Φεύγουν οι 1.551 από τους 4.000 πρωτοετείς φοιτητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

Η δυνατότητα που δίνει το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις μετεγγραφές στα ελληνικά πανεπιστήμια έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα τόσο στα πανεπιστήμια της Αθήνας, που δέχονται μεγάλο όγκο φοιτητών, όσο και σε εκείνα της επαρχίας, που ερημώνουν.

Ένα εξ αυτών που βλέπει τους φοιτητές να... εξαφανίζονται είναι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Σύμφωνα με το thrakitoday, με την εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου θα χάσει το 39% των νεοεισακτέων φοιτητών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο,από τους 4000 πρωτοετείς φοιτητές που εισήλθαν σε Τμήμα του ΔΠΘ για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015, οι 1.551 παίρνουν μεταγραφή σε άλλα ΑΕΙ της χώρας ενώ την ίδια στιγμή μόλις... 33 άτομα έρχονται στο ΔΠΘ με την ίδια διαδικασία από άλλα Πανεπιστήμια.


«Εγώ ο ίδιος έθεσα το ζήτημα των μετεγγραφών των φοιτητών στο Περιφερειακό Συμβούλιο και εκδόθηκε και ψήφισμα» τονίζει ο κ. Γιώργος Παυλίδης, Περιφερειάρχης ΑΜΘ, μιλώντας στον Ρ/Σ Ξάνθη FM100 και την εκπομπή Σχολιάζοντας την Καθημερινότητα, εξηγώντας πως «ο Νόμος αυτός για τις μετεγγραφές λειτουργεί σε βάρος του ΔΠΘ και της Ελληνικής Περιφέρειας. Από τους 4.000 φοιτητές παίρνουν μετεγγραφή 1.551 και κυρίως πρόκειται για φοιτητές των καλών σχολών του ΔΠΘ. Αφαιρείται από την περιοχή μας ένα ποσοστό περίπου 36% και είναι τεράστια ζημιά για το Πανεπιστήμιο και την εικόνα του».

Πέραν των ακαδημαϊκών διαστάσεων της εξέλιξης αυτής, ο κ. Παυλίδης εκτιμά πως η απώλεια των φοιτητών θα πλήξει την οικονομία της περιοχής καθώς θα χαθούν εκατομμύρια έσοδα. «Η περιοχή μας πλήττεται ήδη. Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ θα χαθούν εάν αυτό συνεχιστεί και το Πανεπιστήμιο θα συρρικνωθεί, απαιτούμε την κατάργηση του Νόμου. Βλέπουμε ότι δεν λειτουργούν ούτε τα κοινωνικά κριτήρια καθώς ενώ φεύγουν τόσοι φοιτητές έρχονται μόλις 33, δηλαδή η αναλογία είναι 1 προς 50, άρα δεν είναι θέμα κοινωνικών κριτηρίων».

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr