Με πρωτοβουλία φοιτητών η ποντιακή διάλεκτος θα διδάσκεται σε Πανεπιστήμιο

Με πρωτοβουλία φοιτητών η ποντιακή διάλεκτος θα διδάσκεται σε Πανεπιστήμιο

Η Συνέλευση των Καθηγητών του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) άναψε το πράσινο φως.

Ντε φτας;=Τί κάνεις;


Ντό ίνετε;= Τί γίνεται;

Σε λίγο καιρό, οι φοιτητές του ΔΠΘ θα «καλατσέβουν» (μιλάνε) Ποντιακά. Η διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου για πρώτη φορά στο Πανεπιστήμιο της Θράκης μετά τη χθεσινή Συνέλευση των Καθηγητών του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δ.Π.Θ., που επικύρωσε την απόφασή της και οριστικοποίησε την εισαγωγή από το νέο Ακαδημαϊκό Πρόγραμμα Σπουδών 2018-2019 ενός νέου μαθήματος με τίτλο «ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΔΙΑΛΕΚΤΟΥ Ι & ΙΙ» στο χειμερινό εξάμηνο (Γ΄) και στο εαρινό εξάμηνο (Δ΄) με επόπτη καθηγητή τον Ηλία Κ. Πετρόπουλο.

Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και νέος αντιπρόεδρος του Τμήματος, ο κος Ηλίας Πετρόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής την πρόταση κατέθεσε ο Σύλλογος Φοιτητών του Τμήματος σε αγαστή συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών. «Ελπίζουμε ότι η εισαγωγή ενός τέτοιου μαθήματος θα συμβάλλει στη διατήρηση, την επιστημονική μελέτη και την εμβριθέστερη έρευνα της ποντιακής διαλέκτου.» Η πρόταση κατατέθηκε από τον Σύλλογο των Φοιτητών, το έναυσμα, όμως, δόθηκε από τους ίδιους τους καθηγητές, από τους κ.κ. Πετρόπουλο, Χαρατσίδη, Σαλακίδη, καθώς τους άκουγαν στα διαλείμματα των παραδόσεων να συζητούν μεταξύ τους στα ποντιακά.

«Το Τμήμα μας είναι το κατ’ εξοχήν και καθ’ ύλην αρμόδιο Ακαδημαϊκό Ίδρυμα της χώρας μας για την διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου διότι τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ευρύτερη λεκάνη του Ευξείνου Πόντου.» ανέφερε ο κος Πετρόπουλος.

Το διδακτικό υλικό υπάρχει ήδη έτσι από τον Οκτώβριο θα διδάσκεται στο 2ο Έτος. «Επειδή η Ποντιακή έχει πάρα πολλά ιδιώματα, κάθε χωριό και το δικό του ιδίωμα, εμείς θα διδάξουμε το στάνταρτ της ποντιακής διαλέκτου το οποίο παρέχεται και περιγράφεται μέσα από το εγχειρίδιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών. Όσα παιδιά θελήσουν αργότερα να εντρυφήσουν περισσότερο, θα μπορούν να το κάνουν. Στόχος μας είναι να τους δώσουμε μια βάση, να ξεκινήσουν από κάπου. Φαίνεται πως υπάρχει μεγάλη ζήτηση».

Η ΠΟΕ για την εισαγωγή μαθήματος ποντιακής διαλέκτου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος χαιρετίζει την απόφαση των καθηγητών του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης να εισαγάγει από το νέο ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 το μάθημα «Εκμάθηση της Ποντιακής Διαλέκτου Ι & ΙΙ», στο δεύτερο έτος σπουδών στο χειμερινό και στο εαρινό εξάμηνο, με επόπτη καθηγητή τον Ηλία Κ. Πετρόπουλο.

«Η απόφαση να ενταχθεί, για πρώτη φορά σε ελληνικό πανεπιστήμιο, στο πρόγραμμα σπουδών του ως ξεχωριστό γνωστικό αντικείμενο η εκμάθηση της ποντιακής διαλέκτου, έρχεται να ικανοποιήσει ένα χρόνιο αίτημα του ποντιακού ελληνισμού» αναφέρει το δελτίο Τύπου της ΠΟΕ.

Σε άλλο σημείο του δελτίου η ΠΟΕ συγχαίρει το Σύλλογο Φοιτητών «Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος» και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών που κατέθεσαν την πρόταση ένταξης του μαθήματος «Εκμάθηση της Ποντιακής Διαλέκτου» στο πανεπιστήμιο. «Μια πρωτοβουλία που καταδεικνύει ότι οι νέοι όχι μόνο δεν εφησυχάζουν, αλλά είναι και πρόθυμοι να συμβάλουν στη διατήρηση της διαλέκτου μας» τονίζεται.

«Κυρίως όμως εκφράζουμε ολόθερμα τα συγχαρητήρια μας στην επανεκλεγείσα Πρόεδρο του Τμήματος, κα. Μαρία Δημάση και στους Καθηγητές του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δ.Π.Θ., που με την γενναία τους απόφαση στην από 28-6-2018 Συνέλευση του Τμήματος, ανοίγουν τον δρόμο για την διατήρηση και περαιτέρω επιστημονική μελέτη της ΠοντιακήςΔιαλέκτου.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος δεσμεύεται ότι θα στηρίξει μεόλες της τις δυνάμεις, την παραπάνω πρωτοβουλία του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δ.Π.Θ. με επικεφαλής την Πρόεδρο, καθώς και τον Σύλλογο των Φοιτητών  αλλά και τον εποπτεύοντα Καθηγητή του μαθήματος Ηλία Κ.Πετρόπουλο, Αναπληρωτή Καθηγητή και νεοεκλεγέντα Αντιπρόεδρο του Τμήματος, εκφράζοντας την πεποίθησηότι θα ευδοκιμήσει η τόσο σημαντική και πρωτοπόρα αυτή προσπάθειά τους και ότι το μέλλον της Ποντιακής Διαλέκτου πλέον προδιαγράφεται θετικό.

Εν αναμονή επίσημης ανακοίνωσης από το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δ.Π.Θ., η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος εύχεται σε όλους καλή δύναμη». 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr