Το ΑΠΘ για τα περί Τούρκων Καθηγητών στο πανεπιστήμιο

Το ΑΠΘ για τα περί Τούρκων Καθηγητών στο πανεπιστήμιο

"Αναληθή και, πιθανώς, κακόβουλα", χαρακτηρίζει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) πρόσφατα δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται στη σχέση του με τη μουσουλμανική μειονότητα Θράκης, αλλά και τις γενικότερες σχέσεις με ακαδημαϊκά ιδρύματα της Τουρκίας.

"Οφείλουμε να απαντήσουμε σε αναληθή και, πιθανώς, κακόβουλα σχόλια για το ΑΠΘ και τις σχέσεις του με τη γείτονα Τουρκία", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΑΠΘ, υπογραμμίζοντας ότι η ίδρυση Τομέα μειονοτικής εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης αφορά εσωτερική διοικητική αναδιοργάνωση του Τμήματος και θεσμοποίηση μιας ήδη υπάρχουσας γνωστικής περιοχής και όχι την ίδρυση νέου Τμήματος. Επισημαίνει, επίσης, ότι ο Τομέας Μειονοτικής Εκπαίδευσης λειτουργούσε άτυπα από το 2011 και θεσμοθετήθηκε πρόσφατα, ότι τα μαθήματα του Τομέα προσφέρονται εδώ και τουλάχιστον 6 χρόνια από εκλεγμένα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος ή διδάσκοντες. "Δεν υφίσταται ούτε πρόβλεψη ούτε επιθυμία για τη σύσταση ανεξάρτητου σχετικού Τμήματος στην Παιδαγωγική Σχολή", αναφέρεται στην ανακοίνωση και διευκρινίζεται ότι "η εισαγωγική κατεύθυνση μουσουλμανικών σπουδών αποτελεί επιστημονικό γνωστικό αντικείμενο, μέρος του συνόλου του προγράμματος  του Τμήματος Θεολογίας".


Στην ανακοίνωση του ΑΠΘ υπογραμμίζεται, ακόμα, ότι στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής λειτουργεί από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος Εισαγωγική Κατεύθυνση Μουσουλμανικών Σπουδών (ΦΕΚ ίδρυσης 69/19-04-2016) με σκοπό να προσφέρει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση στο επιστημονικό πεδίο της μελέτης της θρησκείας και του πολιτισμού, να παρέχει τη δυνατότητα πανεπιστημιακής θεολογικής εκπαίδευσης σε μουσουλμάνους το θρήσκευμα, μέλλοντες εκπαιδευτικούς της Δυτικής Θράκης (σύμφωνα με το άρθρο 53 του ν. 4115/2013: ιεροδιδάσκαλοι της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης και ενίσχυση της φοίτησης μουσουλμανοπαίδων στα δημόσια σχολεία της Θράκης), αλλά και να δίνει τη δυνατότητα σε όσους μη μουσουλμάνους ενδιαφερόμενους, πτυχιούχους και μη, οι οποίοι επιζητούν εξειδίκευση στις ισλαμικές σπουδές, να ενισχύσουν και να διευρύνουν τους μαθησιακούς και επαγγελματικούς τους προσανατολισμούς.

"Στη συγκεκριμένη κατεύθυνση δεν διδάσκει κανείς Τούρκος πολίτης. Είναι όλοι Έλληνες πολίτες και όλοι (είτε μέλη ΔΕΠ του Τμήματος ή των υπολοίπων πανεπιστημίων της ημεδαπής έπειτα από ανάθεση, καθώς και οι διδάσκοντες με το ΠΔ 407/80) προσλαμβάνονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας. Δεν υπάρχει συνεργασία για διδασκαλία με κανέναν καθηγητή ή πανεπιστήμιο της Τουρκίας", αναφέρει η ανακοίνωση και καταλήγει: "το ΑΠΘ έχει αυτήν τη στιγμή σε ισχύ συνεργασίες με 160 πανεπιστήμια του εξωτερικού, εκ των οποίων οι 6 αφορούν συνεργασίες με τουρκικά πανεπιστήμια. Οι συμφωνίες στοχεύουν στην ενίσχυση της ερευνητικής κυρίως συνεργασίας και προβλέπουν ολιγοήμερες ανταλλαγές διδασκόντων, φοιτητών, ερευνητών και προσωπικού, αλλά όχι τη διδασκαλία μαθημάτων στα προγράμματα σπουδών του ΑΠΘ".

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr