Σοβαρά προβλήματα λίγο πριν την εξεταστική καταγγέλλει ο Φ.Σ. Νομικής του ΑΠΘ

Σοβαρά προβλήματα λίγο πριν την εξεταστική καταγγέλλει ο Φ.Σ. Νομικής του ΑΠΘ

Σειρά προβλημάτων καταγράφουν οι φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, λίγο πριν την έναρξη της εξεταστικής - Η ανακοίνωση του Φοιτητικού Συλλόγου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Φοιτητών, οι φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λίγες μόλις ημέρες πριν την έναρξη της εξεταστικής του χειμερινού εξαμήνου.


Όπως καταγγέλλεται ο Φ.Σ. η Κοσμητεία και καθηγητές κοινοποίησαν το πρόγραμμα μόλις 17 μέρες πριν την έναρξή της, ενώ συνολικά το πρόγραμμα χαρακτηρίζεται ως ασφυκτικό. Αρκετά μαθήματα τα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά προφορικά, ακόμα και σε μαθήματα στα οποία δεν είχε υπάρξει καν προηγούμενη ενημέρωση.

Ακόμη, καταγγέλλεται ότι πολλοί φοιτητές δεν έχουν λάβει ακόμα τα συγγράμματά τους και δεν είναι καν βέβαιο ότι θα τα παραλάβουν μέχρι την έναρξη της εξεταστικής, ενώ καθηγητές δεν έχουν αναρτήσει ακόμη το υλικό των παραδόσεών τους στο e learning ή δεν έχουν αναρτήσει όλο το αναγκαίο υλικό που απαιτείται.

Αναλυτικά ολόκληρη η απόφαση του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής:

Ενώ η εξεταστική πλησιάζει, Κοσμητεία και καθηγητές κοινοποίησαν το πρόγραμμα μόλις 17 μέρες πριν την έναρξή της. Ωστόσο περισσότερο προβληματικό είναι το περιεχόμενο του προγράμματος. Παρά το θετικό ότι υλοποιήθηκαν οι διεκδικήσεις του Συλλόγου για επιμήκυνση του χρόνου εξέτασης κοντά στις 4 εβδομάδες, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά προβλήματα:

Οι συνθέσεις εξετάζονται συμπυκνωμένες σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, δημιουργώντας πολύ ασφυκτικές συνθήκες ιδιαίτερα για τα μεγαλύτερα έτη που μπορεί να εξετάζονται σε όλες. Όμως και πέρα από την περίπτωση των συνθέσεων, συνολικά το πρόγραμμα της εξεταστικής, σε συνδυασμό με ένα ήδη εξοντωτικό πρόγραμμα σπουδών, είναι ασφυκτικό καθώς πολλά μαθήματα είτε βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους είτε συμπίπτουν σε ώρα και μέρα εξέτασης τους με το πρόγραμμα να μην είναι ανθρώπινο. Έτσι αρκετοί φοιτητές αναγκάζονται να επιλέξουν ανάμεσα στα μαθήματα που θα δώσουν και στα μαθήματα που θα «κάψουν», κάτι που μπορεί να πάει πίσω τις σπουδές τους.

Υπάρχουν αρκετά μαθήματα τα οποία, παρά τις αντιδράσεις του φοιτητικού συλλόγου αλλά και τις ίδιες τις διατάξεις του κανονισμού σπουδών, εξετάζονται υποχρεωτικά προφορικά, ακόμα και σε μαθήματα στα οποία δεν είχε υπάρξει καν προηγούμενη ενημέρωση. Στην προφορική εξέταση οι συνθήκες εξαρτώνται καθαρά από τον καθηγητή (το είδος και ο αριθμός των ερωτήσεων, ο τρόπος αντιμετώπισης του κάθε φοιτητή, ο χρόνος εξέτασης) με πολλά ζητήματα να προκύπτουν. Επιπλέον, εκτός από το γεγονός ότι οι φοιτητές δεν είναι αναγκασμένοι να δώσουν υποχρεωτικά προφορικά καθώς η γραπτή εξέταση προβλέπεται από τον κανονισμό σπουδών, αυτού του τύπου η εξέταση τους δημιουργεί συχνά επιπρόσθετο άγχος, το οποίο δε σχετίζεται απαραίτητα με την επαρκή ή μη προετοιμασία τους αλλά συχνά αφορά και προσωπικούς τους λόγους. 

Τη στιγμή που πολλοί φοιτητές δεν έχουν λάβει ακόμα τα συγγράμματά τους και δεν είναι καν βέβαιο ότι  θα τα παραλάβουν μέχρι την έναρξη της εξεταστικής, υπάρχουν καθηγητές που δεν έχουν αναρτήσει ακόμη το υλικό των παραδόσεών τους στο e learning – παρά τη σχετική απόφαση της Κοσμητείας μετά από αίτημα του Συλλόγου-, ή δεν έχουν αναρτήσει όλο το αναγκαίο υλικό που απαιτείται για να προετοιμαστούν κατάλληλα οι φοιτητές για την εξέταση.

Ενώ ήδη οι φοιτητές αντιμετωπίζουν πλήθος προβλημάτων με το ηλεκτρονικό εξάμηνο και την ηλεκτρονική εξεταστική, απορρίφθηκαν οι αιτήσεις πολλών φοιτητών για εμβόλιμη εξεταστική, ενώ παράλληλα το πρόγραμμα για την εμβόλιμη δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα.

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, οι καθηγητές έχουν σταθερά επιλέξει όχι μόνο να μην προσπαθούν να διευκολύνουν τους φοιτητές αλλά και να τους αποκλείουν από το πεδίο λήψης αποφάσεων, που είναι η Συνέλευση του Τμήματος. Με αυτόν τον τρόπο κρατούν το Φοιτητικό Σύλλογο εκτός της κουβέντας όχι μόνο για το πρόγραμμα σπουδών και την εξεταστική, δηλαδή για την ίδια τη διαμόρφωση της καθημερινότητάς τους, αλλά και για τα πολύ σημαντικά νομοσχέδια που περνάει η κυβέρνηση που περιλαμβάνουν τη δημιουργία Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και τη θέσπιση ορίου φοίτησης.

Ο Φοιτητικός Σύλλογος είναι αυτός που θα εξασφαλίσει τους όρους σπουδών του και της εξεταστικής του.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • καμιά υποχρεωτική προφορική εξέταση- δυνατότητα και γραπτής και προφορικής εξέτασης
  • όχι στην εξοντωτική εξέταση των συνθέσεων την μια μετά την άλλη
  • ανάρτηση του αναγκαίου υλικού στο e- learning και περιορισμός της ύλης με βάση αυτό
  • όχι στην υποχρεωτική́ χρήση κάμερας
  • κανένας αποκλεισμός φοιτητή από την εξέταση των μαθημάτων- να γίνονται δεκτά όλα τα γραπτά που κατατίθενται με οποιονδήποτε τρόπο (screen shot, φωτογραφίες, χειρόγραφα κλπ) λόγω τεχνικών προβλημάτων/ εκπρόθεσμα
  • επαρκής χρόνος εξέτασης
  • δυνατότητα ελεύθερης πλοήγησης μεταξύ των ερωτήσεων
  • να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις για την εμβόλιμη εξεταστική- άμεση ανακοίνωση του προγράμματος της εμβόλιμης
  • δυνατότητα επαναληπτικής εξέτασης
  • να ανακοινώνονται οι ημερομηνίες των συνεδριάσεων της Συνέλευσης των καθηγητών
  • πρόσβαση του Φοιτητικού Συλλόγου στη Συνέλευση του Τμήματος καθηγητών

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr