ΑΕΙ: Διαμαρτυρία φοιτητών για την αναστολή της πρακτικής άσκησης - Ζητούν επίδομα 800 ευρώ

Διαμαρτυρία φοιτητών ΑΕΙ για την αναστολή της πρακτικής άσκησης - Ζητούν επίδομα 800 ευρώ

Οι φοιτητές ζητούν να εξασφαλιστεί επίδομα 800 ευρώ για όσους διακόψουν την πρακτική τους άσκηση λόγω των μέτρων περιορισμού.

Σε διαμαρτυρία στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης προχωρούν την Παρασκευή φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης, με αφορμή τις αναστολές της πρακτικής τους άσκησης λόγω lockdown, που οδηγεί, όπως λένε στην καθυστέρηση των σπουδών τους και της λήψης του πτυχίου τους.


«Είναι προκλητικό να διακόπτεται καθολικά ειδικά από τη στιγμή που η πλειοψηφία των χώρων που ασκούμασταν λειτουργούν. Ούτε βέβαια θα ανεχτούμε μέσα στις συνθήκες έξαρσης της πανδημίας να κινδυνεύσουμε μαζί με τους εργαζόμενους εξαιτίας της κυβερνητικής αδιαφορίας και των τραγικών ελλείψεων σε μέτρα και μέσα προστασίας», τονίζουν στη σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα ζητούν να εξασφαλιστεί επίδομα 800 ευρώ για όσους διακόψουν την πρακτική τους άσκηση λόγω των μέτρων περιορισμού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των φοιτητών:

Με το νέο lockdown η κυβέρνηση ανέστειλε για δεύτερη φορά την πρακτική άσκηση των φοιτητών σε όλα τα Ιδρύματα της χώρας τις 30/11, χωρίς να λάβει μέχρι και σήμερα ούτε ένα μέτρο προκειμένου να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους όλοι αυτοί οι φοιτητές για τους οποίους η πρακτική είναι προαπαιτούμενο για τη λήψη πτυχίου, χωρίς να έχουν σήμερα την παραμικρή ενημέρωση για το τι πρόκειται να γίνει.

Εδώ και τώρα το Υπουργείο να δώσει σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να συνεχιστούν οι πρακτικές κανονικά! Αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι!

Το πρώτο κύμα της πανδημίας μας ανάγκασε να καθυστερήσουμε τις σπουδές μας, να περάσουμε μήνες αβεβαιότητας χωρίς να γνωρίζουμε αν θα επαναπροσληφθούμε από την επιχείρηση που κάναμε πρακτική ή αν θα μας δεχτούν για να συνεχίσουμε οι φορείς μετά την άρση των μέτρων ενώ δεν πήραμε ποτέ την παραμικρή αποζημίωση για τις ώρες που εργαστήκαμε. Με την άρση της αναστολής το Μάιο που πέρασε φοιτητές σε όλη τη χώρα έζησαν από κοντά την τραγική κατάσταση που επικρατεί σε όλους τους χώρους δουλειάς, την έλλειψη στοιχειωδών προστατευτικών μέτρων!

Δε θα ανεχτούμε άλλο να την πληρώνουμε εμείς και οι οικογένειές μας βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία μας και τις σπουδές μας!

Οι περισσότεροι φοιτητές σε πρακτική σε όλη τη χώρα παλεύουμε σχεδόν ένα χρόνο με την έναρξη ή ολοκλήρωση της πρακτικής η οποία είναι απαραίτητη για να πάρουμε το πτυχίο μας. Η διακοπή της από το Υπουργείο σε αυτή τη φάση και χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη, ενημέρωση για το πότε θα συνεχιστεί μπορεί να μας καθυστερήσει ένα ακόμη εξάμηνο! Υπουργείο και διοικήσεις σχολών σηκώνουν τους ώμους μπροστά στα προβλήματα με τις τελευταίες μάλιστα πολλές φορές να παρουσιάζουν ως μόνη λύση στους φοιτητές το να εγκαταλείψουν την πρακτική- αν έχουν τέτοια επιλογή- . Η πρακτική μας άσκηση δεν πραγματοποιείται «παρεμπιπτόντως» και για τους φοιτητές δεν είναι χόμπι, είναι βασική πλευρά των σπουδών.

Είναι προκλητικό να διακόπτεται καθολικά ειδικά από τη στιγμή που η πλειοψηφία των χώρων που ασκούμασταν λειτουργούν. Ούτε βέβαια θα ανεχτούμε μέσα στις συνθήκες έξαρσης της πανδημίας να κινδυνεύσουμε μαζί με τους εργαζόμενους εξαιτίας της κυβερνητικής αδιαφορίας και των τραγικών ελλείψεων σε μέτρα και μέσα προστασίας. Δεν είναι «ατομική μας ευθύνη» να εξασφαλίσουμε ότι δε θα κινδυνεύουμε στους χώρους που κάνουμε πρακτική, ότι η θέση μας θα υπάρχει και μετά την αναστολή, ότι θα αποζημιωθούμε για τις ώρες εργασίας μας. Είναι ευθύνη του Υπουργείου και των Διοικήσεων των Σχολών!

Το επίδομα της πρακτική άσκησης ακόμη και στις περιπτώσεις που αυτό είναι πενιχρό- είναι κάτι στο οποίο υπολογίζαμε προκειμένου να καλύψουμε κάποια έξοδα, να πληρώσουμε κάποιο νοίκι, να βοηθήσουμε τις οικογένειές μας. Αυτή τη στιγμή όχι μόνο δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ αλλά κινδυνεύουμε να χάσουμε και το σύνολο της αποζημίωσης. Το πρόγραμμα ΕΣΠΑ που κάλυπτε μέρος των πρακτικών ασκήσεων πήρε παράταση μέχρι 30/12 μετά την αναστολή της περασμένης άνοιξης. Ακόμη και αν δοθεί νέα παράταση στο ΕΣΠΑ οι φοιτητές θα καθυστερήσουμε μήνες ολόκληρους να πάρουμε την αποζημίωση. Η κυβερνητική αδιαφορία μάλιστα είναι τέτοια που εκκρεμμούν ακόμη πληρωμές ασκήσεων του 2019-2020. Βλέποντας αυτά αρκετοί μπαίνουν στο δίλημμα να εγκαταλείψουν την άσκηση για να γυρίσουν στον τόπο καταγωγής τους, να μην καθυστερήσουν άλλο το πτυχίο τους, χάνοντας τα χρήματα για τα οποία έχουν δουλέψει.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

• Κανένας φοιτητής να μην καθυστερήσει τις σπουδές του, εξαιτίας της αναστολής της πρακτικής άσκησης

• Να συνεχιστεί η πρακτική διαδικασία όσων φοιτητών το επιθυμούν ιδιαίτερα σε φορείς που συνεχίζουν να έχουν κανονική λειτουργία. Να αναζητηθούν με ευθύνη του Τμήματος περισσότερες δομές, ακόμη και στις πόλεις κατοικίας των φοιτητών και να αυξηθούν οι προσφερόμενες θέσεις.

• Να δοθεί η δυνατότητα σε όσους φοιτητές ανήκουν σε ευπαθή ομάδα ή αν ο φορέας που επιθυμούν να κάνουν πρακτική λειτουργεί υπό καθεστώς τηλεργασίας για την εξ’ αποστάσεως διενέργεια πρακτικής άσκησης.

• Να προσαρμοστούν οι προϋποθέσεις ολοκλήρωσης της πρακτικής, τα χρονικά περιθώρια, τα προαπαιτούμενα για τη διεκπεραίωση με ιδιαίτερη βαρύτητα στους τελειόφοιτους φοιτητές.

• Να εξασφαλιστεί επίδομα 800 ευρώ για όσους διακόψουν την πρακτική τους άσκηση λόγω των μέτρων περιορισμού.

Προχωράμε σε:

• Συμμετοχή των συλλόγων στην ημέρα δράσης για τις πρακτικές την Παρασκευή 11/12 και παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΜΑΘ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr