TEDxAUTH HOMECASTS ep.3: Στα δίπολα της τέχνης

TEDxAUTH HOMECASTS ep.3: Στα δίπολα της τέχνης

Η επιδρομή του COVID-19 είναι γνωστό, ότι προκάλεσε ανεπανόρθωτες ζημίες σε πολλούς κλάδους της κοινωνικής, αλλά και πολιτικής ζωής των ανθρώπων. Από όλη αυτή την κατάσταση, φυσικά, δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος ο κλάδος της Τέχνης. Η αβεβαιότητα για το μέλλον των καλλιτεχνών της Ελλάδας και όχι μόνο, φαίνεται ότι προβληματίζει έντονα την εγχώρια αλλά και παγκόσμια καλλιτεχνική σκηνή. 

Καλλιτέχνες διαφόρων ειδών, έσπευσαν να ψυχαγωγήσουν τον ελληνικό λαό με τις μουσικές τους επιτυχίες και όχι μόνο. Πολύ γρήγορα οι παραστάσεις του θεάτρου έδωσαν τη θέση τους στις ψηφιακές παραστάσεις, όπου η φυσική παρουσία δεν κρινόταν αναγκαία. Πολλοί είχαν πλέον, την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παράσταση που τόσο ήθελαν να απολαύσουν, δωρεάν και από την άνεση του σπιτιού τους. Είναι, όμως, το ίδιο να παρακολουθείς τους αγαπημένους σου καλλιτέχνες μέσα από μια οθόνη; Γίνεται η δια ζώσης επαφή του κοινού με τους ηθοποιούς μιας παράστασης να αντικατασταθεί; Ταιριάζει η καλλιτεχνική εμπειρία στο Διαδίκτυο;


Πολλά ερωτήματα έχουν αρχίσει να ξεπηδούν στο μυαλό των καλλιτεχνών και του κοινού αυτή την δύσκολη, για όλους, περίοδο που διανύουμε. Άραγε, ταιριάζει η καλλιτεχνική εμπειρία στο διαδίκτυο; Μήπως, ήρθε η ώρα οι καλλιτέχνες να βρουν νέους τρόπους να συνδέσουν τις εμπειρίες και τις παραδόσεις της τέχνης με το διαδίκτυο; Μήπως στην ψηφιακή εποχή, η εμπειρία της τέχνης από την οπτική του καλλιτέχνη αλλά και του κοινού, αλλάζει γρήγορα και εμπλέκει περισσότερους ανθρώπους στη δημιουργική διαδικασία;

Ερωτήματα όπως τα παραπάνω θα συζητήσουμε στο τρίτο επεισόδιο του TEDxAUTH HOMECASTS, που θα πραγματοποιηθεί LIVE την Κυριακή 10 Μαΐου και ώρα 18.00 στο επίσημο κανάλι της διοργάνωσης στο YouTube. Μαζί μας θα βρίσκονται δύο εξαιρετικοί καλεσμένοι, ο Αντίνοος Αλμπάνης και ο Πάνος Βλάχος. (Link YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCBITyLjrElrAMkbmPcVpSSA)  

Ο Αντίνοος Αλμπάνης γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι απόφοιτος της Σχολής του Θεάτρου Τέχνης. Σπούδασε κλασική μουσική στο Ευβοϊκό Ωδείο Χαλκίδος από το 1989 ως το 2000. Έπαιξε σε αρκετές παραστάσεις στο Θέατρο Τέχνης. Μερικές από αυτές είναι το «Μια φορά κι ένα… λεπτό», σκηνοθεσία Μ. Κουγιουμτζής, «Ο ύμνος στους Θεούς ας πάει», σκηνοθεσία Α. Καραγιαννοπούλου, «Υπηρέτης δύο αφεντάδων», σκηνοθεσία Δ. Δεγαϊτης, «Με τα δόντια», σκηνοθεσία Γ. Μόσχος, «Αδερφοί Καραμάζοφ», σκηνοθεσία Ν. Τριανταφύλλη. Στο Εθνικό Θέατρο: «Το βλέμμα του μελαψού άντρα», σκηνοθεσία Σ. Λιβαθινός, και στο «Το τρίτο στεφάνι», σκηνοθεσία Σ. Φασουλής. 

Στο Ελεύθερο Θέατρο: «Μια νύχτα με τον Σαίξπηρ», σκηνοθεσία Α. Καλογρίδης, «Ως το τέλος», σκηνοθεσία Χ. Θεοδωρίδης, «I will survive», σκηνοθεσία Γ. Σαρακατσάνης, «Αυτό το παιδί», σκηνοθεσία Φ. Λύτρα, «Ο γυάλινος κόσμος», σκηνοθεσία Κ. Ευαγγελάτου, «Το κουρδιστό πορτοκάλι», σκηνοθεσία Γ. Κακλέας, «Τρωικός πόλεμος», σκηνοθεσία Σ. Σπυράτου, «Το ημέρωμα της στρίγγλας», σκηνοθεσία Φ. Μπαξεβάνη, «Πάπισσα Ιωάννα», σκηνοθεσία Δ. Μαυρίκιος, «Η όπερα της πεντάρας», σκηνοθεσία Γ. Χουβαρδάς, «Αστροφεγγιά», σκηνοθεσία Π. Ζούλιας, «Η αγριόπαπια», σκηνοθεσία Δ. Τάρλοου, «Το φινιστρίνι», σκηνοθεσία Π. Φιλιππίδης, «Ο κατά φαντασίαν ασθενής», σκηνοθεσία Π. Φιλιππίδης, και «Ο αρχιμάστορας Σόλνες», σκηνοθεσία Α. Καραγιαννοπούλου.

Στον κινηματογράφο έχει πρωταγωνιστήσει στην «Νήsos», σκηνοθεσία Χ. Δήμας, «45 m²», σκηνοθεσία Σ. Τζίτζης, «Κανένας», σκηνοθεσία Χ. Νικολέρης, «Το τανγκό των Χριστουγέννων», σκηνοθεσία Ν. Κουτελιδάκης, και στο «Φαντασία», σκηνοθεσία Α. Καρδαράς. Τέλος, η παρουσία του και στην Τηλεόραση είναι αισθητή, όπως στο «Δυο μέρες μόνο», «Λούφα και παραλλαγή», «Άγρια παιδιά», «Ο 3ος νόμος», «10η εντολή», «Ου φονεύσεις», «Ο πρίγκιπας της φωτιάς» κ.α.

Ο Πάνος Βλάχος είναι Έλληνας ηθοποιός και τραγουδοποιός. Γεννήθηκε στις 10 Μαρτίου 1985 στη Βούλα Αττικής, αλλά η καταγωγή του είναι από την Καλοσκοπή Φωκίδας. Σπούδασε στο Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Υποκριτική  στο «Νέο ελληνικό θέατρο» του Γιώργου Αρμένη. Παίζει κιθάρα, μπουζούκι, μπαγλαμά, ακορντεόν, κοντραμπάσο και παραδοσιακά κρουστά. Στο θέατρο έχει συνεργαστεί με τους Δημήτρη Μαυρίκιο, Νίκο Καραθάνο, Λάκη Λαζόπουλο, Πέτρο Φιλλιπίδη, Κώστα Γάκη, Γιάννη Κακλέα και τον Νίκο Καλογερόπουλο, με τον οποίο ξεκίνησε την καριέρα του. 

Πρωταγωνίστησε, μεταξύ άλλων ,στις παραστάσεις του φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου ''Βάτραχοι'' και ''Εκκλησιάζουσες'' του Εθνικού Θεάτρου. Από το 2016 ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ. Η παράσταση ''Mistero Buffo'' σε σκηνοθεσία Λητώ Τριανταφυλλίδου παρουσιάστηκε στην Νέα Υόρκη, Λος Αντζελες, Σικάγο, Ισραήλ και Λονδίνο, αποσπώντας ''best physical comedy award''  και ''The producer's encore award''. Στην ελληνική τηλεόραση έχει πρωταγωνιστήσει στις σειρές: H ζωή της άλλης, οι ατρόμητοι, οι Βασιλιάδες, Μην αρχίζεις την Μουρμούρα και άλλες, καθώς και στις ταινίες ''love in the End'' σκηνοθεσία Βασίλη Κεχαγιά και ''Αιγαίο SOS'' σκηνοθεσία Πιέρος Ανδρακάκος. 

Στο εξωτερικό συμμετείχε στην σειρά "Days of our lives'' (NBC) και στις ταινίες ''The after party'', ''Bastaba uno mirada'', καθώς και σε πλειάδα διαφημιστικών σποτ εθνικής εμβέλειας. Toν Απρίλιο του 2020  πρωταγωνιστεί στην ταινία ''The Perfect pose '' (LIFETIME) σε σκηνοθεσία του Brian Hezlinger και συμμετέχει στην σειρά ''SELENA'' του NETFLIX. Έχει κυκλοφορήσει δύο προσωπικούς δίσκους: ''Παιχνίδια των παιδιών'' Ogdoo music (2015) και ''Μετά'' Cobalt music (2018) . Έχει γράψει τραγούδια για τους Μίλτο Πασχαλίδη, Γιώργο Μαργαρίτη, Χρήστο Θηβαίο, Ελένη Δήμου, Χριστίνα Μαξούρη και Ιωάννα Λέκκα. Το 2020 κυκλοφόρησε το single ''Ατύχημα'' (Cobalt Music).

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΜΑΙΟΥ & ΩΡΑ 18.00 

ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ YouTube!

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ!

Περισσότερες πληροφορίες

Η ομάδα του TEDxAUTH συστάθηκε το Δεκέμβριο 2018 και σκοπός αυτής είναι η υλοποίηση του τρίτου, σε σειρά, TEDxAUTH στην ιστορία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η οργανωτική ομάδα αποτελείται από 29 δημιουργικά άτομα, τα οποία επιλέχθηκαν για τη φαντασία, αλλά και την επιθυμία τους να συμβάλουν στην προώθηση ιδεών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στην Θεσσαλονίκη και στον κόσμο γενικότερα.

 

Tα «Φοιτητικά Νέα» Χορηγός Επικοινωνίας του TEDxAUTH 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr