ΔΠΘ: Νέες κινητοποιήσεις για την σίτιση προαναγγέλλουν οι οικότροφοι φοιτητές

ΔΠΘ: Νέες κινητοποιήσεις για την σίτιση προαναγγέλλουν οι οικότροφοι φοιτητές

«Την τελευταία λέξη θα την πούμε εμείς» το μήνυμα τους προς Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. και Υπουργείο Παιδείας - Εκ νέου κινητοποιήσεις για το ζήτημα της σίτισης αποφάσισαν οι οικότροφοι φοιτητές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Ο Σύλλογος των φοιτητών συνεδρίασε εκ νέου την Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου, και έλαβαν την απόφαση για νέες κινητοποιήσεις σε συνέχεια όπως τονίζουν της ανακολουθίας του προέδρου του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. και του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου οι οποίοι είχαν δεσμευτεί πως δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο θα σιτίζονται οι φοιτητές.


Χαρακτηριστικά αναφέρουν πως εν αντιθέσει με τα όσα δεσμεύτηκαν οι προαναφερθέντες εν μέσω διακοπών το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. ανέθεσε σε εργολάβο την σίτιση των φοιτητών με διαδικασία «δια του κατεπείγοντος» μέχρι τις 19/01 με αποτέλεσμα η λέσχη της Κομοτηνής να μείνει κλειστή για δύο μέρες, οι μερίδες να είναι μειωμένες τόσο σε αριθμό όσο και σε ποσότητα,  ενώ όπως υπογραμμίζουν πέντε εργαζόμενοι, οι τέσσερις εκ των οποίων ηλικίας  πενήντα πέντε ετών και άνω έμειναν άνεργοι.

«Οι αλχημείες όμως δεν σταματούν εκεί. Το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. ανακοίνωσε την διένεξη διαγωνισμού που τελειώνει στις 26/02 για την οριστική ιδιωτικοποίηση της λέσχης μας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δελτίο τύπου, στο οποίο δηλώνουν καθαρά την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση της λέσχης σίτισης, καθώς όπως αναφέρουν «δεν θέλουμε να αξιολογούνται οι ανάγκες μας από την τσέπη και την κερδοσκοπία ενός εργολάβου».

Αναλυτικά οι οικότροφοι φοιτητές αναφέρουν

Το ζήτημα της σίτισης των φοιτητών δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί ένα σοβαρό θέμα για κάθε κυβέρνηση. Η δημόσια και δωρεάν σίτιση για όλους, διαχρονικό κεκτημένο του φοιτητικού κινήματος, διαρκώς αμφισβητείται. Την περασμένη ακαδημαϊκή χρονιά, οι φοιτητές της Κομοτηνής βρεθήκαμε μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, κατά την οποία η λέσχη μας παρέμεινε κλειστή για πάνω από ένα μήνα. Έπειτα από πανελλαδικές κινητοποιήσεις το θέμα λύθηκε και όλα έδειχναν πως η καθημερινότητα μας γύρνα πίσω στην κανονικότητα. Αλλά όπως φαίνεται το παραπάνω γεγονός δεν αποτελούσε τίποτα άλλο από προειδοποιητική κρούση.

Με την αρχή της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς, ακούσαμε διάφορες φήμες σύμφωνα με τις οποίες η λέσχη μας (καθώς και οι υπόλοιπες λέσχες σίτισης που διαχειρίζεται το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης) θα περάσουν στα χέρια ιδιώτη. Οι φήμες αυτές μας θορύβησαν και έπειτα από κινητοποίηση που πραγματοποίησε ο Φοιτητικός Σύλλογος Ξάνθης στα γραφεία του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. στην Αθήνα μαζί με άλλους φοιτητικούς συλλόγους, το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. δεσμεύτηκε πως δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή όσων αφορά τον τρόπο με τον οποίο σιτίζονται οι φοιτητές. Την τελευταία βδομάδα του Δεκέμβρη ο κ. Ζέρβας (πρόεδρος Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.)  ήρθε στην Κομοτηνή για να υπογράψει μια σύμβαση με το Δ.Π.Θ., διαδικασία στην οποία είμασταν παρόντες, και δεσμεύτηκε να τηρήσει τα λεγόμενα των ανακοινώσεων του τόσο σε εμάς όσο και στις Πρυτανικές Αρχές. Προς επίρρωση των ανωτέρω, ο υπουργός παιδείας κ. Γαβρόγλου δήλωσε πως όλα τα παραπάνω αποτελούν κακόβουλα ψέματα που στοχεύουν στο να κάνουν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ.

Δυστυχώς για εμάς οι ψεύτες δεν ήταν άλλοι από τον υπουργό και το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Εν μέσω διακοπών το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. ανέθεσε σε εργολάβο την σίτιση των φοιτητών με διαδικασία «δια του κατεπείγοντος» μέχρι τις 19/01. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η λέσχη μας να μείνει κλειστή για δύο μέρες, οι μερίδες να είναι μειωμένες τόσο σε αριθμό όσο και σε ποσότητα ενώ πέντε εργαζόμενοι, οι τέσσερις εκ των οποίων ηλικίας  πενήντα πέντε ετών και άνω να μείνουν άνεργοι. Μιλάμε για ανθρώπους που τα τελευταία χρόνια βιώνουν δραματικές συνθήκες εργασίας καθώς εργάζονται με δεκαήμερες συμβάσεις και πληρώνονται τον μήνα με ένα πόσο των τετρακοσίων ευρώ. Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και οι καθυστερήσεις πληρωμών και οι αρκετά δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται (ελλείπεις θέρμανση και υλικοτεχνικός εξοπλισμός).

Οι αλχημείες όμως δεν σταματούν εκεί. Το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. ανακοίνωσε την διένεξη διαγωνισμού που τελειώνει στις 26/02 για την οριστική ιδιωτικοποίηση της λέσχης μας. Παράλληλα δήλωνε πως δεν έχει απολυθεί κανένας εργαζόμενος, γεγονός το οποίο μας ανάγκασε να απαιτήσουμε από τον πρύτανη του ΔΠΘ να στείλει έγγραφο με τα ονοματεπώνυμα των εργαζομένων στο Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. ζητώντας την άμεση επαναπρόσληψη τους. Να σημειώσουμε πως παρ’ όλες τις υποσχέσεις και την κατά τα λεγόμενα του, καλή θέληση, που έχει απέναντι στα αιτήματα μας, αρνήθηκε κατηγορηματικά να πάρει δημόσια θέση, είτε υπέρ των εργαζομένων είτε κατά της ιδιωτικοποίησης.

Ως οικότροφοι φοιτητές δηλώνουμε κατά της ιδιωτικοποίησης γιατί δεν θέλουμε να αξιολογούνται οι ανάγκες μας από την τσέπη και την κερδοσκοπία ενός εργολάβου. Όπως έχει αποδειχτεί μυριάδες φορές από τις δεκάδες λέσχες που βρίσκονται σε χέρια εργολάβων ανά την Ελλάδα, ιδιωτικοποίηση σημαίνει χειρότερες παροχές σε όλους τους τομείς της σίτισης. Δεν είναι λίγα τα σκάνδαλα σχετικά με τις χείριστες παροχές, δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε βρει  σκουλήκια στο φαΐ μας (μιλάμε για την δεύτερη λέσχη της πόλης που είναι σε χέρια ιδιώτη). Να προσθέσουμε πως στην σύμβαση που υπέγραψε το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. κάνει αναφορά σε κάρτα σίτισης την οποία θα χτυπάμε σε μηχάνημα ούτως ώστε να εξακριβωθεί το κατά πόσο δικαιούμαστε μερίδα, ενώ όσοι δεν έχουν θα πρέπει να πληρώνουν τρία ευρώ το γεύμα.

Ήδη οι κινητοποιήσεις μας έφεραν την πρώτη νίκη. Οι πέντε απολυμένοι εργαζόμενοι, όπως μας πληροφόρησαν θα γυρίσουν στις θέσεις τους. Ο σύλλογος μας συνεδρίασε την Πέμπτη 17/01 και πήρε απόφαση για συνέχιση των κινητοποιήσεων. Μπορεί το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. να έκανε την κίνηση του σε μια δύσκολη περίοδο για τους φοιτητές, επιδιώκοντας να μείνουμε αδρανείς μπροστά στις εξελίξεις, καθώς έκανε την ανάθεση το διάστημα των διακοπών ενώ πραγματοποιεί τον διαγωνισμό κατά την εξεταστική περίοδο, αλλά την τελευταία  λέξη θα την πούμε εμείς.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr