμια και τις φοιτητικές εστίες για προσλήψεις διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, για την αναβάθμιση υποδομών ώστε να ανοίξουν και να λειτουργήσουν με ασφάλεια για όλους τους φοιτητές, τους καθηγητές και τους εργαζόμενους.
  • Το Υπουργείο και το ΔΠΘ να εξασφαλίσουν όλα τα αναγκαία μέτρα (τακτικές απολυμάνσεις, αποφυγή συνωστισμού) και ατομικά μέσα προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά) Να υπάρξει μέριμνα και για τους καθηγητές και τους φοιτητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
  • Αξιοποίηση όλων των χώρων του ΔΠΘ με κατάλληλη διαμόρφωση τους, συνεδριακών κέντρων, δημοτικών, ιδιωτικών χώρων για να τηρηθούν οι αναγκαίες αποστάσεις.
  • Για την εξ αποστάσεως εξέταση να μην αποκλειστεί κανείς εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων.
  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων για καθαριότητα, συντήρηση, φύλαξη σε πανεπιστήμιο και εστίες. Να στεγαστούν όλοι οι πρωτοετείς φοιτητές και όσοι άλλοι το έχουν ανάγκη. Μόνιμη επιδότηση φοιτητικής κατοικίας στις οικογένειες των φοιτητών σε μηνιαία βάση.
  • Πύκνωση δρομολογίων των αστικών λεωφορείων που εξυπηρετούν τους φοιτητές από και προς τις Σχολές. Δωρεάν μετακίνηση στα υπεραστικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προκειμένου να επιστρέψουν οι φοιτητές στον τόπο σπουδών τους.
  • ΑΜΕΣΑ να πληρωθούν οι ασκούμενοι Κοινωνικοί Λειτουργοί, του χειμερινού εξαμήνου 2019-2020.
  • Να καλύπτονται όλα τα έξοδα μεταφοράς των ασκούμενων κοινωνικών λειτουργών του τρέχοντος εξαμήνου έξοδα με ευθύνη του πανεπιστημίου. Μισθός και ασφάλιση για κάθε ασκούμενο.

Η κυβέρνηση την ίδια ώρα που απευθύνει υποδείξεις και κατηγορεί για ανευθυνότητα τους νέους δεν έχει αναλάβει εδώ και μήνες τις ευθύνες της για την τραγική κατάσταση που αντιμετωπίσαμε φοιτητές, γονείς και καθηγητές ήδη από την αρχή της πανδημίας!

Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Δε θα χαρίσουμε τη ζωή και τις σπουδές μας! Η περίοδος της πανδημίας αποδεικνύει ότι μόνη ελπίδα είναι ο συλλογικό αγώνας για όσα έχουμε ανάγκη, για να εξασφαλίσουμε ότι μέσα απ’ τις κινητοποιήσεις μας και την αλληλεγγύη δε θα μείνει κανένας φοιτητής μόνος του!».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr