Έδρα Ποντιακών Σπουδών το ΑΠΘ

Έδρα Ποντιακών Σπουδών το ΑΠΘ

Τη συστηματική μελέτη, καταγραφή και διδασκαλία της ιστορίας και του πολιτισμού του γεωγραφικού Πόντου κατά τους νεότερους χρόνους (από την άλωση της Κωνσταντινούπολης και έπειτα) ξεκινά η επώνυμη έδρα Ποντιακών Σπουδών, που ιδρύθηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, με την υποστήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδης».

Στην τελετή εγκαινίων ίδρυσης της έδρας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, παρουσιάστηκαν οι βασικοί άξονες του προγράμματος σπουδών, ενώ ο κ. Σαββίδης μίλησε στην ποντιακή διάλεκτο για την καταγωγή του και για όσα τον συνδέουν με τον Πόντο. Η τελετή πλαισιώθηκε από καλλιτεχνικό πρόγραμμα με ποντιακούς χορούς και παραδοσιακά τραγούδια.


«Η έδρα έχει σκοπό να ερευνήσει σε βάθος, να καταγράψει συστηματικά, να αναδείξει σε όλο τον κόσμο και να διαφυλάξει για τις επόμενες γενιές την ιστορία και τον πολιτισμό του γεωγραφικού Πόντου από το 1461 μέχρι το 1923|, ανέφερε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, ευχαριστώντας το Ίδρυμα «Ιβάν Σαββίδης», το οποίο «εμπιστεύθηκε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα ένα από τα πιο προβεβλημένα διεθνώς τμήματά του, το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας».

«Το Πανεπιστήμιο, ως θεματοφύλαξ της γνώσης, αναζητά και εγγυάται την αλήθεια. Η προσέγγισή του στα πράγματα και στα γεγονότα οφείλει να είναι ακαδημαϊκή και τεκμηριωμένη», τόνισε ο πρύτανης. «Πρέπει να θεωρούμε «εθνικόν ό,τι είναι αληθινόν» (σ.σ. ρήση του Δ.Σολωμού) χωρίς να ξεχνάμε ότι τα έθνη «πρέπει να θυμούνται για να διδάσκονται» (σ.σ. ρήση του Θουκυδίδη).

Ο κ. Μήτκας γνωστοποίησε ότι πολύ σύντομα θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ίδρυσης και της έδρας Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού στο ΑΠΘ, καθώς και ότι «με τη συμπαράσταση του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδης», θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε και στη σύσταση του Κέντρου Ποντιακών Μελετών».

«Για οτιδήποτε συνδέεται με τον Ποντιακό Ελληνισμό συμπεριφέρομαι με ζήλο και είμαι πολύ ευτυχής να συνδέσω το όνομά μου με την έδρα για τη μελέτη του Ποντιακού Ελληνισμού», δήλωσε ο κ. Σαββίδης, δεσμευόμενος ότι «όσο ζω και θα έχω δυνατότητα, θα συμβάλλω στην ανάπτυξη αυτής της έδρας». Ο κ. Σαββίδης χαρακτήρισε το εγχείρημα «παρακαταθήκη στα παιδιά του» και επισήμανε πως «στο παρελθόν έχουν επενδυθεί πολλά, εμείς όμως θα επενδύσουμε  στο μέλλον μας».

«Στη ζωή του ανθρώπου πάντα υπάρχουν στιγμιότυπα και ενδεχομένως ολόκληρες φάσεις της ζωής, όταν μπορεί και θέλει να φωνάξει δυνατά ότι είναι ευτυχής. Σήμερα είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις, που θέλω να πω ότι είμαι πολύ ευτυχής. Αυτό σημαίνει ότι βιώνω εκείνη τη στιγμή, τη φάση της ζωής μου, όταν είμαι έτοιμος να πεθάνω οποιαδήποτε στιγμή για τον στόχο της ζωής μου»,  ανέφερε.

Στη συνέχεια, στην ποντιακή διάλεκτο, ζητώντας δύναμη και ευλογία από το Θεό, μίλησε για την «ξενιτιά που γεννάει πίκρα», μεταφέροντας λόγια που του είχε πει η μητέρα του όταν εκείνος έφυγε μακριά της 8 και 15 ετών. «Τα παιδιά και τα εγγόνια μας θέλουμε να ξέρουν την ιστορία, ποιοι είμαστε, τι κατάρα έχουμε, γιατί τα δάκρυα είναι πικρά. Έχουμε ιστορία και πρέπει όλος ο κόσμος να την ξέρει», είπε.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr