ΔΠΘ: Διαμάχη για τα φοιτητικά δρομολόγια στην πανεπιστημιούπολη

ΔΠΘ: Διαμάχη για τα φοιτητικά δρομολόγια στην πανεπιστημιούπολη

Για παράνομη απαγόρευση κάνει λόγο ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Κομοτηνής, Νίκος Λυκούδης – «Το κύριο πρόβλημα για μας είναι η καταβολή αντιτίμου», δηλώνει ο Αντιπρύτανης Φοιτητικών Θεμάτων και Εξωτερικών Υποθέσεων, Νίκος Αγγελούσης.

Δρομολόγια προς και από την Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής ξεκίνησε την Δευτέρα (22/1) το Αστικό ΚΤΕΛ Κομοτηνής προκειμένου να καλύψει, στα πλαίσια της λειτουργίας του, ανάγκες μεταφοράς φοιτητών και απλών πολιτών στις εγκαταστάσεις του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.


Τα δρομολόγια όμως τα οποία ξεκίνησαν στις 8 το πρωί έλαβαν σύντομα τέλος καθώς στις 12 περίπου το μεσημέρι φύλακες στην πύλη της Πανεπιστημιούπολης απαγόρευσαν την είσοδο σε λεωφορείο του Αστικού ΚΤΕΛ Κομοτηνής ύστερα από απόφαση των Αντιπρυτάνεων κ. Αγγελούση και κ. Μάρη.

Το περιστατικό κατήγγειλε στη εφημερίδα ΦΩΝΗ της Ροδόπης ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Κομοτηνής κ. Νίκος Λυκούδης ο οποίος κάνει λόγο για παράνομη απαγόρευση. «Βάσει του νόμου 2963/2001 τα ΚΤΕΛ είναι ο αποκλειστικός συγκοινωνιακός φορέας για την περιοχή της Κομοτηνής, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η Πανεπιστημιούπολη. Έχουμε όχι μόνο το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να εξυπηρετούμε τους φοιτητές και τους πολίτες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Κομοτηνής Α.Ε.

Μάλιστα, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται τα Αστικά Κομοτηνής είναι ο μοναδικός επαγγελματικός φορέας που τυγχάνει αυτής της αντιμετώπισης από τις Πρυτανικές Αρχές. «Εμείς εξυπηρετούμε όχι μόνο φοιτητές αλλά και απλούς πολίτες που θέλουν να μεταβούν στο χώρο. Από τη στιγμή που υπάρχει η επιλογή και όχι η υποχρέωση καταβολής αντιτίμου από τους φοιτητές, καθώς αυτοί έχουν τη δυνατότητα να μετακινούνται δωρεάν με τα λεωφορεία του αναδόχου,  δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τον λόγο της απαγόρευσης. Με το ίδιο σκεπτικό θα έπρεπε να απαγορεύεται η πρόσβαση στις εγκαταστάσεις και στα ταξί ή σε οποιονδήποτε άλλον επαγγελματία μεταφορών» τονίζει ο κ. Λυκούδης.

Ανάλογο περιστατικό είχε σημειωθεί και τον περασμένο Μάρτιο, όποτε και πάλι απαγορεύτηκε σε λεωφορείο του Αστικού ΚΤΕΛ Κομοτηνής η είσοδος στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης. «Τότε οι Πρυτανικές Αρχές είχαν δεσμευτεί απέναντι μας για εξεύρεση λύσης που θα δίνονταν από το καλοκαίρι. Όχι μόνο δεν έχει δοθεί κάποια λύση μέχρι σήμερα στο πρόβλημα αυτό αλλά αντιθέτως το Πανεπιστήμιο δεν απαντά ούτε καν εγγράφως στα αιτήματα μας», σημειώνει ο πρόεδρος των Αστικών Κομοτηνής.

Νίκος Αγγελούσης (Αντιπρύτανης Φοιτητικών Θεμάτων και Εξωτερικών Υποθέσεων του ΔΠΘ): «Το κύριο πρόβλημα για μας είναι η καταβολή αντιτίμου»

Θέση για τις παραπάνω καταγγελίες πήρε ο Αντιπρύτανης Φοιτητικών Θεμάτων και Εξωτερικών Υποθέσεων του Δ.Π.Θ. κ. Νίκος Αγγελούσης. Ερωτηθείς από την εφημερίδα ΦΩΝΗ της Ροδόπης απάντησε πως «πολιτική του Πανεπιστημίου είναι η φοιτητική μέριμνα στην οποία περιλαμβάνεται η δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών. Για τη μέριμνα αυτή μάλιστα έχουμε πάρει σαν Πανεπιστήμιο τα εύσημα από εξωτερικούς αξιολογητές. Πρόθεση μας είναι οι φοιτητές να μετακινούνται εντελώς δωρεάν και για το σκοπό αυτό δεν θέλουμε να δημιουγείται καμία σύγχυση στους ίδιους. Τα Αστικά ΚΤΕΛ Κομοτηνής έχουν κάθε δικαίωμα να πραγματοποιούν δρομολόγια μέχρι την είσοδο της Πανεπιστημιούπολης. Για να εισέρχονται εντός αυτής, καθώς πρόκειται για ένα ξεχωριστό campus, απαιτείται ειδική άδεια από την Σύγκλητο. Δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα να παρέχουμε την συγκεκριμένη άδεια εφόσον φυσικά η μεταφορά γινόταν εντελώς δωρεάν, χωρίς την καταβολή οποιουδήποτε αντιτίμου», σημείωσε σχετικά ο κ. Αγγελούσης.

Ο Αντιπρύτανης Φοιτητικών Θεμάτων και Εξωτερικών Υποθέσεων έθεσε μάλιστα και θέμα παρανομίας σε περίπτωση που επιτρέπονταν η πραγματοποίηση των δρομολογίων. «Από τη στιγμή που έχει διενεργηθεί διαγωνισμός για τη δωρεάν μεταφορά των φοιτητών τον οποίον έχει κερδίσει ανάδοχος, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε άλλον επαγγελματία που έχει σκοπό το κέρδος την παροχή της ίδιας υπηρεσίας έναντι αντιτίμου. Ενδεχομένως κάτι τέτοιο θα μας καθιστούσε και έκθετους απέναντι στο νόμο», τόνισε ο κ. Αγγελούσης ο οποίος καταλήγοντας κάλεσε τα Αστικά ΚΤΕΛ Κομοτηνής αλλά και τους λοιπούς φορείς της περιοχής να σταθούν δίπλα στο Πανεπιστήμιο και στους φοιτητές στα πλαίσια πάντα της κοινωνικής τους ευθύνης.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα που αφορούν το ΔΠΘ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr