Το ΑΠΘ κλείνει τα κτίρια του εξαιτίας του «No Border Camp»

Το ΑΠΘ κλείνει τα κτίρια του εξαιτίας του «No Border Camp»

Ανησυχία για την επικείμενη διοργάνωση κατασκήνωσης άγνωστων ομάδων από την Ελλάδα και το εξωτερικό στο campus του ΑΠΘ εκφράζουν οι πρυτανικές Αρχές του Ιδρύματος. 

Η διοργάνωση με την ονομασία «No Border Camp-Thessaloniki 2016» θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα από 14 έως 24 Ιουλίου και θα έχει στο επίκεντρο το προσφυγικό ζήτημα.


«Πριν από περίπου μία εβδομάδα μάθαμε από τις ανακοινώσεις στο διαδίκτυο ότι προγραμματίζεται η διοργάνωση κατασκήνωσης από άγνωστες ομάδες ατόμων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με την ονομασία No Border Camp Thessaloniki 2016, από 14 έως 24 Ιουλίου, στην Πανεπιστημιούπολη της Θεσσαλονίκης. Δεν ξέρουμε ποιοι, δεν ξέρουμε πόσοι, δεν έχει επικοινωνήσει κανείς μαζί μας, δεν ζητήθηκε άδεια, ούτε ενημερώθηκε το Πανεπιστήμιο και προφανώς δεν έχει δοθεί άδεια -και πώς θα μπορούσε, άλλωστε, αφού η Πανεπιστημιούπολη δεν είναι στημένη για να υποδέχεται κατασκηνωτές σε μεγάλους αριθμούς και για τόσες ημέρες» δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, σε συνέντευξη Τύπου για το θέμα, στην οποία συμμετείχε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Σύμφωνα με το κάλεσμα που απευθύνουν οι διοργανωτές της κατασκήνωσης μέσω του ιστοτόπου «θεωρούμε κρίσιμη τη διοργάνωση ενός διεθνικού No Border Camp αυτό το καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη, καθώς βρίσκεται στην καρδιά των συγκρούσεων γύρω από τον έλεγχο και τη διαχείριση της μετανάστευσης και την ελευθερία μετακίνησης». 

Είσαι Φοιτητής στο ΑΠΘ; Κάνε LIKE στην σελίδα «Ενημέρωση φοιτητών ΑΠΘ» για να είσαι πάντα ενημερωμένος για όλα τα φοιτητικά νέα του Πανεπιστημίου!

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης περιλαμβάνει εκδηλώσεις και πορείες και εκτός του campus του ΑΠΘ, στα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων και στο κέντρο της πόλης.

Η ανησυχία της διοίκησης του Πανεπιστημίου, όπως εξήγησε ο κ.Μήτκας «κινείται σε πολλά επίπεδα, με πρώτο και κύριο τα θέματα υγιεινής, καθώς ο χώρος βρίσκεται μεταξύ των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων και του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ», δεύτερον το θέμα της ασφάλειας γενικότερα και τρίτον το θέμα της διασφάλισης της προστασίας της δημόσιας περιουσίας.

«Το Πανεπιστήμιο διαθέτει ακριβό εξοπλισμό στα εργαστήριά του, στα κτίρια που είναι διάσπαρτα και δεν έχει τη δυνατότητα με τους λιγοστούς φύλακες που έχει να αποτρέψει παραβιάσεις κτιρίων και παραβατικές συμπεριφορές. Μας ανησυχεί επίσης ένα πιθανό σενάριο παρουσίας στην πανεπιστημιούπολη, παράλληλα με αυτές τις ομάδες, άλλων ομάδων με παραβατική συμπεριφορά από την πόλη» ανέφερε ο κ.Μήτκας.

Η Σύγκλητος του ΑΠΘ συνεδρίασε εκτάκτως την Τρίτη, για να συζητήσει πώς θα αντιμετωπίσει το θέμα, ενώ τις προηγούμενες ημέρες ενημέρωσε σχετικά τις αστυνομικές και εισαγγελικές Αρχές, καθώς και τα συναρμόδια υπουργεία, τον Δήμο και την Περιφέρεια. 

«Η προστασία και η λειτουργία του Δημόσιου Πανεπιστημίου είναι ζήτημα όλης της κοινωνίας, αλλά δε μπορεί να διασφαλίζεται χωρίς τη συνδρομή των αρμόδιων οργάνων της Πολιτείας» σημείωσε ο πρύτανης.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την αστυνομία, που μετέφερε ο κ.Μήτκας, από τη Φρανκφούρτη έχει ξεκινήσει ήδη ένα καραβάνι κατασκηνωτών, ενώ μία πρώτη εκτίμηση κάνει λόγο ότι θα έλθουν τουλάχιστον 1.000 άτομα. «Ζητήσαμε να βρεθεί άλλος καταλληλότερος χώρος από το Πανεπιστήμιο, μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια ανταπόκριση ή κάποιο διαφορετικό σενάριο. Από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε την προστασία των κτιρίων των εγκαταστάσεων και το προσωπικό που θα εξακολουθήσει να προσέρχεται στη δουλειά του. Αν επιβεβαιωθεί το σενάριο μερικών χιλιάδων κατασκηνωτών και μόνο η αποκομιδή των απορριμμάτων θα είναι ένα σημαντικότατο πρόβλημα» εξήγησε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

«Η διοργάνωση έχει μία ευρύτερη σχέση με τους πρόσφυγες, αλλά δεν είναι πρόσφυγες, οι οποίοι πρόκειται να εγκατασταθούν στο ΑΠΘ» δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ.Μπουτάρης.

«Ευχαρίστως να πάρουν άδεια, να εγκατασταθούν κάπου, να κάνουν μία συναυλία, αλλά να κατασκηνώσεις σε έναν χώρο τόσο καιρό είναι ουσιαστικά μία κατάληψη και η κατάληψη είναι ο ορισμός της ανομίας. Για μένα είναι ξεκάθαρη περίπτωση ότι πρέπει να επέμβει το νόμιμο κράτος, είτε λέγεται αυτό αστυνομία, είτε το υπουργείο Εσωτερικών, Παιδείας, πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι αλλιώς η ανομία θα κυριαρχεί μόνιμα» είπε ο κ.Μπουτάρης, μεταφέροντας την ανησυχία του εμπορικού κόσμου για πιθανή διατάραξη της ομαλής λειτουργίας της πόλης.

Τις ημέρες της κατασκήνωσης, όπως ενημέρωσε ο κ.Μήτκας, θα κλείσει τελείως η Παλιά Φιλοσοφική Σχολή, το ιστορικό κτίριο του Πανεπιστημίου, «το οποίο θέλουμε να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, καθώς και η Βιβλιοθήκη για τις ώρες που λειτουργεί ως αναγνωστήριο».

Περισσότερα νέα που αφορούν το ΑΠΘ στην κατηγορία του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr