Οδηγούνται στον Εισαγγελέα οι συλληφθέντες του ΑΠΘ - Τρεις δικογραφίες

Οδηγούνται στον Εισαγγελέα οι συλληφθέντες του ΑΠΘ - Τρεις δικογραφίες

Κατά ομάδες οδηγούνται στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης οι 74 συλληφθέντες κατά την πρωινή αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση τριών κτιρίων στη Θεσσαλονίκη που τελούσαν υπό κατάληψη.

Από την Αστυνομία σχηματίστηκαν τρεις ξεχωριστές δικογραφίες, όσες δηλαδή ήταν και οι καταλήψεις.


Το απόγευμα μετήχθησαν στα δικαστήρια οι συλληφθέντες από τις καταλήψεις του «Μανδαλίδειου» Μεγάρου και του πρώην ορφανοτροφείου «Μ. Αλέξανδρος». Πρόκειται για 14 άτομα, εννέα από την πρώτη και πέντε από τη δεύτερη κατάληψη, σε βάρος των οποίων η εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για το πλημμέλημα της κατάληψης δημόσιας περιουσίας και τους παρέπεμψε να δικαστούν αύριο το μεσημέρι ενώπιον του Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης. Μέχρι τότε παραμένουν κρατούμενοι.

Η πλειονότητα των συλληφθέντων, δηλαδή συνολικά 60 άτομα, όπως γράφει το iefimerida, προέρχεται από την κατάληψη του 8όροφου κτιρίου επί της οδού Καρόλου Ντηλ 34. Σε αυτούς περιλαμβάνονται αρκετοί αλλοδαποί που φαίνεται ότι συμμετείχαν στην προ ημερών κατασκήνωση της Πανεπιστημιούπολης υπό την επωνυμία «No Border Camp». Μέχρι πριν από λίγο δεν έχει γίνει η μεταγωγή τους στα δικαστήρια, καθώς λόγω του μεγάλου αριθμού των συλληφθέντων, καθυστερεί η διαδικασία της σήμανσης.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, και στη δική τους περίπτωση αναμένεται να ασκηθεί δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος και θα παραπεμφθούν να δικαστούν με την αυτόφωρη διαδικασία στο Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης.

Η ταυτόχρονη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε κατά τις πρώτες πρωινές ώρες. Κατά τις ίδιες δικαστικές πηγές, είχαν προηγηθεί εγκλήσεις από τους ιδιοκτήτες των υπό κατάληψη οικημάτων. Το «Μανδαλίδειο» Μέγαρο και το παλιό ορφανοτροφείο «Μ. Αλέξανδρος» ανήκουν -αντίστοιχα- στο ΑΠΘ και τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Εδώ οι εγκλήσεις υποβλήθηκαν σε προγενέστερο χρόνο αλλά παρέμεναν σε ισχύ. Η 8όροφη οικοδομή επί της Καρόλου Ντηλ ανήκει σε ιδιώτη, ο οποίος κατέθεσε μόλις πριν από λίγες μέρες μήνυση, όταν κατελήφθη το ακίνητό του.

Αρχικά προσήχθησαν 107 άτομα, ανάμεσα στα οποία ήταν και οικογένειες προσφύγων, οι οποίες όμως αφέθηκαν ελεύθερες και επρόκειτο να φιλοξενηθούν σε κάποια δομή προσφύγων που βρίσκεται στο νομό Θεσσαλονίκης.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη είναι συγκέντρωση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εκκένωση των κατειλημμένων κτιρίων και τις συλλήψεις που ακολούθησαν. Αλληλέγγυοι στους συλληφθέντες άρχισαν να συγκεντρώνονται από τις 6 το απόγευμα στην Εγνατία, στο ύψος του Αγάλματος του Βενιζέλου, και στη συνέχεια κατέβηκαν στο οδόστρωμα. Η Εγνατία παραμένει έως αυτή την ώρα κλειστή και στα δύο ρεύματα, από τον Βαρδάρη έως την Πλατεία Συντριβανίου.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr