Κατάληψη ΑΠΘ: Νέα συγκέντρωση φοιτητών στην Πρυτανεία


14:14: Φοιτητές στη Θεσσαλονίκη, διαδηλώνουν κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν στήσει μπλόκο και εμποδίζουν την πρόσβασή τους στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

14:09ΕΛΑΣ: Αυτά βρέθηκαν πάνω στον 23χρονο που συνελήφθη έξω από την κατάληψη του ΑΠΘ

13:26: Εγνατία τώρα: τα ΜΑΤ εμποδίζουν τους φοιτητές να επιστρέψουν στο ΑΠΘ

13:04: Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούν πορεία οι φοιτητές στη Θεσσαλονίκη που διαδηλώνουν κατά της παρουσίας της Αστυνομίας στα Πανεπιστήμια, μετά και τα χθεσινά γεγονότα πέριξ. 

11:39Συγκέντρωση στο κτίριο της Πρυτανείας του ΑΠΘ πραγματοποιούν φοιτητικοί σύλλογοι, μετά το κάλεσμα που εξέδωσαν, με αφορμή την προσπάθεια της αστυνομίας να κινηθεί εναντίον της κατάληψης

Η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων είναι έντονη παντού γύρω από το ΑΠΘ, με κλούβες των ΜΑΤ να βρίσκονται διάσπαρτες σε διάφορα σημεία.

«Αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες, μετά την ανακατάληψη της πρυτανείας και τις μαζικότατες φοιτητικές πορείες, όπου η κρατική καταστολή τσακίστηκε απ’ το φοιτητικό κίνημα και τον κόσμο του αγώνα», αναφέρουν οι φοιτητές σε ανακοίνωσή τους. 

Φωτο Μαρία Τσαρτσιανίδου

 

11:13: Φοιτητές ΑΠΘ: "Δίκαια τα αιτήματα της κατάληψης πρυτανείας"

«Υπερασπιζόμαστε το δίκαιο των αιτημάτων της κατάληψης πρυτανείας – που είναι και δικά μας αιτήματα», αναφέρουν φοιτητές από τον Ενιαίο Σύλλογο Μεταπτυχιακών Φοιτητ(ρι)ών και Υποψηφίων Διδακτόρων και Διδακτορισσών του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ (ΕΣΜΦΥΔ).

Ο Ενιαίος Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητ(ρι)ών και Υποψηφίων Διδακτόρων και Διδακτορισσών του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ καλεί όλους τους φοιτητές να παρευρεθούν σήμερα στην Πρυτανεία. Όπως τονίζει ο σύλλογος υπερασπίζεται το δίκαιο των αιτημάτων της κατάληψης πρυτανείας, που είναι και δικά τους αιτήματα.

Οι φοιτητές διεκδικούν, μεταξύ άλλων, την άμεση απόσυρση του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη και την άμεση παραίτηση του Πρύτανη του ΑΠΘ. Καλούν επίσης τη σύγκλητο να πάρει θέση και να καταδικάσει τον νέο νόμο για τα ΑΕΙ.

Όπως τονίζουν οι φοιτητές, το πανεπιστήμιο ανήκει στις φοιτήτριες, τους φοιτητές, τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους, ούτε σπιθαμή πανεπιστημιακού χώρου στις δυνάμεις καταστολής.

Η ανακοίνωση των φοιτητών

Η επίσκεψη του υπουργού Μ. Χρυσοχοΐδη στη Θεσσαλονίκη μας επεφύλασσε μία έκπληξη. Ο υπουργός ήρθε για να προετοιμάσει την εισβολή στο πανεπιστήμιο.

Από τις 21:00 κλούβες της αστυνομίας σε ένδειξη παντελούς εργαλειοποίησης και εκμετάλλευσης της απαγόρευσης κυκλοφορίας περικύκλωσαν το ΑΠΘ με στόχο να διαλύσουν βίαια την κατάληψη των φοιτητικών συλλόγων στο κτήριο της Πρυτανείας. 

Τα αντανακλαστικά του κινήματος υπήρξαν άμεσα και μετά από διαπραγματεύσεις, στις 22:30 οι δυνάμεις καταστολής αποχώρησαν. Κατά την προσφιλή τακτική τους, ωστόσο, προχώρησαν σε πέντε "τυφλές" προσαγωγές πέριξ του πανεπιστημίου.

Η αποχώρηση των δυνάμεων καταστολής είναι νίκη της Πανεπιστημιακής κοινότητας! Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες δεν εκφοβίζονται όσο και αν η κυβέρνηση και η αστυνομία σπέρνουν τον τρόμο.

Ως Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητ(ρι)ών και Υπ. Διδακτόρων υπερασπιζόμαστε το δίκαιο των αιτημάτων της κατάληψης πρυτανείας – που είναι και δικά μας αιτήματα.

  • Άμεση απόσυρση του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη! 
  • Η Σύγκλητος να πάρει καθαρή απόφαση καταδίκης του αντιδραστικού νόμου!
  • Καμία σκέψη για αστυνομία στα πανεπιστήμια, καμιά σκέψη για πειθαρχικά και face control! 
  • Άμεση παραίτηση του πρωταίτιου της εισβολής Πρύτανη Παπαϊωάννου!
  • Το πανεπιστήμιο ανήκει στις φοιτήτριες, τους φοιτητές, τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους. Δεν τρομοκρατούμαστε—Δεν υποχωρούμε!

11:03: ΑΠΘ: Σε σύλληψη μετατράπηκε μία από τις πέντε προσαγωγές

Σε σύλληψη μετατράπηκε μία από τις πέντε προσαγωγές που έγιναν το βράδυ της Δευτέρας πέριξ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), όπου είχαν αναπτυχθεί αστυνομικές δυνάμεις.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ, αστυνομικοί του Τμήματος Ειδικών Επιχειρησιακών Ομάδων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, συνέλαβαν βραδινές ώρες χθες 23χρονο, που κατηγορείται πλέον για παράβαση του Νόμου περί όπλων και για απείθεια.

Η αστυνομία δηλώνει πως ο νεαρός, στη θέα των αστυνομικών και αφού προηγουμένως του δήλωσαν την ιδιότητά τους, τράπηκε σε φυγή, ενώ από την κατοχή του και από σακίδιο που έφερε, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μαχαίρι, πολυεργαλείο τύπου ελβετικού σουγιά, εργαλείο με σπασμένη ξύλινη λαβή (σκεπάρνι), μεταλλικό κλειδί για μπουλόνια αυτοκινήτου, μεταλλικός γάντζος αυτοκινήτου, κουκούλα τύπου full face και δύο περιλαίμια τύπου μπαλακλάβα και τρεις πέτρες.

Επιπλέον, σε βάρος του, καθώς και σε βάρος άλλων τεσσάρων ατόμων που προσήχθησαν από την ίδια περιοχή βεβαιώθηκαν παραβάσεις στο πλαίσιο της πρόληψης διασποράς της Covid-19.

Αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν το ΑΠΘ -Μεταμεσονύχτια συνέλευση (ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ)

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr