Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών στον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ Κώστα Γιαβή

Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών στον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ Κώστα Γιαβή

Μια σημαντική διάκριση από την Ακαδημία Αθηνών απέσπασε ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Γιαβής.

Πρόκειται για το Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, το οποίο απονέμεται στον κ. Γιαβή για το βιβλίο του με τίτλο «Ιμπέριος και Μαργαρώνα (Imperios and Margarona) The Rhymed Version. Critical Edition with introduction, Commentary and Index-Glossary» (Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα, 2019).


«Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τη βράβευση του συναδέλφου κ. Γιαβή από το Ανώτατο Πνευματικό Ίδρυμα της χώρας, την Ακαδημία Αθηνών. Μια βράβευση που τιμά τόσο τον ίδιο και το έργο του όσο και το Πανεπιστήμιό μας. Το Αριστοτέλειο διαθέτει εξαίρετους επιστήμονες που, με τη δημιουργικότητα, τη μεθοδικότητα και την έρευνά τους, προάγουν τη γνώση και συμβάλλουν στην ακτινοβολία του Πανεπιστημίου μας εντός αλλά και εκτός συνόρων»,
δήλωσε ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου.

Οι άλλες δύο τιμητικές διακρίσεις που απονέμονται φέτος από την Ακαδημία Αθηνών είναι οι εξής:

- Αριστείο των Θετικών Επιστημών στον Καθηγητή του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, Κωνσταντίνο Γαλιώτη, για την προσφορά του στους τομείς της επιστήμης και τεχνολογίας των υλικών και ιδιαίτερα για την μεγάλη του συμβολή στη βαθύτερη κατανόηση της δομής και των μηχανικών ιδιοτήτων του γραφενίου.

- Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, στον κ. Ευθύμιο Τσιγαρίδα για το βιβλίο του «Εικόνες του Βυζαντινού Μουσείου και ναών της Καστοριάς (12ος – 16ος αιώνας)» (Βιβλιοθήκη της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, αρ. 317, Αθήναι 2018).

Η επίδοση των βραβείων της Ακαδημίας Αθηνών θα γίνει φέτος χωρίς τελετή, καθώς η προγραμματισθείσα Πανηγυρική Συνεδρία της 24ης Μαρτίου 2020 ματαιώθηκε λόγω της επιδημίας του κοροναϊού.

Λίγα λόγια για τον κ. Κώστα Γιαβή

Ο Κώστας Γιαβής είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Υπήρξε μεταδιδακτορικός υπότροφος του Princeton και του Ιδρύματος Humboldt, ερευνητικός εταίρος του Harvard (Dumbarton Oaks), λέκτορας του Πανεπιστημίου Cornell και επισκέπτης Καθηγητής της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Τα ενδιαφέροντά του περιλαμβάνουν τη λογοτεχνία από τον ύστερο Μεσαίωνα μέχρι σήμερα, ειδικά τα όρια Μεσαίωνα και Αναγέννησης, και τη σύγκριση πολιτισμών και περιόδων.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr