Αγωνία φοιτητών Οδοντιατρικής ΑΠΘ: Χάνουμε το εξάμηνο! Επιστολές προς την Υπουργό Παιδείας

Αγωνία φοιτητών Οδοντιατρικής ΑΠΘ: Χάνουμε το εξάμηνο! Επιστολές προς την Υπουργό Παιδείας

Κραυγή αγωνίας από τους φοιτητές της Οδοντιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα λόγω της πανδημίας του κορoνοϊού.

Όπως τονίζουν αυτό που ζητούν «είναι μέριμνα για την ολοκλήρωση των εργασιών στους ασθενείς που έχουμε δέσμευση, και πληρώνουν, σε κατάλληλες υγειονομικά εγκαταστάσεις και άμεσα, διαλλακτικότητα σε νέες ισάξιες εκπαιδευτικές μεθόδους και προσαρμογή στην νέα τάξη πραγμάτων. Άρα λύσεις για εμάς πρέπει να προσφέρονται με ανοιχτό μυαλό και επί νέων όρων και μπορούν να δοθούν μόνο με εφικτές προτάσεις από τους ίδιους τους καθηγητές μας!».


Αναλυτικά στην ανακοίνωση που απέστειλαν στα «Φοιτητικά Νέα» αναφέρουν:

"Η θύελλα της πανδημίας άφησε πληγές πίσω της σε πολλούς τομείς, ανάμεσά τους και στην εκπαίδευση. Έτσι, κι εμείς, ως φοιτητές του τμήματος της Οδοντιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κινδυνεύουμε να χάσουμε, όχι απλά άλλο ένα εξάμηνο, αλλά μπαίνει στην αναμονή το λειτούργημα που προσφέρουμε, η εκπαίδευσή μας, η ζωή μας. Μετά τις εκτιμήσεις του ΕΟΔΥ για την καταλληλότητα των κλινικών μας εγκαταστάσεων και τις επακόλουθες αποφάσεις της συνέλευσης των καθηγητών μας, η σχολή πρόκειται να επαναλειτουργήσει σταδιακά πιθανώς από 1/9/2020, εφόσον πραγματοποιήσει τις συστάσεις του ΕΟΔΥ και κριθεί κατάλληλη, πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με τη ρητή ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας ότι δεν πρόκειται να χαθεί εξάμηνο σπουδών. Στη σχολή μας, όμως, που είναι η μόνη που έχει κλινική άσκηση επί ασθενών, διαφαίνεται ότι οδηγούμαστε στην απώλεια, όχι μόνο ενός, αλλά πολλαπλών εξαμήνων.

Συγκεκριμένα, το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έκρινε πως πρέπει να γίνουν κάποιες ενέργειες, ώστε να επαναλειτουργήσει η κλινική με ασφάλεια και εξέδωσε λίστα με τα απαραίτητα μέτρα προς υλοποίηση. Η χρηματοδότηση για την πραγματοποίηση συζητείται, όμως θα πάρει αρκετό καιρό για να επανέλθουμε στους ρυθμούς μας, λόγω έλλειψης εξοπλισμού του οποίου η προμήθεια καθυστερεί και υλοποίησης έργων υποδομών. Ο ΕΟΔΥ προτείνει πράγματα αντικειμενικά, επιστημονικά ορθά και αδιαμφισβήτητα, καθώς με ημίμετρα χάνουμε την υγειονομική μας αξιοπιστία.

Εμείς, ως φοιτητές και θεράποντες, έχουμε ευθύνη και χρέος απέναντι σε ασθενείς που έχουν αφεθεί σε ανολοκλήρωτα θεραπευτικά στάδια. Έχουμε ευθύνη απέναντι στις φοιτητικές μας υποχρεώσεις, καθώς η περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών μας έχει φτάσει στο απροχώρητο, δεδομένων των συγκυριών. Επίσης, πολλοί από εμάς είμαστε φοιτητές επί πτυχίω και όσο καθυστερεί η έξοδος μας προς την αγορά εργασίας, τόσο επιβαρυνόμαστε οικονομικά και ψυχολογικά. Είμαστε φοιτητές σε αιχμαλωσία και απραξία, ενώ μόνη μας επιθυμία και δικαίωμα είναι η επιστημονική μας πρόοδος και εν τέλει η ολοκλήρωση των σπουδών μας. Ζούμε στην αβεβαιότητα, νιώθουμε ότι το μέλλον μας καθορίζεται για εμάς, χωρίς εμάς και ανίκανοι να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας και να ασχοληθούμε με αυτό που έχουμε θυσιάσει χρόνο, ιδρώτα και νεύρα.

Εάν η σχολή βάλει λουκέτο για τους επόμενους μήνες, για το καλό των ασθενών μας θα αναγκαστούμε να τους παραπέμψουμε σε ιδιώτες οδοντιάτρους. Επομένως, με την νέα χρονιά θα βρεθούμε αντιμέτωποι με έναν καινούριο φαύλο κύκλο εύρεσης ασθενών με τις απαραίτητες προαπαιτούμενες εργασίες, υπερκορεσμού των κλινικών από νεοεισαχθέντες φοιτητές, υπό την επίβλεψη ήδη υποστελεχομένου προσωπικού και με τον κίνδυνο νέου κύματος πανδημίας. Ως φοιτητές Οδοντιατρικής προσφέρουμε έργο και έχουμε ενεργό ρόλο στην ιατρική κοινότητα. Αυτό δεν πρέπει να μας στερηθεί, καθώς θεραπεύουμε χιλιάδες ασθενείς κάθε χρόνο, ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και μη, με μοναδική μας επιβράβευση την γνώση και την ικανοποίηση της προσφοράς.

Σε αυτόν τον αγώνα νιώθουμε μόνοι, καθώς κανείς αρμόδιος για την εκπαίδευσή μας δεν παίρνει καθολική ευθύνη, δεν μας δίνει σαφές χρονοδιάγραμμα και υπάρχει δυσκινησία εύρεσης εναλλακτικών λύσεων εκπαίδευσης ίσης αξίας, που απαιτούν οι συνθήκες, αφού η προσαρμογή στα νέα δεδομένα είναι μέρος της φυσικής εξέλιξης των πραγμάτων. Νιώθουμε αγανακτισμένοι, νιώθουμε εξουθενωμένοι, διότι από ότι φαίνεται ο λόγος ενός ανθρώπου με όνειρα δεν αγγίζει τον δογματισμό της εκπαιδευτικής μεθόδου.

Θέλουμε τους καθηγητές μας δίπλα μας, όπως σταθήκαμε κι εμείς το 2017 στην απόχη για την διεκδίκηση των προσωπικών τους συμφερόντων με αντίτιμο το κλείσιμο της σχολής και την απώλεια ενός κλινικού εξαμήνου, που δεν αναπληρώθηκε ποτέ, βάζοντας σε κίνδυνο το πτυχίο και την εκπαίδευση των φοιτητών. Αντί αυτού καλούμαστε να ασκήσουμε πιέσεις στην Πρυτανεία και στο Υπουργείο Παιδείας για χρηματοδότηση, καθώς δεν υπάρχει επιθυμία για διάθεση των εσόδων της σχολής στην ίδια την σχολή και καμία μέριμνα από αρμόδιους φορείς. Αντί να κοιτάξουμε το πρόβλημα κατάματα, για ακόμη μια φορά το κρύβουμε κάτω από το χαλί με εμάς και τους ασθενείς μας παράπλευρες απώλειες.

Είναι, λοιπόν, εύλογη, ως φυσικό επακόλουθο, η αίτηση για ολοκλήρωση της κλινικής άσκησης των φοιτητών, που βρίσκονται σε σημαντικό επίπεδο κλινικών εργασιών και ποιοτικά αξιόλογο, να γίνει με αναπροσαρμογή των προαπαιτούμενων εργασιών για την ολοκλήρωση της κλινικής άσκησης, σε συνδυασμό με εναλλακτικούς τρόπους εκπαίδευσης. Μόνο έτσι, θα αποσυμφορηθούν άμεσα οι κλινικές και θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους βρίσκονται σε προγενέστερα στάδια να συνεχίσουν την εκπαίδευση τους, όταν αποκατασταθεί η υγειονομική καταλληλότητα των κλινικών κι ευοδωθούν τα μέτρα που λαμβάνονται.

Το να θέτουνε τα όνειρα μας στον πάγο δεν είναι λύση. Το να δείξουμε ανευθυνότητα απέναντι στις ανάγκες των ασθενών μας δεν είναι λύση. Αυτό που ζητάμε είναι μέριμνα για την ολοκλήρωση των εργασιών στους ασθενείς που έχουμε δέσμευση, και πληρώνουν, σε κατάλληλες υγειονομικά εγκαταστάσεις και άμεσα, διαλλακτικότητα σε νέες ισάξιες εκπαιδευτικές μεθόδους και προσαρμογή στην νέα τάξη πραγμάτων. Άρα λύσεις για εμάς πρέπει να προσφέρονται με ανοιχτό μυαλό και επί νέων όρων και μπορούν να δοθούν μόνο με εφικτές προτάσεις από τους ίδιους τους καθηγητές μας!"

Με εκτίμηση,
οι επί πτυχίω φοιτητές Οδοντιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.

Επιστολή των φοιτητών προς την Υπουργό Παιδείας:

"Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,

Έχοντας πλήρη επίγνωση των συνεπειών της πανδημίας στην κοινωνία μας, του μεγάλου φόρτου εργασίας σας και του δύσκολου έργου σας ως Υπουργός Παιδείας για μια ασφαλή και ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα, πήραμε την πρωτοβουλία ως τελειόφοιτοι και επί πτυχίω προπτυχιακοί φοιτητές του τμήματος Οδοντιατρικής του Α.Π.Θ. να επικοινωνήσουμε μαζί σας, για να σας γνωστοποιήσουμε την εξαιρετικά δύσκολη θέση στην οποία βρισκόμαστε, η οποία είναι απόρροια όχι μόνο των συνεπειών της πρόσφατης πανδημίας που έπληξε την κοινωνία μας, αλλά και του ιδιαίτερου συστήματος λειτουργίας του ίδιου του τμήματός μας.

Αρχικά, θα θέλαμε να αναφερθούμε περιληπτικά στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα που ταλαιπωρούν το τμήμα μας και ειδικά εμάς τους φοιτητές, στην προσπάθειά μας να φέρουμε εις πέρας τις σπουδές μας. Όπως είναι λογικό, στο πρόγραμμα σπουδών μας περιλαμβάνεται εκτός από το θεωρητικό, εργαστηριακό και κλινικό κομμάτι. Από το 3ο έτος κι έπειτα, θεραπεύουμε ασθενείς και βγάζουμε εις πέρας όλο και πιο περίπλοκες οδοντιατρικές εργασίες, χρόνο με το χρόνο, ώσπου στο 5ο έτος αντιμετωπίζουμε συνολικά ασθενείς στην κλινική συνολικής αντιμετώπισης ασθενών. Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι το γεγονός ότι τα περιστατικά που καλούμαστε να δουλέψουμε, προσφέρονται σε μικρό μόνο βαθμό από τη σχολή. Έτσι αναγκαζόμαστε να ψάχνουμε για ασθενείς και εκτός πλαισίου σχολής. Τα σύνθετα περιστατικά που υποχρεούμαστε να διεκπαιρεώσουμε απαιτούν μεγάλο χρονικό διάστημα εργασίας από πλευράς μας και είναι σύνηθες φαινόμενο, ασθενείς να εγκαταλείπουν για λόγους υγείας, μη διαθεσιμότητας χρόνου αλλά και οικονομικής επιβάρυνσης σε κάποιες περιπτώσεις. Και σε αυτή την περίπτωση ο φοιτητής καλείται να ψάξει και να βρει από την αρχή καινούριο περιστατικό για να φέρει εις πέρας.

Ερχόμενοι στο σήμερα, το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πως τα κλινικά και εργαστηριακά μαθήματα των ανωτάτων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων θα πραγματοποιηθούν δια ζώσης από τις 25/5 και διασφάλισε στους φοιτητές πως δε θα υπάρξει καθυστέρηση στο χρόνο φοίτησής τους. Ωστόσο, μετά από εποπτεία των κλινικών της σχολής μας από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, κρίθηκε πως οι κλινικές μπορούν να δουλέψουν με τη λήψη μέτρων προστασίας (τήρηση αποστάσεων, μειωμένος αριθμός ασθενών και φοιτητών στην αίθουσα, μέτρα ατομικής προστασίας) και πρότεινε συγκεκριμένες βελτιώσεις του χώρου, αφήνοντας τον τελευταίο λόγο στους καθηγητές. Παράλληλα, τίθεται σε κίνδυνο η ολοκλήρωση της εκπαίδευσής μας, καθώς η διαδικασία χρηματοδότησης από πολιτεία και φορείς και υλοποίησης των συστάσεων του ΕΟΔΥ, απαιτεί μεγάλο χρονικό διαστημα. Η απόφαση της γενικής συνέλευσης των καθηγητών είναι η προσπάθεια επαναλειτουργίας της σχολής την 1η Σεπτεμβρίου, χωρίς όμως να διασφαλίζεται αυτό, δεδομένου, μάλιστα, ότι θεωρείται σχεδόν βέβαιο, σύμφωνα με τους ειδικούς, πως θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο. Παρ’ όλα αυτά, γίνεται προετοιμασία των κλινικών για επιστροφή των μεταπτυχιακών φοιτητών μέσα στο καλοκαίρι, ενώ για τους προπτυχιακούς θα διατεθεί μόνο ένα ραντεβού για έκτακτη αντιμετώπιση των ασθενών.

Είμαστε φοιτητές σε κλινική άσκηση και πολλοί από εμάς επί πτυχίω που προγραμματίζαμε την ολοκλήρωση των σπουδών μας το καλοκαίρι του 2020. Λόγω της φύσεως του προγράμματος σπουδών της σχολής που απαιτεί κλινική άσκηση επί ασθενών, γίνεται λοιπόν κατανοητό, πως το εαρινό εξάμηνο χάνεται για εμάς σε κλινικό επίπεδο.

Οι ασθενείς μας έχουν αφεθεί όλο το διάστημα της πανδημίας χωρίς θεραπεία ή με ημιτελείς εργασίες, γεγονός που θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο τη στοματική τους υγεία. Έχουμε χρέος κι ευθύνη απέναντί τους και η προαναφερθείσα κατάσταση, όπως διαμορφώθηκε,  δε συνάδει με την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουμε ως θεράποντες  χιλιάδων ασθενών κάθε χρόνο κι επιπλέον, διακυβεύεται το κύρος της επιστημονικής μας ταυτότητας. Ως φοιτητές οδοντιατρικής προσφέρουμε έργο κι έχουμε ενεργό ρόλο στην ιατρική κοινότητα και αυτό δε θα πρέπει να μας στερηθεί.

Επιπροσθέτως, η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της φοίτησής μας για τους ανωτέρω λόγους, για τους οποίους δεν ευθυνόμαστε, επιβαρύνει οικονομικά τις οικογένειές μας. Εξάλλου, έχει ήδη χαθεί άλλο ένα κλινικό εξάμηνο, όταν το 2017 οι καθηγητές μας απείχαν από τις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις για την ικανοποίηση προσωπικών τους συμφερόντων. Η μόνη μας επιθυμία και δικαίωμα είναι η επιστημονική μας πρόοδος και εν τέλει η ολοκλήρωση των σπουδών μας. Όσο καθυστερεί η έξοδος μας προς την αγορά εργασίας, τόσο επιβαρυνόμαστε οικονομικά και ψυχολογικά. Νιώθουμε ότι το μέλλον μας καθορίζεται για εμάς, χωρίς εμάς.

Είναι, λοιπόν, εμφανές, ότι ζητάμε μέριμνα για την ολοκλήρωση των εργασιών στους ασθενείς που έχουμε δέσμευση και πληρώνουν, σε κατάλληλες υγειονομικά εγκαταστάσεις και άμεσα, ενώ η ολοκλήρωση της κλινικής μας άσκησης, που βρίσκεται σε σημαντικό και ποιοτικά αξιόλογο επίπεδο εξέλιξης, να γίνει με αναπροσαρμογή των προαπαιτούμενων εργασιών, σε συνδυασμό με εναλλακτικούς τρόπους εκπαίδευσης. Μόνο έτσι, θα αποσυμφορηθούν άμεσα οι κλινικές και θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους βρίσκονται σε προγενέστερα στάδια να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους, όταν αποκατασταθεί η υγειονομική καταλληλότητα των κλινικών."

Με εκτίμηση,
Οι τελειόφοιτοι και επί πτυχίω φοιτητές της Οδοντιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Επιστολή και από γονείς φοιτητών:

"Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,

Ως γονείς των επί πτυχίω φοιτητών της Οδοντιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κατανοώντας τα προβλήματα που προέκυψαν εξαιτίας της πανδημίας μεν, αλλά και λαμβάνοντας υπόψιν δε το γεγονός ότι μετά από τη συνεργασία ΕΟΔΥ, αρμόδιου Υπουργείου και Πανεπιστημιακών Σχολών, επανήλθαν σε λειτουργία τα Πανεπιστήμια της χώρας, διαμαρτυρόμαστε έντονα για το ότι για τη συγκεκριμένη Σχολή δεν έχει ακόμα βρεθεί λύση για την επαναλειτουργία της.

Η καθυστέρηση αυτή στην συνέχεια των σπουδών και την λήψη πτυχίου των τέκνων μας, δημιουργεί σε εμάς σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα, λαμβανομένης υπόψιν και της  ήδη δυσμενούς λειτουργίας της Σχολής όσον αφορά στην εύρεση ασθενών, και της γενικότερης οικονομικής κρίσης που βιώνουμε, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να υποστηρίξουμε οικονομικά τις σπουδές τους, πόσο μάλλον όταν δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο.

Για τους λόγους αυτούς, σας καλούμε μετά τις απαραίτητες συνεργασίες και συνεννοήσεις με τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς, να βρείτε την ενδεδειγμένη λύση για την άμεση επαναλειτουργία της Σχολής στις κλινικές τις δραστηριότητες."

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr