Υπό κατάληψη τελεί, Νομική Σχολή, ΑΠΘ, προγραμματισμένες κινητοποιήσεις Νομική Σχολή ΑΠΘ: Το πλαίσιο συντονιστικής επιτροπής κατάληψης

Νομική Σχολή ΑΠΘ: Το πλαίσιο συντονιστικής επιτροπής κατάληψης

Είσαι Φοιτητής στο ΑΠΘ; Κάνε LIKE στην σελίδα «Ενημέρωση φοιτητών ΑΠΘ» για να είσαι πάντα ενημερωμένος για όλα τα φοιτητικά νέα του Πανεπιστημίου!

ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ


Η υποχρηματοδότηση του πανεπιστημίου είναι πλέον πιο φανερή από ποτέ, σε κάθε πτυχή της φοιτητικής καθημερινότητας ενώ ταυτόχρονα εντείνεται τα τελευταία χρόνια, με τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων να έχει πέσει 72% απ το 2010 ενώ οι νέοι προϋπολογισμοί προβλέπουν περαιτέρω μείωση κατά 20% σε σχέση με πέρσι. Τι σημαίνει αυτό για μας;

Έλλειψη υλικοτεχνικών υποδομών, με εργαστήρια να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αίθουσες που να μην χωράνε τους φοιτητές με σοβάδες να πέφτουν και ταβάνια να στάζουν, τουαλέτες υγειονομικές βόμβες. Ανεπάρκεια διδακτικού, ερευνητικού και διοικητικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται όχι μόνο η ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά εν τέλει η εκπαιδευτική διαδικασία καθεαυτή. Καταβαράθρωση της φοιτητικής μέριμνας, με τη Λέσχη να μην μπορεί να εξυπηρετήσει παραπάνω από το 7% των φοιτητών και τις Εστίες να είναι στα πρόθυρα του κλεισίματος. Όλα όσα θα πρεπε να δίνει το πανεπιστήμιο στο πλαίσιο της δημόσιας «δωρεάν» παιδείας πλέον τα βάζουν οι φοιτητές απ την τσέπη τους (βλ κώδικες στη Νομική).

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ Π. Μήτκας επιβεβαίωσε σε σχετική παράσταση διαμαρτυρίας των Φοιτητικών Συλλόγων πως υπάρχει έλλειμμα φέτος 7.000.000 ευρώ απ τον προϋπολογισμό του ιδρύματος, ότι δεν έχει ιδέα πώς θα το καλύψει και πως το ίδρυμα δεν μπορεί να λειτουργήσει δίχως αυτά. Είναι λοιπόν φανερό ότι δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια απλή υποβάθμιση, αλλά τη διάλυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου.

Με αφορμή την κατάσταση αυτή, αναδεικνύεται η κατεύθυνση της δήθεν σωτηρίας του πανεπιστημίου είτε μέσω της επιβολής διδάκτρων (βλ δηλώσεις αντιπρύτανη και Μπουτάρη) είτε με την εισαγωγή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στις λειτουργίες του πανεπιστημίου και τη μετατροπή του σε ένα πανεπιστήμιο-επιχείρηση.

Την ίδια στιγμή, προωθείται ένα μοντέλο φοιτητή εντατικοποιημένου με 40 ώρες μάθημα τη βδομάδα, με απουσιολόγιο, με προαπαιτούμενα μαθήματα και πάντα υπό τη δαμόκλειο σπάθη των διαγραφών. Ένας φοιτητής μονομερής σε ένα πανεπιστήμιο που θυμίζει περισσότερο αποστειρωμένο σχολείο, παρά χώρο πολιτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζύμωσης, σε ένα πανεπιστήμιο αυταρχικοποιημένο που οι φοιτητές δεν έχουν κανένα λόγο και κάθε αντίδραση καταστέλλεται ( βλ μηνύσεις, μπράβοι, αποκλεισμός από συγκλήτους κλπ). Ενός φοιτητή εξειδικευμένου σε περιορισμένο γνωστικό αντικείμενο και αντίστοιχα περιορισμένες επαγγελματικές προοπτικές, σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες των αγορών. Ενός φοιτητή που θα πρέπει να ναι ανταγωνιστικός, αναγκασμένος να συλλέγει αέναα μονάδες ects στο φάκελο προσόντων που θα αντικαταστήσει αυτό που σήμερα γνωρίζουμε ως πτυχίο.

Όλα τα παραπάνω έρχεται να εφαρμόσει στη σχολή μας το νέο πρόγραμμα σπουδών. Όλα τα παραπάνω δεν είναι παρά έργο των κυβερνήσεων, που επιλέγουν να υποταχθούν πλήρως στις επιταγές της ΕΕ, καθώς και στα συμφέροντα που αυτή εκπροσωπεί. Μια ΕΕ που με εργαλεία το ευρώ και το χρέος επιβάλλει στους λαούς τη λιτότητα, το ξεπούλημα και την πλήρη απογύμνωση από κάθε κεκτημένο δικαίωμα. Η ίδια ολοκλήρωση που στηρίζει νεοναζιστικές κυβερνήσεις στην Ουκρανία, που αναμιγνύεται σε πολέμους που γεννούν κύματα μεταναστών και προσφύγων, απέναντι στους οποίους μετά σηκώνει τείχη και φράχτες.

Είναι πολιτικές επιλογές που γκρεμίζουν κι αμφισβητούν το μέλλον ενός ολόκληρου λαού, που καταδικάζουν τη γενιά μας στη φτώχεια, την ανεργία και τη μετανάστευση. Σε αυτή την επίθεση, εμείς οφείλουμε να σταθούμε απέναντι. Πρέπει να σηκώσουμε την αντιπαράθεση και να αντισταθούμε σε μια ζωή χαμηλών προσδοκιών και σε ένα διαλυμένο πανεπιστήμιο. Προτάσσουμε την επιλογή του συλλογικού αγώνα και της αμφισβήτησης των μονοδρόμων τους. Πρέπει οι να ανοίξει η κουβέντα στους συλλόγους και τις σχολές, να επιστρέψουν οι φοιτητές στις Γενικές Συνελεύσεις, να προχωρήσουμε σε συντονισμό μεταξύ των συλλόγων ώστε να προκύψουν μαζικές κινητοποιήσεις και κοινές δράσεις.

Είναι φανερό ότι είναι τέτοια τα χαρακτηριστικά της κατάστασης που ένας αγώνας σε μια σχολή δεν αρκεί. Αναγκαίος όρος για την επιτυχία ενός αγώνα είναι η πλαισίωσή του από μια γενικευμένη, δυναμική αγωνιστική κατάσταση. Μόνο μας όπλο είναι ένα ανασυγκροτημένο πολιτικό φοιτητικό κίνημα, που θα μάχεται για δημόσια δωρεάν παιδεία και για ένα μέλλον για κάθε νέο με δουλειά κι αξιοπρέπεια, που θα αναγνωρίζει ότι η διάλυση και το ξεπούλημα είναι προϊόντα των νεοφιλελεύθερων επιταγών της ΕΕ κι όχι απλώς μια κακή επιλογή ενός υπουργού ή ενός πρύτανη.

Προχωράμε σε:

  • Παράσταση διαμαρτυρίας στον Κοσμήτορα για το πρόγραμμα σπουδών
  • Παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση της Λέσχης για το ζήτημα της υποχρηματοδότησης
  • Παρέμβαση στο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη την Παρασκευή
  • Συγκρότηση συντονιστικής επιτροπής προκειμένου να οργανώσει παρεμβάσεις του Συλλόγου μας στις επικείμενες διαδικασίες άλλων Συλλόγων
  • Τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής στις 11/11 

Περισσότερα νέα για το ΑΠΘ εδώ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr