Φοιτητές του ΔΠΘ εναντιώνονται σε καθηγήτρια, με συμβολική κατάληψη

Φοιτητές του ΔΠΘ εναντιώνονται σε καθηγήτρια, με συμβολική κατάληψη

Με συμβολική κατάληψη της αίθουσας όπου θα εξεταζόταν το μάθημα "Μεθοδολογία διδασκαλίας της ρωσικής γλώσσας και λογοτεχνίας" αντέδρασε ο σύλλογος φοιτητών του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών ΔΠΘ. Ο λόγος είναι πως οι φοιτητές ζητούσαν να εξεταστούν με αντικειμενικό τρόπο στο μάθημα, κι όχι μόνο από το μέλος ΕΕΔΙΠ Ιλόνα Μανελίδου, για την οποία έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), ύστερα από καταγγελίες των φοιτητών.

Φοιτητές, μέσω του συλλόγου ή μεμονωμένα, έχουν καταθέσει φάκελο καταγγελιών προς την πρυτανεία, από το καλοκαίρι του 2017 εις βάρος της κας Μανελίδου και θεωρούν ότι, μέχρις ότου υπάρξει το πόρισμα της ΕΔΕ, η εξέτασή τους από το εν λόγω μέλος ΕΕΔΙΠ δεν θα ήταν αντικειμενική. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Χρόνου οι καταγγελίες των φοιτητών προς την καθηγήτριά τους δεν είναι αμελητέες, αλλά φυσικά θα κριθούν για το αν ή όχι ευσταθούν.


Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Ο Χρόνος βρέθηκε στην κατάληψη των φοιτητών, η οποία έγινε στις 15:00 της Παρασκευής 26 Ιανουαρίου, προκειμένου να αποτραπεί η εξέταση του μαθήματος. Ο πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών, Κωνσταντίνος Ταχμαζίδης, μας έδωσε την απόφαση τοης Γενικής συνέλευσης του συλλόγου, το οποίο έχει ως εξής:

"Προς: την αναπληρώτρια καθηγήτρια και πρόεδρο του τμήματος Μαρία Δημάση, τον επίκουρο καθηγητή Ελευθέριο Χαρατσίδη, την Ιλόνα Μανελίδου ΕΕΠ του τμήματος

Θέμα: Εξέταση του μαθήματος Μεθοδολογία διδασκαλίας της ρωσικής γλώσσας και λογοτεχνίας.

Η συνέλευση του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του ΔΠΘ στην αρ. 6/23-1-2018 έκτακτη συνεδρίασή της, μετά από εισήγηση της προέδρου η οποία αναφέρθηκε στις πιέσεις των φοιτητών και στην επικοινωνία με τον πρυτανεύοντα, αποφάσισε η εξέταση του μαθήματος "Μεθοδολογία διδασκαλίας της ρωσικής γλώσσας και λογοτεχνίας" να γίνει από τους: Μαρία Δημάση, Ελευθέριο Χαρατσίδη και Ιλόνα Μανελίδου, για όσους παρακολούθησαν το χειμερινό εξάμηνο 2017-18".

ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Είναι στο πλευρό των φοιτητών, μας δήλωσε η πρόεδρος του τμήματος Μαρία Δημάση. "Η κατάληψη προέκυψε πριν από μία ώρα, δεν την είχαν σχεδιάσει οι φοιτητές", διαπίστωσε αρχικά για την κατάληψη.

Στη συνέχεια έκανε μία αναδρομή στο παρελθόν, μέχρι και την χθεσινή εξέταση και την αντικειμενική λύση που προτάθηκε. Αναλυτικά σημείωσε τα παρακάτω:

"Από τον Ιούνιο του 2017 υπάρχει μία κατάσταση σε εκκρεμότητα, οπότε ως διοίκηση του τμήματος προωθήσαμε έναν φάκελο καταγγελιών προς τις πρυτανικές αρχές, τις οποίες κατέθεσε ο σύλλογος φοιτητών και μεμονωμένοι φοιτητές για την κα Μανελίδου. Δεν θα μπω στην ουσία του πράγματος, όμως πρέπει να πω ότι διετάχθη ΕΔΕ - και εξ όσων γνωρίζουμε ολοκληρώθηκε - και είμαστε εν αναμονή του πορίσματος.

Οι φοιτητές την προηγούμενη εβδομάδα πήγαν στον πρυτανεύοντα και τον ρώτησαν ποιός θα τους εξετάσει στην εξεταστική, γιατί είναι οι φοιτητές που έχουν κάνει καταγγελίες και θεωρούν ότι δεν θα αξιολογηθούν αντικειμενικά από την κα Μανελίδου. Αξίζει να σημειώσουμε πως, πλην ελαχίστων, οι φοιτητές δεν παρακολουθούσαν το συγκεκριμένο μάθημα για προφανείς λόγους, υποστηρίζοντας τις θέσεις τους. Ο κος Τουλουπίδης είπε στους φοιτητές να βρουν έναν τρόπο να εξασφαλιστεί η αντικειμενικότητα της εξέτασης. Μετά τους φοιτητές τον επισκέφτηκα και εγώ, γιατί μέχρι το πόρισμα της ΕΔΕ είμαστε υπέρ των συναινετικών λύσεων. Μου είπε ότι, συζητώντας με την κα Μανελίδου, η λύση ήταν να δημιουργηθεί μία επιτροπή υπεύθυνη για την εξέταση του μαθήματος, λύση την οποία η κα Μανελίδου δέχθηκε.

Με τον κο Χαρατσίδη είμαστε υπεύθυνοι της ρωσικής κατεύθυνσης, κι ενημέρωσε χθες την κα Μανελίδου για τη λύση που θεωρούμε πιο δημοκρατική: Με βάση την ύλη που έθεσε η ίδια, χωρίς να μπούμε σε θέματα ουσίας για το κατά πόσο η εξεταστέα ύλη (που έθεσε) αφορά στο συγκεκριμένο μάθημα, ο καθένας από τους τρεις μας να ορίσει από τρία θέματα, να γίνει κλήρωση ενώπιον του συλλόγου και της γραμματέως, και να επιλεγεί εντέλει ένα θέμα από κάθε καθηγητή και οι φοιτητές να απαντήσουν και στα τρία θέματα.

Στη συνέχεια, αυτός ο φάκελος να σφραγιστεί και ο κάθε καθηγητής να αξιολογήσει την ερώτησή του. Όμως, σήμερα η κα Μανελίδου αρνείται να δεχθεί αυτή τη λύση. Εγώ ως πρόεδρος δεν μπορώ να αγνοήσω ότι υπάρχει μια διαδικασία (ΕΔΕ) σε εξέλιξη, και δεν μπορώ να σταθώ απέναντι στους φοιτητές. Είμαι πρόεδρος για να διασφαλίζω τη νομιμότητα και την καλή ποιότητα των σπουδών και την ακεραιότητα των φοιτητών μου. Γι' αυτό στηρίζω την κατάληψη των φοιτητών".

Τελικώς, τέσσερις ήταν οι φοιτήτριες που θέλησαν να εξεταστούν, με την προϋπόθεση τα θέματα να μπουν από τρεις καθηγητές και να διορθωθούν επίσης από τρεις καθηγητές, ωστόσο αυτό δεν έγινε δεκτό από την κα Μανελίδου.

Το μάθημα δεν εξετάστηκε, ενώ στην τελευταία ανακοίνωσή της, η κα Δημάση - μεταξύ άλλων - υπογράμμισε τα εξής: "Δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη η απειλή της κας Μανελίδου, η οποία απαιτούσε στοιχεία ταυτότητας μελών του συλλόγου φοιτητών, για να προβεί σε καταγγελίες στον εισαγγελέα. Το πανεπιστημιακό άσυλο δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει, πόσο μάλλον όταν οι απειλούμενοι αναμένουν το πόρισμα της ΕΔΕ που διατάχθηκε μετά από καταγγελίες σε βάρος της".

Πρώτο ανάμεσα στα Πανεπιστήμια της χώρας με κριτήριο την Αριστεία το ΔΠΘ

ΔΠΘ: Διαμάχη για τα φοιτητικά δρομολόγια στην πανεπιστημιούπολη

Πηγή: xronos.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr