ΦΣ: Φοιτητής του Πολυτεχνείου Ξάνθης θετικός στον κορωνοϊό

ΦΣ: Φοιτητής του Πολυτεχνείου Ξάνθης θετικός στον κορωνοϊό

Θετικός στον κορωνοϊό, βρέθηκε μεταπτυχιακός φοιτητής του Πολυτεχνείου στην Ξάνθη, σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψήφιων Διδακτόρων Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης. 

Ο σύλλογος τονίζει πως ο εν λόγω φορέας του ιού ήρθε σε επαφή με άτομο το οποίο στεγάζεται στο κτίριο των Φοιτητικών Εστιών, στην περιοχή της Εκτενεπόλ.


Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους φοιτητές που διαμένουν στις Εστίες. Την ίδια στιγμή υπάρχει άλλο άτομο με «δέκατα» το οποίο επίσης στεγάζεται στο συγκεκριμένο κτίριο και απ’ τη στιγμή που δεν έχει έρθει σε επαφή με το κρούσμα, δε μπορεί να κάνει το αντίστοιχο τεστ, αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο Σύλλογος φοιτητών γνωστοποίησε τα στοιχεία αυτά ζητώντας από την πολιτεία να μην κλείσουν οι Φοιτητικές Εστίες, καθώς υπάρχει πιθανότητα διασποράς του ιού σε άλλες περιοχές και επισημαίνουν ότι οι φοιτητές πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα και όχι να αναγκαστούν να ταξιδέψουν πίσω στις πόλεις τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Φοιτητικού Συλλόγου:

"Εδώ και μερικές ημέρες οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες που μένουν στις εστίες της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ Ξάνθης, καλούνται να αδειάσουν τα δωμάτιά τους και να επιστρέψουν στις πόλεις τους εν μέσω πανδημίας, μετά από σχετική απόφαση της κυβέρνησης η οποία κλείνει τις φοιτητικές εστίες όλης της χώρας. Ως σύλλογος καταγγείλαμε από την αρχή την απαράδεκτη αυτή απόφαση και τους κινδύνους που προκύπτουν για τη δημόσια υγεία. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες έχουν προκύψει κάποια νέα δεδομένα που κάνουν ακόμη πιο επικίνδυνη τη συγκεκριμένη απόφαση:

• Το χωριό Εχίνος του γειτονικού Δήμου Μύκης τέθηκε σε καραντίνα με ολική απαγόρευση κυκλοφορίας ενώ, με βάση τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης «ο κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου είναι υψηλότατος».

• Ενημερωθήκαμε πως υπάρχει μεταπτυχιακός φοιτητής του Πολυτεχνείου ο οποίος είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα και έχει έρθει σε επαφή μαζί του άτομο το οποίο στεγάζεται στο κτίριο της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ.

• Υπάρχει άλλο άτομο με «δέκατα» το οποίο επίσης στεγάζεται στο συγκεκριμένο κτίριο και απ’ τη στιγμή που δεν έχει έρθει σε επαφή με το κρούσμα, δε μπορεί να κάνει το αντίστοιχο τεστ. Οι οδηγίες μάλιστα που του δόθηκαν από τον ΕΟΔΥ είναι με βάση την «ατομική ευθύνη» να παραμείνει για μερικές μέρες ακόμα σε κατ’ οίκον περιορισμό, ωστόσο αυτή τη στιγμή καλείται από το κράτος και το πανεπιστήμιο να εκκενώσει το δωμάτιό του και να φύγει στον τόπο μόνιμης κατοικίας του!

Σε αυτά τα πλαίσια, γίνεται ακόμη πιο εγκληματική η επιμονή εκκένωσης των εστιών και διασποράς της νόσου στην υπόλοιπη Ελλάδα, στο συγγενικό μας περιβάλλον όπου όλοι έχουμε άτομα που βρίσκονται σε ευπαθείς ομάδες. Κι αυτό, ενώ κανείς από εμάς δεν έχει υποβληθεί σε σχετικό έλεγχο για να γνωρίζουμε αν είμαστε φορείς του COVID-19! Είναι απαράδεκτο, από τη στιγμή που η Διοίκηση του Πανεπιστημίου είναι ενήμεροι για την επαφή ατόμου που στεγάζεται στις εστίες με επιβεβαιωμένο κρούσμα (όπως μας επιβεβαίωσε η αρμόδια αντιπρύτανης κα. Γαβριηλίδου) να εφαρμοστεί αυτή η απόφαση! Μάλιστα, όπως μας είπαν, επικοινώνησαν με τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο (οι οποίοι, άρα, είναι επίσης ενήμεροι) και οι οδηγίες που πήραν ήταν ότι η απόφαση εφαρμόζεται κανονικά, απλώς πρέπει να μετακινηθούμε φορώντας μάσκες και γάντια!!!!

Αλήθεια, από τη στιγμή που αποζημιώνονται μόνο όσοι επιστρέφουν στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους με ΚΤΕΛ (με βάση τις οδηγίες του υπουργείου Παιδείας), ποιος παίρνει την ευθύνη του να μπούμε σε δημόσιο μέσο μεταφοράς για αρκετές ώρες; Ποιος παίρνει την ευθύνη αν νοσήσουν οι συνταξιδιώτες μας; Ποιος παίρνει την ευθύνη αν στο νοσήσουν οι δικοί μας άνθρωποι που είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία, οι γονείς μας και οι παππούδες μας, άτομα με νοσήματα που έχουμε στις οικογένειές μας;

Καλούμε έστω και τώρα, την κυβέρνηση να αναθεωρήσει αυτή την εγκληματική απόφαση, καλούμε τη Διοίκηση του ΔΠΘ να μη την εφαρμόσει. Αυτό που έχουμε ανάγκη σήμερα είναι εστίες ανοιχτές, που να πληρούν τις προϋποθέσεις προφύλαξης από την πανδημία.

Απαιτούμε:

• Δέσμευση από τη Διοίκηση του ΔΠΘ ότι δεν θα εφαρμοστεί η απαράδεκτη τροπολογία.

• Να μην διακοπεί καμία από τις ήδη υπάρχουσες παροχές (ζεστό νερό, ρεύμα κλπ.).

• Να λυθούν όλα τα προβλήματα που αφορούν την φοιτητική μέριμνα. Να παραμείνει η σίτιση με αποφυγή συνάθροισης (συσκευασμένο φαγητό).

• Απολύμανση του κτιρίου της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ εδώ και τώρα! Να παρθούν όλα τα μέτρα φιλοξενίας των οικοτρόφων για το χρονικό διάστημα που πρέπει το κτίριο να μείνει κενό μετά την απολύμανση.

• Άμεση και δωρεάν διάθεση όλων των απαραίτητων υλικών προφύλαξης (σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) σε όλους τους οικότροφους, αλλά και τους υποψήφιους διδάκτορες που εργάζονται στο χώρο του πανεπιστημίου για την προσωπική τους υγιεινή.

• Δωρεάν εκτέλεση του τεστ για τον Covid-19 για όποιον το επιθυμεί.

• Καθημερινή καθαριότητα του κτιρίου της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ. Αν απαιτείται, πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

• Στηρίζουμε τις διεκδικήσεις των εργαζόμενων στα νοσοκομεία για ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας.

Προχωράμε σε δημοσίευση της απόφασης στα ΜΜΕ."

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr