ΑΠΘ: Έκκληση στους φοιτητές για εθελοντική αιμοδοσία

Αιμοδοσία Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής & Φοιτητικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης μπροστά στην Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Το Υπουργείο Υγείας και ο Ε.Ο.Δ.Υ. έχουν εκδώσει ειδικές οδηγίες για την αιμοεπαγρύπνηση, ορίζοντας ότι η συνέχιση της ροής της αιμοδοσίας όχι μόνο επιτρέπεται, αλλά είναι αναγκαία. Απαιτείται ωστόσο μία κεντρική διαχείριση των νοσοκομείων, των κέντρων αιμοδοσίας και των αντίστοιχων αναγκών, ώστε να διασφαλίζεται ότι ούτε ένας πολίτης δεν θα μείνει χωρίς το πολύτιμο αυτό αγαθό.

Αναλυτικά το κείμενο που απέστειλαν στα «Φοιτητικά Νέα» "Οι φοιτητές των Φοιτητικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη ιδιαίτερα εν μέσω της πανδημίας και με το λαό να είναι ταυτόχρονα αντιμέτωπος με τις συνέπειες από τη συρρίκνωση, υποβάθμιση, ιδιωτικοποίηση των δομών Υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, να δυναμώσει η πάλη αλλά και η προσπάθεια προσφοράς και αλληλεγγύης ανάμεσα σε φοιτητές, εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους. Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των υγεινομικών, των εργαζομένων σε όλους τους χώρους δουλειάς. Στις 7 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), μαζί με μια σειρά σωματεία εργαζομένων, αποφάσισαν πολύμορφες κινητοποιήσεις για τη στήριξη της Δημόσιας Υγείας. 


Εμείς βλέποντας τον τεράστιο αγώνα που δίνουν αυτές τις μέρες οι επαγγελματίες στο χώρο της Υγείας, το προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία ενάντια στην εξάπλωση της πανδημίας στην χώρα μας και για την προστασία του λαού κόντρα σε τρομακτικές ελλείψεις, έχουμε επίγνωση ότι οι ανάγκες ενδεχομένως να αυξηθούν το επόμενο διάστημα. Θέλουμε και εμείς από την πλευρά μας να συμβάλουμε στην προσπάθεια αυτή για την προστασία της υγείας του λαού.

Σε αυτά τα πλαίσια, καταλαβαίνουμε την ανάγκη να συνεχιστεί η αιμοδοσία. Λόγω της πανδημίας οι μονάδες αίματος που συλλέγονται έχουν μειωθεί κατά 40%, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, με αποτέλεσμα να μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή πολλών, κυρίως χρόνιων, ασθενών που έχουν συνεχή ανάγκη για μετάγγιση και όλες οι έκτακτες χειρουργικές επεμβάσεις.

Αποφασίζουμε να συμβάλουμε οργανωμένα, διοργανώνοντας εθελοντική αιμοδοσία. Καλούμε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια που μπορεί να δώσει αίμα, να στηρίξει αυτήν την προσπάθεια.

Κατά την αιμοδοσία θα διασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εθελοντών αιμοδοτών. Επισημαίνεται ότι τα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα όπως αυτά της γρίπης, είτε τα ίδια είτε οι οικείοι τους, θα πρέπει να αποφύγουν να δώσουν αίμα για 4 εβδομάδες μετά το τέλος των συμπτωμάτων. 

Η αιμοδοσία θα διεξαχθεί την Τρίτη 7/4/2020, τις ώρες 8.30-13.30, την Τετάρτη 8/4, τις ώρες 10.30-20.00 και την Πέμπτη 9/4, τις ώρες 8.30-13.30,  στο περίπτερο 11 της Δ.Ε.Θ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr