ΑΠΘ: Θετικοί στον κορωνοϊό δύο φοιτητές που διαμένουν στις εστίες

ΑΠΘ: Θετικοί στον κορωνοϊό δύο φοιτητές που διαμένουν στις εστίες

Αριστοτέλειο Παν. Θεσσαλονίκης: Θετικοί στον κορωνοϊό βρέθηκαν δύο φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) που διαμένουν στις φοιτητικές εστίες στην περιοχή των 40 Εκκλησιών.

«Από την Παρασκευή που ενημερωθήκαμε πως υπάρχουν τα ύποπτα κρούσματα και ξεκίνησε η διερεύνησή τους, δρομολογήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες από τα υγειονομικά πρωτόκολλα διαδικασίες και ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, καθηγητής Δημήτρης Κωβαίος, προσθέτοντας πως «έχει γίνει απολύμανση των χώρων και έχουν ενημερωθεί όλοι οι διαμένοντες στις εστίες φοιτητές για τα μέτρα που έχουν ληφθεί».   


Ήδη έχει αρχίσει η ιχνηλάτηση των επαφών των δύο φοιτητών που βρέθηκαν θετικοί, ενώ κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα διενεργήσει εντατικούς ελέγχους στους φοιτητές που διαμένουν στις εστίες.

Συνολικά, οι φοιτητικές εστίες της Θεσσαλονίκης -αρμόδιο για τη λειτουργία τους είναι το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης του υπουργείου Παιδείας- στην περιοχή των 40 Εκκλησιών έχουν δυναμικότητα φιλοξενίας 800 φοιτητών, όμως λόγω της υβριδικής εξ αποστάσεως και διά ζώσης λειτουργίας του Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού, αυτή τη στιγμή διαμένουν εκεί περίπου 400 φοιτητές. Αντίστοιχα στο 50% είναι η πληρότητα και στο παράρτημα των φοιτητικών εστιών που λειτουργεί στο πρώην ξενοδοχείο «Εγνατία» (Λέοντος Σοφού 11) με συνολική δυναμικότητα 400 κλινών.

Παράλληλα, με αφορμή τα έξι κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν στις Σέρρες, σε φοιτητές του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) Σερρών του ΑΠΘ, η Περιφερειακή Οργάνωση ΑΕΙ της ΚΝΕ ζητεί από την κυβέρνηση και τις διοικήσεις των πανεπιστημίων «να δοθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας δωρεάν» και «να υλοποιηθεί το πάγιο αίτημα των φοιτητικών συλλόγων για συνεχείς δειγματοληπτικούς ελέγχους από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, που θα είναι αποκλειστικά επιφορτισμένο με την πανεπιστημιακή κοινότητα».

"Φτάσαμε στο σημείο, κρούσμα να επικοινωνεί μόνο του με συμφοιτητές που ήρθε σε επαφή"

"Φτάσαμε στο σημείο, κρούσμα να επικοινωνεί μόνο του με συμφοιτητές που ήρθε σε επαφή ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά της πανδημίας καθώς τα Τμήματα είτε στέλνουν απλώς emails ενημερώνοντας τους φοιτητές χωρίς να πάρουν άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας τους είτε παραπέμπουν καθηγητές σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για να «τους βγει» φθηνότερα" καταγγέλλει η ΠΟ ΑΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση τονίζονται:

"Τα κρούσματα κορονοϊού στα τμήματα του Βιολογικού, της Ιατρικής, στους Μηχανολόγους Μηχανικούς και τα ΤΕΦΑΑ Σερρών όπως και στις φοιτητικές εστίες ΑΠΘ επιβεβαιώνουν με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο, ότι τώρα πρέπει να δυναμώσει η πάλη και διεκδίκηση για όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας των φοιτητών.

Οι φοιτητές να πάρουμε τη κατάσταση στα χέρια μας, να σπάσουμε το κλίμα εφησυχασμού που καλλιεργεί η κυβέρνηση και οι διοικήσεις των σχολών, ότι τηρούνται όλα τα μέτρα.

Λίγες εβδομάδες μετά την επίσημη έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς η κυβερνητική αδιαφορία για τις ανάγκες των φοιτητών επιβεβαιώθηκε. Οι εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας ότι οι φοιτητές «επιστρέφουν στα αμφιθέατρα» χωρίς να δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες, χωρίς να έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα δημιούργησε την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στις σχολές μας.

Η πολιτική της κυβέρνησης είναι επικίνδυνη και εξοργιστική!

Φτάσαμε στο σημείο, κρούσμα να επικοινωνεί μόνο του με συμφοιτητές που ήρθε σε επαφή ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά της πανδημίας καθώς τα Τμήματα είτε στέλνουν απλώς emails ενημερώνοντας τους φοιτητές χωρίς να πάρουν άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας τους είτε παραπέμπουν καθηγητές σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για να «τους βγει» φθηνότερα.

Τέρμα πια η κοροϊδία! Απέναντι σε αυτή την κατάσταση με την υγεία μας σε άμεσο κίνδυνο, διεκδικούμε ουσιαστικά μέτρα προστασίας.

Τα αιτήματα των φοιτητών και των Συλλόγων τους, είναι δίκαια, είναι ρεαλιστικά. Η μόνη απάντηση στη κατάσταση που διαμορφώνεται μέσα και έξω από τις σχολές είναι η κυβέρνηση και οι πρυτανικές αρχές να ακούσουν τις διεκδικήσεις των φοιτητών: 

  • Τώρα να γίνουν τεστ σε όλους τους φοιτητές, καθηγητές και εργαζομένους όπως και στους οικείους τους με ευθύνη της κυβέρνησης και της Πρυτανείας.
  • Να δοθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας δωρεάν.
  • Να υλοποιηθεί το πάγιο αίτημα των φοιτητικών συλλόγων για συνεχείς δειγματοληπτικούς ελέγχους από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, που θα είναι αποκλειστικά επιφορτισμένο με την πανεπιστημιακή κοινότητα.
  • Να απολυμανθούν τώρα οι χώροι των γραμματειών, ο διάδρομος, οι αίθουσες, η λέσχη, οι εστίες."

Πάρτι με 1500 άτομα στο campus του ΑΠΘ (ΒΙΝΤΕΟ) - Τι λέει ο Πρύτανης

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr