Απολυμάνθηκαν οι φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ

Απολυμάνθηκαν οι φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ έπειτα από τα δύο κρούσματα κορωνοϊού που βρέθηκαν σε φοιτητές

Την απολύμανση των φοιτητικών εστιών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε σήμερα ιδιωτικό συνεργείο ύστερα από αίτημα του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, όπου και ανήκουν οι εστίες, και έπειτα από τα δύο κρούσματα κορωνοϊού που βρέθηκαν σε φοιτητές.

Απολυμάνθηκαν οι φοιτητικές εστίες Α΄, Β΄και Γ΄στην περιοχή των 40 Εκκλησιών και συγκεκριμένα όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι, οι είσοδοι, τα εστιατόρια, τα αναγνωστήρια, τα ασανσέρ και τα κλιμακοστάσια των εγκαταστάσεων.

«Από την Παρασκευή που ενημερωθήκαμε πως υπάρχουν τα ύποπτα κρούσματα και ξεκίνησε η διερεύνησή τους, δρομολογήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες από τα υγειονομικά πρωτόκολλα διαδικασίες και ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υγειονομικές Αρχές», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, καθηγητής Δημήτρης Κωβαίος, προσθέτοντας πως «έχει γίνει απολύμανση των χώρων και έχουν ενημερωθεί όλοι οι διαμένοντες στις εστίες φοιτητές για τα μέτρα που έχουν ληφθεί». 


Επίσης, ήδη γίνεται η ιχνηλάτηση των επαφών των δύο φοιτητών, ενώ κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα διενεργήσει εντατικούς ελέγχους στους φοιτητές που διαμένουν στις εστίες.

Συνολικά, οι φοιτητικές εστίες της Θεσσαλονίκης -αρμόδιο για τη λειτουργία τους είναι Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης του υπουργείου Παιδείας- στην περιοχή των 40 Εκκλησιών έχουν δυναμικότητα φιλοξενίας 800 φοιτητών, όμως λόγω της υβριδικής εξ αποστάσεως και διά ζώσης λειτουργίας του πανεπιστημίου, στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού, αυτή τη στιγμή διαμένουν εκεί περίπου 400 φοιτητές. Αντίστοιχα στο 50% είναι η πληρότητα και στο παράρτημα των φοιτητικών εστιών που λειτουργεί στο πρώην ξενοδοχείο «Εγνατία» (Λέοντος Σοφού 11) με συνολική δυναμικότητα 400 κλινών.

Εξάλλου, με αφορμή τα έξι κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν στις Σέρρες, σε φοιτητές του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) Σερρών του ΑΠΘ η Περιφερειακή Οργάνωση ΑΕΙ της ΚΝΕ ζητεί από την κυβέρνηση και τις διοικήσεις των πανεπιστημίων «να δοθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας δωρεάν» και «να υλοποιηθεί το πάγιο αίτημα των φοιτητικών συλλόγων για συνεχείς δειγματοληπτικούς ελέγχους από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, που θα είναι αποκλειστικά επιφορτισμένο με την πανεπιστημιακή κοινότητα».

Ανακοίνωση της πρωτοβουλίας εστιών σχετικά με την κρίσιμη υγειονομική κατάσταση στις εστίες αλλά και για τα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις εστίες

Από την αρχή της πανδημίας βλέπουμε ότι το κράτος αδιαφορεί τόσο για τους εστιακούς φοιτητές όσο και για την κοινωνία γενικότερα. Όσον αφορά εμάς τους εστιακούς φοιτητές από την πρώτη στιγμή έχει χειριστεί την κατάσταση με τον χειρότερο τρόπο. Αντί να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μπορούμε να μείνουμε ασφαλείς στα σπίτια μας μετακύλησε το βάρος της ευθύνης για την πανδημία αποκλειστικά σε εμάς και τις οικογένειες μας ανακοινώνοντας ότι θα εκκενωθούν οι εστίες. Προφανώς αυτό δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ λόγω της άμεσης κινητοποίησης του συλλόγου μας, ο οποίος έβαλε φρένο στα σχέδια τους. Σήμερα με την κατάσταση να είναι ακόμα πιο δύσκολη, αφού έχουν διαπιστωθεί κρούσματα στις εστίες, το κράτος συνεχίζει στην ίδια ρητορική και επιμένει να θέτει σε κίνδυνο τις ζωές μας καθυστερώντας απίστευτα την λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας (π.χ. δεν έχουν μπει αντισηπτικά στους κοινόχρηστους χώρους από τον Μάρτη, δεν γίνονται απολυμάνσεις, δεν έχουν δοθεί ατομικά μέσα προστασίας στους φοιτητές ή στους εργαζόμενους κλπ).

Και σαν να μην έφταναν αυτά η κατάσταση στις εστίες είναι εδώ και χρόνια εξίσου απαράδεκτη έχοντας πάλι ως ρίζα του προβλήματος την κακή κρατική διαχείριση, αφού το κράτος προτιμά να ξοδεύει εκατομμύρια στα κανάλια και σε πολεμικούς εξοπλισμούς και να κάνει διευκολύνσεις σε μεγαλοβιομήχανους μέσα από μία σειρά αντικοινωνικών νομοσχεδίων, αντί να ενισχύσει το σύστημα υγείας και την παιδεία.

Πιο συγκεκριμένα κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι τα εξής: το φαγητό είναι πολύ κακής ποιότητας, τα ασανσέρ δεν λειτουργούν δυσχεραίνοντας το έργο των φοιτητών και των καθαριστριών οι οποίες προσπαθούν να διατηρούν τους κοινόχρηστους χώρους καθαρούς, το οποίο είναι σημαντικό ιδιαίτερα σε περίοδο πανδημίας και τέλος το ίντερνετ είναι ανύπαρκτο και έτσι δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε τα μαθήματά μας. Δεν θα μας έκανε εντύπωση σε όλη αυτή την κατάσταση να απαιτήσουν να αδειάσουμε τα ίδια μας τα σπίτια για μια ακόμα φορά…

Πάλι όμως και τότε η απάντηση του συλλόγου θα είναι η ίδια! Δεν φεύγουμε από τα σπίτια μας και απαιτούμε αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής! Ο τρόπος για να το πετύχουμε όμως αυτό είναι οι μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις.

Γι’ αυτό καλούμε αύριο σε κινητοποίηση στην διεύθυνση των εστιών στη 13:00 στο φουαγιέ της Α’ ΦΕΘ. (προσυγκέντρωση ένα τέταρτο πριν στο ίδιο μέρος)

Επίσης καλούμε όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες στην εξ’ αναβολής γενική συνέλευση του συλλόγου την Τρίτη 27 Οκτώβρη στις 20:00 για να συζητήσουμε περαιτέρω τα προβλήματα μας και να συνεχίσουμε την δράση μας

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr