TEDxAUTH HOMECASTS: Ψηφιοποιημένα Κράτη και Επιχειρήσεις!

TEDxAUTH HOMECASTS ep.2: Ψηφιοποιημένα Κράτη και Επιχειρήσεις: η επόμενη ημέρα

Είναι αρκετό να ρίξουμε μια ματιά γύρω μας, για να διαπιστώσουμε, πόσο έντονο είναι το πρόβλημα της γραφειοκρατίας και πόσα τεράστια προβλήματα δημιουργεί. Από τα άτομα μέχρι την επιχείρηση, από τον σύλλογο μέχρι την κυβέρνηση, σε όλο το πλάτος της κάθε οργανωτικής πυραμίδας και σε όλο το φάσμα της κοινωνικής δραστηριότητας του ανθρώπου, η γραφειοκρατία αποτελεί ένα κοινό και σύνηθες φαινόμενο τουλάχιστον στον Ελλαδικό χώρο.

Οι εξελίξεις που έφερε στη ζωή μας ο COVID-19 είναι αδιαμφισβήτητα σφοδρές. Αναλυτικότερα, η διαδικτυακή έκδοση της Le Figaro αναφέρεται στην ταχύτατη ψηφιοποίηση του ελληνικού Δημοσίου γράφοντας ότι είναι, «μια Λερναία Ύδρα εξαπλωμένη που καθυστερεί την πρόοδο της χώρας σε όλα τα επίπεδα, από τις εγγραφές στο Πανεπιστήμιο, μέχρι τις προσλήψεις στο Δημόσιο ή ένα απλό πιστοποιητικό γέννησης». 


Διαχρονικά, αν το δει κανείς, η χώρα μας κρατείται για χρόνια ολόκληρα όμηρος της βραδυκίνητης γραφειοκρατίας. Πολλοί τομείς της ζωής στην Ελλάδα φαίνεται να αδυνατούν να προσαρμοστούν στα δεδομένα της τεχνολογικής εξέλιξης. Ο τρόπος λειτουργίας των εγχώριων επιχειρήσεων δεν μπορεί να συγκριθεί με τον τρόπο που λειτουργούν αντίστοιχες επιχειρήσεις του εξωτερικού. Η πανδημία του COVID-19 κατάφερε να προκαλέσει και στο πεδίο αυτό μεγάλες μεταβολές. 

Ο υποχρεωτικός εγκλεισμός όλων στα σπίτια μας, οδήγησε σε μια απότομη ωρίμανση της ιδέας χρήσης της τεχνολογίας στο πλαίσιο δημόσιων υπηρεσιών και επιχειρήσεων, επαναπροσδιορίζοντας στην ουσία τις σχέσεις μεταξύ πολιτών και κράτους, καταναλωτών και επιχειρήσεων, αλλά και επιχειρήσεων και κράτους. Είναι γεγονός, ότι η  Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της “Έκθεσης Ετοιμότητας για το Μέλλον της Παραγωγής” του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) και αυτό δεν εκπλήσσει κανέναν μας. 

Η είσοδος της τεχνολογίας στο κράτος και τις επιχειρήσεις ενόψει της πανδημίας ήρθε για να μείνει; Χωρά βελτίωση στον τρόπο χρήσης της τεχνολογίας και των ψηφιακών μέσων; Ποιοι προβληματισμοί κυριαρχούν στη σκέψη του μέσου πολίτη της χώρας μας, αυτή την κρίσιμη για όλους περίοδο που διανύουμε; Μήπως ο COVID-19 αναγκάζει την ελληνική Διοίκηση να αλλάξει; Μήπως είναι καιρός ο γόρδιος δεσμός της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα να κοπεί ολοκληρωτικά; Και τέλος, μήπως θα έπρεπε οι αρχές να επωφεληθούν από αυτή την περίοδο της απομόνωσης και να εδραιώσουν την στήριξή του κόσμου στην ψηφιοποίηση;  

Ερωτήματα, όπως τα παραπάνω, θα συζητήσουμε στο δεύτερο επεισόδιο του TEDxAUTH HOMECASTS, που θα πραγματοποιηθεί LIVE την Κυριακή 3 Μαΐου και ώρα 18.00 στο επίσημο κανάλι της διοργάνωσης στο YouTube. Μαζί μας θα βρίσκεται ένας εξαιρετικός καλεσμένος, ο Νίκος Βαρβαδούκας. (Link YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCBITyLjrElrAMkbmPcVpSSA)  

Ο Νίκος είναι απόφοιτος Επιχειρησιακής Έρευνας και Marketing του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος MBA από το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Διετέλεσε υψηλόβαθμο στέλεχος marketing & e-Commerce σε κορυφαίες εταιρείες λιανικής, όπως το Δίκτυο Καταστημάτων ΓΕΡΜΑΝΟΣ, τα καταστήματα PUBLIC, η DIAGEO, ενώ έχει διατελέσει Commercial Director στην APIVITA. Πλέον ανήκει στην διοίκηση των αλυσίδων αθλητικών ειδών Cosmos Sport, Sneaker10, Sportsfactoy SLAMDUNK με ευθύνη την εμπορική ανάπτυξη των καναλιών, είναι μέλος ΔΣ στην Convert Group έχοντας συμβάλλει συμβουλευτικά στην Papastratos// Philip Morris (iQOS), καθώς και management advisor σε δυναμικά ελληνικά start ups. Είναι ιδρυτικό μέλος του GRECA (Greek e-Commerce Association) από το 2012, τον οποίο υπηρέτησε και ως μέλος του ΔΣ, και συχνά μέλος σε κριτικές επιτροπές βραβείων.

ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΜΑΙΟΥ & ΩΡΑ 18.00 

ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ YouTube!

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ!

Περισσότερες πληροφορίες

Η ομάδα του TEDxAUTH συστάθηκε το Δεκέμβριο 2018 και σκοπός αυτής είναι η υλοποίηση του τρίτου, σε σειρά, TEDxAUTH στην ιστορία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η οργανωτική ομάδα αποτελείται από 29 δημιουργικά άτομα, τα οποία επιλέχθηκαν για τη φαντασία, αλλά και την επιθυμία τους να συμβάλουν στην προώθηση ιδεών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στην Θεσσαλονίκη και στον κόσμο γενικότερα.

Tα «Φοιτητικά Νέα» Χορηγός Επικοινωνίας του TEDxAUTH 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr