ΑΠΘ: Φοιτητές προχώρησαν σε κατάληψη της πρυτανείας (ΦΩΤΟ)

ΑΠΘ: Φοιτητές προχώρησαν σε κατάληψη της πρυτανείας 

ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σε συμβολική κατάληψη στο κτίριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προχώρησαν φοιτητές-μέλη παρατάξεων που εκπροσωπούνται στους φοιτητικούς συλλόγους.


Οι φοιτητές πήγαν στην είσοδο του κτιρίου στις 5.45 το πρωί, πριν προσέλθουν οι διοικητικοί υπάλληλοι. Η κινητοποίηση αποφασίστηκε την Τρίτη στη διάρκεια συνελεύσεων που πραγματοποίησαν ανά Σχολή, για τον συντονισμό δράσεων ενόψει της κατάθεσης στη Βουλή του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι φοιτητικές παρατάξεις αντιδρούν στις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν την ίδρυση ομάδας πανεπιστημιακής προστασίας, το πειθαρχικό δίκαιο, το όριο για την ολοκλήρωση των σπουδών και τον νέο τρόπο υπολογισμού των βάσεων εισαγωγής. Διαμαρτύρονται επίσης για τις τρεις συλλήψεις φοιτητών από τα Τμήματα Φιλολογίας και Αρχιτεκτονικής, που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα, σε κινητοποίηση των ΕΑΑΚ.

Οι φοιτητές από το ΜΑΣ και τα ΕΑΑΚ οργανώνουν αύριο κοινή κινητοποίηση, με συγκέντρωση στις 12 στο άγαλμα Βενιζέλου.

ΠΡΩΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (2021-01-27 00:07):

Στις 13.00 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των Φ.Σ. κατά την διάρκεια της κατάληψης της πρυτανείας αναφέρεται στο κείμενο-κάλεσμα των φοιτητικών συλλόγων.

Οι αποφάσεις-κάλεσμα των Φοιτητικών Συλλόγων ΑΠΘ:

"Οι ΦΣ Ιατρικής, Ιστορικού Αρχαιολογικού, Πληροφορικής, Ηλεκτρολόγων – Μηχανολόγων Μηχανικών, Βιολογικού, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Γεωλογικού, ΤΕΦΦΑ, Παιδαγωγικού, Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ προς τους ΦΣ καλούν Πέμπτη 28/1 στις 12.00 στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο! Όχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία! Επαναλειτουργία των σχολών με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας!

Αν η κυβέρνηση, το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ νομίζουν ότι θα νομοθετούν εν μέσω πανδημίας, ώστε οι φοιτητές να μην μπορούν να πουν την γνώμη τους, να συζητήσουν και να διαμαρτυρηθούν, είναι γελασμένοι!!!

Ένα χρόνο τώρα η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολών μας (όπως προσλήψεις καθηγητών, καθαριστριών, υγειονομικού προσωπικού, δωρεάν rapid test στο πανεπιστήμιο κ.α.)!!! Την ίδια στιγμή που μειώνουν τον προϋπολογισμό για την Παιδεία κατά 8%, και για τη φοιτητική μέριμνα 39%, δίνουν ένα σκασμό λεφτά για τα Rafale και τα εξοπλιστικά του ΝΑΤΟ. Οι σπουδές μας είναι σε αναμονή, υπάρχουν φοιτητές που δεν έχουν μπει καν στο αμφιθέατρο! Θέλουμε να γίνουμε ΞΑΝΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ!

Αντί να δώσει λύσεις σε όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση προτιμά να δώσει 30 εκατ. ευρώ για Ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας!!! Η στόχευση της ίδρυσης αυτού του σώματος είναι η καταστολή της φωνής, της διεκδίκησης και του αγώνα. Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται και από τις πειθαρχικές αλλαγές που προβλέπουν μέχρι και 3 χρόνια φυλάκισης σε φοιτητές που κάνουν Γενικές Συνελεύσεις ή κινητοποιήσεις στις σχολές και στα θεσμικά όργανα!!! Αντιμετωπίζουν φοιτητές, που διεκδικούν τα αυτονόητα για να σπουδάσουν, ως εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου. Κάνουμε εξεταστικές χωρίς συγγράμματα, μαθήματα με τηλεκπαίδευση και, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μας απειλούν και με διαγραφές με το νέο όριο φοίτησης στα ν+2 και ν+3!!!

Θέλουν να μπούμε σε ένα Πανεπιστήμιο που θα είναι χειρότερο από αυτό που αφήσαμε!!! Η κυβέρνηση επιχειρεί να διαμορφώσει ένα πανεπιστήμιο που όποιος αντιδρά ή θα διώκεται ή θα διαγράφεται. Οι σπουδές με αξιοπρέπεια είναι δικαίωμα. Αυτό το δικαίωμα που κατακτήθηκε με αγώνες, επιχειρεί η κυβέρνηση να αναιρέσουν με το την αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, με το οποίο χιλιάδες μαθητές υποψήφιοι δε θα έχουν πρόσβαση στη δωρεάν Εκπαίδευση, ενώ παράλληλα έχει ήδη αναγνωρίζει τα ιδιωτικά κολλέγια. Υποβαθμίζεται η δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και ενισχύεται η ιδιωτική.

Με τα 30 εκατομμύρια να ανοίξουν οι σχολές! Όχι σε αστυνομία και διαγραφές! Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα μας να μιλάμε, να αντιδρούμε, να διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον!!!

  • Απαιτούμε την απόσυρση του Νομοσχεδίου !!! Όχι στα όρια φοίτησης και τις διαγραφές φοιτητών.
  • Ούτε σκέψη για Πανεπιστημιακή Αστυνομία! Οι φοιτητές που παλεύουν για σπουδές, δουλειά και δικαιώματα δεν είναι εγκληματίες!
  • Ούτε σκέψη για πειθαρχικό δίκαιο. Οι φοιτητές δεν είναι εγκληματίες!
  • Απαιτούμε την επαναλειτουργία των σχολών μας από το εαρινό εξάμηνο! Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της Υγείας μας.

Προχωράμε σε:

  • Κατάληψη της Πρυτανείας και Σύσκεψη ΦΣ την Τετάρτη 27/1 για την οργάνωση του συλλαλητηρίου και τον σχεδιασμό της συνέχειας.
  • Συλλαλητήριο Φοιτητικών Συλλόγων την Πέμπτη 28/1 στις 12μμ στο Άγαλμα Βενιζέλου.
  • Συγκέντρωση υπογραφών από κοινό κείμενο όλων των φοιτητικών συλλόγων σε όλη τη χώρα. Ζητάμε την υποστήριξη σε αυτό το κείμενο και από εργαζόμενους Πανεπιστημίων, Πανεπιστημιακούς, μεταπτυχιακούς , Υπ. διδάκτορες.
  • Ζητάμε τη στήριξη των δίκαιων αιτημάτων μας από σωματεία και συνδικάτα εργαζομένων όλης της χώρας
  • Οργανώνουμε γενικές συνελεύσεις στους Φοιτητικούς Συλλόγους.
  • Πολύμορφες Δραστηριότητες σε όλες τις σχολές και τις γειτονιές γύρω από τα Πανεπιστήμια, ώστε να φτάσουν παντού τα μηνύματα του αγώνα μας."

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr