ΑΠΘ: Προβλήματα με τη διεξαγωγή διαδικτυακών μαθημάτων αναφέρουν φοιτητές

ΑΠΘ: Προβλήματα με τη διεξαγωγή διαδικτυακών μαθημάτων αναφέρουν φοιτητές

«Με την έναρξη των ηλεκτρονικών μαθημάτων, μετά και το κλείσιμο των σχολών λόγω της πανδημίας του Κορονοϊού, οι φοιτητές των τμημάτων του ΑΠΘ ερχόμαστε αντιμέτωποι με προβλήματα που εμποδίζουν την προσπάθεια μας να παρακολουθήσουμε τα μαθήματα μας» τονίζουν με αποφάσεις τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Νομικής, Πολιτικών Επιστημών, Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, Κτηνιατρικής, ΤΕΦΑΑ, Γεωλογικού, Ψυχολογίας.

Και επισημαίνουν: «Το Υπουργείο Παιδείας μας διαβεβαιώνει ότι το εξάμηνο δεν θα χαθεί, ότι θα κάνουν «ότι περνάει από το χέρι τους» όμως οι μέρες περνούν χωρίς να έχει παρθεί από το κράτος και το Πανεπιστήμιο κανένα ουσιαστικό μέτρο για να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά.


Είναι χαρακτηριστικό ότι διάρκεια πολλών μαθημάτων το σύστημα «πέφτει» με αποτέλεσμα να υπάρχει καθυστέρηση στο μάθημα, πολλές φορές και απώλεια του, όπως για παράδειγμα έγινε στο τμήμα Βιολογίας, στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, στα ΤΕΦΑΑ και σε μία σειρά άλλα τμήματα του ΑΠΘ.

Παράλληλα, σε τμήματα με εργαστηριακά υποχρεωτικά μαθήματα αλλά και σε σχολές με μεγάλα έτη, πολλοί φοιτητές δεν μπορούν να παρακολουθήσουν το μάθημα τους λόγω του ορίου που μπαίνει από την εφαρμογή Skype for Business για την συμμετοχή μέχρι 250 ατόμων στην κλήση. Τα παραδείγματα είναι χαρακτηριστικά στα μαθήματα Ανατομίας & Φυσιολογίας στην Ιατρική, στο Ατομικό Εργατικό Δίκαιο στη Νομική». 

Οι φοιτητές διεκδικούν:

1. «Με ευθύνη του Πανεπιστημίου και του ΚΗΔ να λυθούν όλα τα προβλήματα που εμποδίζουν συναδέλφους μας από την παρακολούθηση των μαθημάτων τους και σχετίζονται με την ηλεκτρονική πλατφόρμα

2. Να υπάρξει ενημέρωση από τους Προέδρους & τις Κοσμητείες των Τμημάτων για την εξέλιξη του εξαμήνου, με ιδιαίτερη φροντίδα για την πορεία των υποχρεωτικών – εργαστηριακών μαθημάτων».

Λύσεις αναζητούν οι Σχολές

Η Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τη διεξαγωγή διαδικτυακών μαθημάτων και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν:

"Μετά από απόφαση της υπ΄αρ. 158/24-3-2020 Συνέλευσης του Τμήματος Νομικής, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, οριστικοποιήθηκε ότι θα γίνουν όλα τα μαθήματα διαδικτυακά, ακολουθώντας τις αναλυτικές οδηγίες του ΚΗΔ του ΑΠΘ. Παράλληλα, η Γραμματεία της Σχολής θα αναζητήσει άμεσα λύσεις βελτίωσης της διαδικτυακής διδασκαλίας, πέραν του προγράμματος Skype for Business που διαθέτει ο ΚΗΔ.

Η διεξαγωγή των διαδικτυακών μαθημάτων θα γίνει τις ίδιες ημέρες και ώρες, όπως είχε καθορισθεί στο τρέχον πρόγραμμα σπουδών. Ο κάθε διδάσκων επιλέγει, στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής του ελευθερίας, τον καλύτερο τρόπο για την διδασκαλία της προβλεπόμενης στο πρόγραμμα σπουδών ύλης. Εάν η πραγματοποίηση κάποιου μαθήματος δεν είναι για οποιονδήποτε λόγο εφικτή, μπορεί να ορίζεται εμβόλιμο μάθημα για την αναπλήρωση του χαμένου, σε διαφορετική ημέρα και ώρα, εφόσον εξασφαλισθεί ότι το ακροατήριο είναι ελεύθερο.

Παρακαλούνται οι φοιτητές να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις των Τομέων του Τμήματος σχετικά με τους χρόνους διεξαγωγής των μαθημάτων. Στην σχετική ανακοίνωση διεξαγωγής κάθε μαθήματος συμπεριλαμβάνεται και ο σύνδεσμος (link) για τη συμμετοχή τους στο μάθημα.

Οι οδηγίες σύνδεσης προς τις/τους συμμετέχουσες/ντες φοιτήτριες/τες είναι διαθέσιμες στην παρακάτω ανακοίνωση του ΚΗΔ του ΑΠΘ: https://it.auth.gr/el/skypeAttendeeChrome"

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr