Χάνει το 40% των πρωτοετών λόγω μετεγγραφών το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Πέρασαν 40 χρόνια από εκείνο το μακρινό φθινόπωρο του 1974, όταν οι πρώτοι 200 φοιτητές της Νομικής Σχολής της Κομοτηνής, τρίτης στη χώρα, εγγράφονταν ως πρωτοετείς στο άρτι ιδρυθέν πανεπιστήμιο. Ήταν η εποχή που η Κομοτηνή και η Θράκη γνώριζαν από κοντά τους "μαλλιάδες" φοιτητές, οι οποίοι θα φοιτούσαν όχι σε κτήρια πανεπιστημίου, αλλά σε σχολικά κτήρια της δευτεροβάθμιας, τα οποία είχαν μόλις παραδοθεί.

Στα χρόνια που πέρασαν οι φοιτητές άλλαζαν την εικόνα της πόλης, αλλά και όλης της περιοχής. Σήμερα το Δημοκρίτειο επεκτείνεται σε τέσσερις πόλεις: Κομοτηνή, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα έχουν πάνω από 15.000 φοιτητές, υπάρχει πανεπιστημιούπολη στην Κομοτηνή και είναι το τρίτο πανεπιστήμιο της χώρας σε αριθμό φοιτητών. Σήμερα έχει 19 τμήματα και 6 σχολές και τα χρόνια της αθωότητας έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Τη λέσχη έχει πάρει ιδιώτης, οι φοιτητικές εστίες δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των φοιτητών και, ενώ τα κτήρια ανήκουν στο πανεπιστήμιο, οι εστίες ανήκουν στο ΕΙΝ, το οποίο έχει καταργηθεί, οι πέντε εναπομείναντες υπάλληλοι απλώς υπάρχουν και η τεχνική υπηρεσία του πανεπιστημίου δεν έχει δικαιοδοσία στις εστίες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αλλάξει ούτε μία βίδα.


"Βόμβα" οι μετεγγραφές

Σε συνάντηση που είχε ο πρύτανης του Δημοκριτείου Αθ. Καραμπίνης με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ πριν από λίγες ημέρες, στο οποίο μετείχαν οι βουλευτές Γιάννης Αμανατίδης, Αϊχάν Καραγιουσούφ, το μέλος της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος για θέματα νεολαίας Τάκης Χαρίτου και εκπρόσωποι της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρύτανης τόνισε πως από το Δημοκρίτειο φεύγουν με μεταγραφές 1.551 πρωτοετείς φοιτητές, δηλαδή το 40% των πρωτοετών. Αυτός ο νόμος τινάζει στον αέρα τόσο τα κεντρικά πανεπιστήμια όσο και τα περιφερειακά.

Ο πρύτανης εξέφρασε και τους φόβους του μήπως η μείωση αυτή των πρωτοετών φέρει ακόμη μεγαλύτερη μείωση του προϋπολογισμού, που από 13.000.000 ευρώ πέρυσι έπεσε φέτος στα 7.500.000 ευρώ. Οι ανελαστικές δαπάνες ρεύμα, θέρμανση κ.λπ., είναι 5.500.000, οπότε γίνεται αντιληπτό το τι μπορεί να κάνει το πανεπιστήμιο με αυτά τα χρήματα.

Και συνέχισε: Έχουμε κάποια χρήματα από τα αποθεματικά του πανεπιστημίου για να καλύψουμε κάποιες ανάγκες, όπως π.χ. να πληρώσουμε δασκάλους, τους παλιούς 407, σε κάποια τμήματα που έχουν τεράστιο πρόβλημα προσωπικού και υπολειτουργούν, αλλά και εδώ υπάρχει ζήτημα, δεδομένου πως πάλι υπάρχει ο φόβος να προστεθούν τα αποθεματικά στον ελλειμματικό προϋπολογισμό και το αποτέλεσμα να είναι το ίδιο. Αυτό θεωρεί ο πρύτανης το πιο σημαντικό πρόβλημα, δηλαδή την έλλειψη προσωπικού.

Κάποτε ένας πρύτανης είχε πει ότι το Δημοκρίτειο είναι πιο ισχυρό από δύο μεραρχίες στον Έβρο. Σήμερα οι "μεραρχίες" είναι λειψές, πολύ λειψές. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τόνισαν σε δηλώσεις τους σχετικά με τις μεταγραφές πως, "αντί να υπάρξουν γενναίες πολιτικές στήριξης της φοιτητικής μέριμνας ώστε στις πραγματικά δύσκολες συνθήκες της κρίσης όπου ζουν οι οικογένειές τους να μπορεί να εξασφαλίζεται η εδώ παραμονή τους, αποφασίστηκε ουσιαστικά η αποχώρηση των φοιτητών από τα περιφερειακά πανεπιστήμια. Πράγμα που σημαίνει την απαξίωση του Δημοκριτείου".

Ο μεγαλύτερος επενδυτής

Το Δημοκρίτειο είχε χαρακτηριστεί ο μεγαλύτερος επενδυτής στη Θράκη, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα. Σήμερα οι φοιτητές που μένουν στις εστίες κρυώνουν, οι φοιτητές που πηγαίνουν στα μαθήματα κρυώνουν, υπήρχαν περιπτώσεις που η ΔΕΗ είχε κόψει το ρεύμα γιατί υπήρχαν ανεξόφλητοι λογαριασμοί. Το Δημοκρίτειο δεν έχει οδηγό για να κινήσει τα λεωφορεία του, μιας και ο προηγούμενος βγήκε στη σύνταξη και δεν έχει αντικατασταθεί.

Οι φοιτητές πληρώνουν αντίτιμο για να φάνε στη λέσχη και πληρώνουν εξήντα λεπτά το λεωφορείο για να πάνε στην πανεπιστημιούπολη να κάνουν τα μαθήματά τους. Ενδεχομένως ένας φοιτητής να χρειάζεται έως και 3 ευρώ την ημέρα μόνο για εισιτήρια και μερικές φορές, επειδή δεν υπάρχει λεωφορείο, να είναι αναγκασμένος να πάρει ταξί γιατί η πλειονότητα των σχολών στην Κομοτηνή βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα έξω από την πόλη.

Σήμερα η υποχρηματοδότηση, η έλλειψη του προσωπικού και ο νόμος περί μετεγγραφών απειλεί ευθέως το Δημοκρίτειο και το οδηγεί στην απαξίωση. Απότοκα όλα αυτά των συγκεκριμένων πολιτικών που ασκούνται.

Μέλη της πρώτης διοικούσας επιτροπής του Δημοκριτείου είχαν χαρακτηρίσει το πανεπιστήμιο "ισχυρό κανόνι, που όμως είναι γυμνό". Αναφέρονταν στη σχέση του με την τοπική κοινωνία, τότε που οι κάτοικοι της Κομοτηνής έβλεπαν τους φοιτητές με "μισό μάτι". Μπορεί αυτή η σχέση να άλλαξε εν πολλοίς με την πάροδο των χρόνων, αλλά σήμερα το πανεπιστήμιο μετατρέπεται σε "προβληματική καραμπίνα" εξαιτίας των πολιτικών του Μνημονίου.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr