Φοιτητές του ΑΠΘ προειδοποιούν για καταλήψεις - «Επίθεση» στην Πρυτανεία (BINTEO)

Φοιτητές του ΑΠΘ προειδοποιούν για καταλήψεις - «Επίθεση» στην Πρυτανεία (BINTEO)

«Στα κάγκελα» βρίσκονται οι φοιτητικοί σύλλογοι Φιλολογίας και Χημείας του ΑΠΘ, με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου στην Σύνοδο των Πρυτάνεων για τη διαμόρφωση νέου νομοθετικού πλαισίου για την παιδαγωγική επάρκεια. Οι φοιτητές φοβούνται ότι η «απογύμνωση» του πτυχίου από την επαγγελματική επάρκεια θα σημάνει και απώλεια εργασιακών δικαιωμάτων. Το πτυχίο θα αποτελεί μία πιστοποίηση γνώσεων χωρίς να παρέχει τη δυνατότητα εύρεσης εργασίας, ενώ οι απόφοιτοι των Πανεπιστημίων θα πρέπει να εξασφαλίσουν νέα πιστοποίηση από μεταπτυχιακό πρόγραμμα που δεν θα προέρχεται από τον τετραετή κύκλο σπουδών.

Στρατιές ανέργων αποφοίτων θα είναι το αποτέλεσμα της απόφασης», διατείνονται οι φοιτητές που σημειώνουν ότι είναι αποφασισμένοι να βρεθούν απέναντι στο υπουργείο, προκειμένου να αποτρέψουν την υποβάθμιση των πτυχίων τους. Μάλιστα, όπως τονίζουν, το υπουργείο προσπαθεί να μετακυλήσει το βάρος της αδιοριστίας στις πλάτες των φοιτητών, την στιγμή που εκείνοι ζητούν κατάργηση της έννοιας του πιστοποιητικού και του «προσοντολογίου», παιδαγωγική επάρκεια στο πτυχίο και αξιοπρεπείς όρους εργασίας.


Τι λένε οι φοιτητές;

Η Εύη Γαβριηλίδου, φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας και μέλος του Φοιτητικού Συλλόγου, άφησε, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, ανοιχτό το ενδεχόμενο καταλήψεων σε περίπτωση που το υπουργείο δεν αποσύρει την απόφαση του: «Δεν θα παζαρέψουμε το μέλλον μας στα χαρτιά και δεν θα καθίσουμε ήσυχοι, αλλά θα κινηθούμε όπως μάθαμε, δηλαδή με αγωνιστικές αποφάσεις», ενώ διευκρίνισε ότι την απόφαση θα λάβουν οι γενικές συνελεύσεις.

Οι φοιτητές του τμήματος Φιλολογίας αναφέρθηκαν και στη συγκρότηση παράλληλων προγραμμάτων σπουδών στα τμήματα αντίστοιχα τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών (αξίας 700 ευρώ) και του Πανεπιστημίου Κρήτης (αξίας 1.660 ευρώ) που, όπως σημείωσαν, δεν απευθύνονται μόνο σε φοιτητές, αλλά και σε πτυχιούχους. «Σπουδάζουμε 4 χρόνια και το μόνο επαγγελματικό μας δικαίωμα, δηλαδή η ένταξη στην Εκπαίδευση, θα πάψει να υφίσταται», τόνισε η φοιτήτρια Γεωργία Κόλλια και κατέληξε: «Ένας εκπαιδευτικός θα πρέπει να κάνει μεταπτυχιακό για την παιδαγωγική επάρκεια, σεμινάρια, παράλληλους κύκλους σπουδών και λοιπά προσόντα για να φτιάξει τον ατομικό φάκελο προσόντων του».

Αντίστοιχο ζήτημα γύρω από την παιδαγωγική επάρκεια όπως γράφει το makthes.gr, έχει ξεκινήσει την τελευταία τριετία και στο τμήμα Χημείας ενώ, όπως σημειώνουν οι φοιτητές, έχουν γίνει προσπάθειες συγκρότησης ενός παράλληλου προγράμματος σπουδών, που θα αποδίδει παιδαγωγική επάρκεια. Μάλιστα, οι Σύλλογοι βρίσκονται σε ρήξη με την απόφαση, καθώς, σύμφωνα με την φοιτήτρια Ευφροσύνη Μητρούση, έχει στόχο την αποστοίχιση του δικαιώματος τους από το πτυχίο. Η νεαρή φοιτήτρια σημείωσε ότι η προσπάθεια των φοιτητών αφορά την παιδαγωγική επάρκεια για όλους μέσα από το πτυχίο.

Επίθεση στην Πρυτανεία

«Ερχόμαστε αντιμέτωποι με μπράβους και κλειστές πόρτες στις Συγκλήτους», καταγγέλλουν από την πλευρά τους φοιτητές που, όπως λένε, έχουν υπάρξει περιστατικά άσκησης βίας με σπρωξίματα στις σκάλες του κτιρίου Διοίκησης από τις ομάδες φύλαξης του Πανεπιστημίου στην προσπάθεια τους να βρεθούν στην Σύγκλητο. Μάλιστα, οι φοιτητές επιτέθηκαν προσωπικά στον πρύτανη του ΑΠΘ Περικλή Μήτκα, σημειώνοντας ότι, ενώ κάνει λόγο για ελεύθερη διακίνηση των ιδεών στο Πανεπιστήμιο, δεν ενημερώνει τους φοιτητές για την ημερομηνία και τη θεματολογία της Συγκλήτου. «Δεν αναγνωρίζουμε αποφάσεις που λαμβάνονται για εμάς χωρίς εμάς», κατέληξαν.

Του Αλέξανδρου Φωτιάδη - Εφημερίδα Μακεδονία

Περισσότερα φοιτητικά νέα που αφορούν το ΑΠΘ στην κατηγορία «Αριστοτέλειο Παν. Θεσσαλονίκης» του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr