Εισαγγελέας για την κατάληψη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Εισαγγελέας για την κατάληψη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Φοιτητικές εκλογές αύριο στο πανεπιστημιακό ίδρυμα

Επείγουσα προκαταρκτική έρευνα διεξάγεται για την κατάληψη στο κτίριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Προηγήθηκε έγγραφη ενημέρωση των Πρυτανικών Αρχών προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Κατόπιν τούτου, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Χρήστος Καραγιάννης παρήγγειλε, στη διεύθυνση Αστυνομίας, τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το αδίκημα της διατάραξης οικιακής ειρήνης.


Σημειώνεται ότι αύριο έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν οι φοιτητικές εκλογές στο ΑΠΘ.

Εξαιτίας της συνεχιζόμενης κατάληψης του Κτιρίου Διοίκησης του ΑΠΘ, οι Πρυτανικές Αρχές διατύπωσαν τον προβληματισμό τους ως προς τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας σε ορισμένα Τμήματα του Ιδρύματος, κάτι που επισημαίνεται και στο έγγραφο που εστάλη προς την Εισαγγελία.

Διοίκηση ΑΠΘ: Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για την ομαλή διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών

Την πρόθεση τις διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), να πράξει ό,τι είναι δυνατόν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, προκειμένου να διευκολύνει την ομαλή διεξαγωγή των αυριανών φοιτητικών εκλογών, γνωστοποίησε ο πρύτανης, καθηγητής Περικλής Μήτκας.

"Σεβόμαστε τις εκλογικές διαδικασίες και διερευνούμε όλους τους δυνατούς τρόπους, ώστε οι φοιτητικές εκλογές να διεξαχθούν ομαλά και ανεμπόδιστα σε όλες τις Σχολές και Τμήματα. Βεβαίως, κανείς δε θα διανοείτο ποτέ να καταλάβει ένα Πρωτοδικείο, δυο μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές" δήλωσε ο κ. Μήτκας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.  

Οι φοιτητικές εκλογές διεξάγονται με ευθύνη των Φοιτητικών Συλλόγων, όμως οι κατάλογοι των εγγεγραμμένων φοιτητών, που δικαιούνται να ψηφίσουν, παραδίδονται από τις Γραμματείες των Τμημάτων στην εφορευτική επιτροπή, το μεσημέρι της προηγούμενης ημέρας.

Το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ, στον δεύτερο όροφο του οποίου στεγάζονται οι γραμματείες των Τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής και Τμημάτων της Σχολής Καλών Τεχνών, τελεί από την προηγούμενη εβδομάδα υπό κατάληψη και χθες οι πρυτανικές Αρχές εξέθεσαν το πρόβλημα, που ανέκυπτε για την εκλογική διαδικασία, με ανακοίνωση προς την πανεπιστημιακή κοινότητα και ταυτόχρονη ενημέρωση των εισαγγελικών Αρχών και της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. Ο τρόπος, με τον οποίο θα παραδοθούν τελικά οι εκλογικοί κατάλογοι από τις γραμματείες που βρίσκονται στο υπό κατάληψη κτίριο Διοίκησης μένει να διευκρινιστεί, όπως και η διάρκεια της κατάληψης, που εξετάζεται σε συνέλευση της Ομάδας Προσβασιμότητας ΑΠΘ, που την πραγματοποιεί.

Το πρωί, οι φοιτητικοί σύλλογοι της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ (Τμημάτων Αγγλικού, Γερμανικού, Γαλλικού, Ιταλικού, Ιστορικού-Αρχαιολογικού, Φιλολογίας, Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας) είχαν εκδώσει ψήφισμα, όπου ανέφεραν ότι η απόφαση της ομάδας που πραγματοποιεί την κατάληψη είναι να διεξαχθούν κανονικά οι φοιτητικές εκλογές και να λειτουργήσουν οι γραμματείες των τμημάτων που στεγάζονται, στον δεύτερο όροφο του υπό κατάληψη κτιρίου. Καταλόγιζαν δε στη διοίκηση του ΑΠΘ, ότι "σκόπιμα και συνειδητά δεν αφήνει τους εργαζόμενους να μπουν ώστε να πάρουν τα χαρτιά για να ασκηθεί ένας εκβιασμός στους Φοιτητικούς Συλλόγους να έρθουν αντιμέτωποι με τα δίκαια αιτήματα για ένα προσβάσιμο Πανεπιστήμιο". Ακολούθησε συνάντηση εκπροσώπων των φοιτητικών συλλόγων με τις πρυτανικές Αρχές, όπου τελικά επιβεβαιώθηκε η κοινή βούληση να βρεθεί λύση για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.

Από την πλευρά του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΑΠΘ, ο πρόεδρός του Ιωάννης Κουρμούλης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η ευθύνη για τη λειτουργία του κτιρίου διοίκησης του ΑΠΘ και τις συνθήκες ασφαλούς εργασίας των υπαλλήλων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των Πρυτανικών Αρχών, διευκρινίζοντας ότι πρόθεση των υπαλλήλων είναι να διευκολύνουν την εκλογική διαδικασία, με όποιον τρόπο αποφασιστεί.

Πάντως, πέρα από τη διευθέτηση των τυπικών ζητημάτων διευκόλυνσης της εκλογικής διαδικασίας έχουν ανακύψει ζητήματα, η αντιμετώπιση των οποίων απαιτεί την άμεση επαναλειτουργία του Κτιρίου Διοίκησης του ΑΠΘ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μήτκας αναφέρθηκε στις εξελίξεις που αφορούν την επάνοδο των υπαλλήλων του ΑΠΘ, που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα και την ανάγκη να γίνουν άμεσα οι απαιτούμενες ενέργειες, για να προχωρήσει η διαδικασία, όπως ορίζεται στο σχετικό ΦΕΚ, που εξεδόθη. Εξάλλου, και οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ απευθύνουν έκκληση στην ομάδα που πραγματοποιεί την κατάληψη "να σταθμίσουν τα αιτήματά τους για ένα προσβάσιμο πανεπιστήμιο και με το κρίσιμο θέμα επιστροφής των υπαλλήλων που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, που επηρεάζεται από την κατάληψη του κτιρίου διοίκησης".

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr