Γνωρίστε τους φοιτητές που κατέκτησαν την 1η θέση σε διαγωνισμό της Microsoft (ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ)

Γνωρίστε τους φοιτητές που κέρδισαν στο Imagine Cup της Microsoft (ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Βασίλης, η Μαργαρίτα, ο Γιώργος και ο Ηλίας, φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ συμμετείχαν με την εφαρμογή κατά του bullying, “AMANDA”, στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Καινοτομίας «Imagine Cup» της Microsoft και κατάφεραν να κατακτήσουν την 1η θέση στην κατηγορία τους (World Citizenship) και τη δεύτερη στον μεγάλο τελικό όλων των projects.

Το Imagine Cup της Microsoft είναι ο μεγαλύτερος τεχνολογικός διαγωνισμός καινοτομίας παγκοσμίως στον οποίο συμμετέχουν πάνω από 4000 ομάδες από όλο τον κόσμο, και διεξάγεται σε 3 φάσεις τον εθνικό τελικό όπου μία ομάδα από κάθε κατηγορία περνάει στην δεύτερη φάση, τα παγκόσμια ημιτελικά στα οποία  συμμετέχουν 60-70 χώρες και στο τέλος οι 13 καλύτερες κάθε κατηγορίας περνάνε στον παγκόσμιο τελικό και διαγωνίζονται για τις 3 πρώτες θέσεις και στη συνέχεια για την μία. 


Μετά από πολλές συνεντεύξεις που έδωσαν οι 4 φοιτητές πριν και μετά την βράβευσή τους στο διαγωνισμό, μίλησαν και στο newsit και εξήγησαν αρχικά ότι το project AMANDA είναι μία εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality), που δημιουργήθηκε με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση πάνω στο πρόβλημα του bullying και αυτό το πέτυχαν προσφέροντας στον χρήστη μία μοναδική εμπειρία αφού τον αφήνει να βιώσει μέσα από εικόνες βίντεο και διαδραστικό υλικό το φαινόμενο.

Η ιδέα τους προήλθε από την Amanda Todd, η οποία σε ηλικία 15 χρονών αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή της, μετά από πολλά περιστατικά bullying, σωματικής, ψυχολογικής και σεξουαλικής βίας. Πριν το θάνατο της δημοσίευσε ένα βίντεο μέσα στο οποίο περιέγραφε την ιστορία της μέσα από μια σειρά από κάρτες και φυσικά το γεγονός αυτό πήρε μεγάλη δημοσιότητα και η Amanda έγινε σύμβολο κατά του bullying και πηγή έμπνευσης για την δημιουργία της εφαρμογής AMANDA η οποία αποτελεί φόρο τιμής στην Amanda Todd, με σκοπό να μην αντιμετωπίσει κανείς άλλος αντίστοιχα βιώματα.

Εκτός όμως από την εφαρμογή τους μας είπαν και για την εμπειρία τους στο διαγωνισμό Imagine Cup της Microsoft και έδωσαν και μερικές συμβουλές για όσους θέλουν να πάρουν μέρος σε αυτόν

Πως σας φάνηκε το Imagine Cup;

Απίστευτη και μοναδική εμπειρία! Ζήσαμε τόσα πολλά πράγματα μέσα σε τόσες λίγες μέρες που ακόμα δεν μπορούμε να το πιστέψουμε.

Πόσο δύσκολο ήταν να φτάσετε εδώ που φτάσατε;

Το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν ο τελικός της Αθήνας και τα ημιτελικά! Μόλις περάσαμε από εκεί αρχίσαμε να έχουμε περισσότερη εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλο και αρχίσαμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι για τη συνέχεια.

Πόσο εύκολο είναι για κάποιον φοιτητή να ξεκινήσει μία ομάδα από το μηδέν και να φτάσει εδώ που φτάσατε;

Υπάρχουν πάρα πολλές απαιτήσεις, καλό θα είναι να είσαι στα τελευταία έτη της σχολής για να έχεις τις απαραίτητες γνώσεις, Επίσης πολύ σημαντική είναι η ύπαρξη ενός μέντορα πίσω από το προτζεκτ για να βάλει τα πράγματα στη σωστή θέση. Εμείς ευτυχώς είχαμε τον καλύτερο που θα μπορούσαμε να έχουμε και ήταν εκεί για να μας βοηθήσει όποτε αντιμετωπίζαμε κάποιο πρόβλημα

Γνωριζόσασταν πριν φτιάξετε την ομάδα;

Ναι! Eίναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις ένα άτομο και να μπορείς να δουλέψεις μαζί του στα πλαίσια μιας ομάδας και μέσα από αυτό γνωριστήκαμε ακόμα καλύτερα

Μπορείτε να μας πείτε κάποιες συμβουλές για κάποιον που θέλει να ξεκινήσει ένα δικό του Project και να πάει στο Imagine Cup;

Το πιο σημαντικό είναι να έχει όραμα! Να πιστεύει στην ιδέα του και να έχει πάθος για αυτό που θέλει να κάνει. Στη συνέχεια θα πρέπει να δει το project του σφαιρικά και αν τελικά έχει νόημα αυτό πάει να κάνει! Οι ικανότητες είναι σημαντικές αλλά μπορείς να τις αποκτήσεις στην πορεία. Δεν μπορεί να ξεκινήσει λέγοντας θα γράψω κώδικα. Πρέπει να δώσει τη σωστή βαρύτητα σε όλα τα μέρη, να μάθει τις τεχνολογίες, να έχει πρόγραμμα και να είναι έτοιμος να θυσιάσει κάποια πράγματα και πολύ πολύ χρόνο! Αν δεν δοκιμάσεις δεν γίνεται τίποτα

Εσείς πόσο πιστέψατε στην ιδέα σας στην αρχή;

Είναι ένα πολύ σύνθετο πρόβλημα αυτό που προσπαθήσαμε να λύσουμε που πραγματικά μας πήρε καιρό για να το αντιληφθούμε πλήρως. Πίασαμε ένα θέμα και μία προσέγγιση πάρα πολύ περίπλοκη αν το κάναμε από την αρχή τώρα ίσως να ήταν καλύτερα να είχαμε μία πιο απλή ιδέα στην αρχή γιατί εμείς ξεκινήσαμε με κάτι πολύ πολύπλοκο και στην πορεία το απλοποιήσαμε όσο μπορούσαμε και συνεχίζει να παραμένει περίπλοκο

Πόσο εύκολο είναι τρία αγόρια να συνεργάζονται με ένα κορίτσι στον τομέα της τεχνολογίας;

Το πρόβλημα και ο διαχωρισμός ξεκινάει όταν λες ότι η ομάδα είναι τρία αγόρια κι ένα κορίτσι! Εμείς το βλέπουμε ότι η ομάδα αποτελείται από 4 φοιτητές που κάνουν μία δουλειά και δεν το σκεφτήκαμε ποτέ ότι έχουμε μια γυναίκα στην ομάδα και θα την βάλουμε να κάνει πιο εύκολες ή πιο δύσκολες δουλειές.

Αφού κερδίσατε το βραβείο στην κατηγορία σας, πως ήταν η εμπειρία του “μεγάλου” τελικού;

Στο άκουσμα της λέξης "GREECE" από τον CEO της Microsoft, Satya Nadella, νιώσαμε ταυτόχρονα συγκίνηση και χαρά και στη συνέχεια μετά τη βράβευση μας αποκοπήκαμε από το υπόλοιπο διαγωνιστικό κομμάτι, για να κάνουμε κάποια βίντεο, να δώσουμε συνεντεύξεις και να κάνουμε πρόβες για την τελική παρουσίαση στον μεγάλο τελικό.

Η Ομάδα AMANDA μπορεί να μην κατάφερε να κερδίσει την πρώτη θέση στον μεγάλο τελικό όλων των projects αλλά κατάφερε να μπει στο Microsoft Patent Program, όπου μέσα από εκεί η Microsoft θα χρηματοδοτήσει την αίτηση της ομάδας για πατέντα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr