"Δεν φεύγουμε από την εστία" δηλώνουν φοιτητές του ΑΠΘ (ΦΩΤΟ)

"Δεν φεύγουμε από την εστία" δηλώνουν φοιτητές του ΑΠΘ

Αριστοτέλειο Παν. Θεσσαλονίκης: Δεν υποχωρούν από τα αιτήματα τους για την ακύρωση της απόφασης για την αναστολή λειτουργίας των εστιών οι φοιτητές από την Θεσσαλονίκη. Με νέα Γενική συνέλευση του συλλόγου οικοτρόφων φοιτητών εστιών Θεσσαλονίκης αποφάσισαν να συνεχίσουν όπως αναφέρουν τον αγώνα τους προκειμένου να παραμείνουν στην εστία και να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας τους.

Συγκεκριμένα αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποίηση στην Πρυτανεία του ΑΠΘ την Τετάρτη 25/3 στις 11:30 πμ προκειμένου να γνωστοποιήσουν τα αιτήματα τους και να απαιτήσουν λύσεις. Ακόμα δηλώνουν πως παραμένουν σε ετοιμότητα για οποιαδήποτε προσπάθεια κλεισίματος της εστίας τις επόμενες μέρες.


Αναλυτικά η απόφαση τους όπως εστάλη στα «Φοιτητικά Νέα»:

"Ως Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης καταγγέλλουμε απερίφραστα την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τις φοιτητικές εστίες όλης της χώρας εν μέσω πανδημίας! Αντί η κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να δώσει κρατική χρηματοδότηση, ούτως ώστε να προφυλαχθούν οι εστιακοί από την νέα πανδημία, επιλέγει την εύκολη λύση, να πετάξει χιλιάδες εστιακούς έξω από τα σπίτια τους. Εκατοντάδες είναι οι εστιακοί που δεν μπορούν να γυρίσουν στα σπίτια τους για διάφορους λόγους:

• Δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης

• Δεν μπορούν να πάνε σπίτι τους λόγω οικογενειακής κατάστασης (ορφανοί από 2 γονείς κτλ)

• Οι οικογένειες τους ή οι ίδιοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

• Είναι είτε μετανάστες και οι χώρες τους έχουν κλείσει τα σύνορα λόγω της πανδημίας, είτε πρόσφυγες από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση

• Εργάζονται για να μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα τους ή της οικογένειας τους ή δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους (delivery, super market, βενζινάδικα κτλ)

Πίσω από την ατομική ευθύνη κρύβεται η κρατική ευθύνη. Η κυβέρνηση και η πολιτική της μας αφήνει απροστάτευτους/ες για ακόμα μια φορά απέναντι σε αυτή τη κατάσταση. Το «μένουμε σπίτι» της κυβέρνησης αναγκάζει εμάς τους οικότροφους σε διασπορά σε διάφορα μέρη χωρίς να υπολογίζουν αν έχουμε που να πάμε. Δεν υπολογίζουν ότι θα μετακινηθούμε στην επαρχία μεταφέροντας παράλληλα και πιθανούς κινδύνους εξάπλωσης του ιού στις πόλεις μας, όντας και ούσες πιθανότατα σε ασυμπτωματική φάση, ενώ θα έπρεπε το κράτος να μας προστατέψει με απολυμάνσεις, αντισηπτικά, προσωπικό καθαριότητας.

Η κυβέρνηση και το κράτος βλέπει τους οικότροφους ως «βάρος» και «κόστος» και αποποιείται τις ευθύνες τους αντί να πάρει μέτρα προστασίας για αυτούς. Χαρακτηριστικό της αδιαφορίας τους είναι ότι στη ΦΕΘ έχουν κάνει μόνο δύο απολυμάνσεις για τόσες εβδομάδες και έχουν τοποθετήσει  ελάχιστα αντισηπτικά χωρίς όμως να ανανεώνεται το υγρό.

Στις 23/3 με εγκύκλιο από το Υπουργείο ήρθε απόφαση για παροχή ξενοδοχείων σε όσους/ες δεν έχουν κατοικία στο εσωτερικό της χώρας. Το κράτος-κυβέρνηση βλέπει την εστία ως κόστος και προτιμάει να παρέχει τα λιγότερα δυνατά έξοδα στους ξενοδόχους και όχι στη συντήρηση και την ομαλή λειτουργία της εστίας (στέγαση, σίτιση, απολύμανση, αντισηπτικά, θέρμανση). 

Οι χρόνιες ελλείψεις στα νοσοκομεία και στο δημόσιο σύστημα υγείας γίνονται ακόμα πιο φανερές αυτή την περίοδο. Πραγματικός εχθρός είναι η πολιτική που ακολουθείται από τις κυβερνήσεις τόσα χρόνια που έχουν οδηγήσει στη μη πρόσβαση του πληθυσμού σε σύγχρονες και επαρκείς υπηρεσίες περίθαλψης, όπως επαρκής ιατρικός εξοπλισμός και ιατρικό προσωπικό, πόσο μάλλον σε επαρχιακές πόλεις και χωριά.

Η κυβέρνηση αποφασίζει την απαγόρευση της κυκλοφορίας την ίδια ώρα που αποφασίζει το κλείσιμο των εστιών και την υποχρεωτική μετακίνηση χιλιάδων φοιτητών προς τους τόπους καταγωγής τους! Ξεκαθαρίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει την ευθύνη για όσους έχουν ήδη φύγει από τις εξαγγελίες της, θέτοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού στους κοντινούς τους. Δεν τρομοκρατούμαστε και δεν φεύγουμε από την εστία!

Απαιτούμε:

  • Κάτω τα χέρια από τα σπίτια μας - Ούτε σκέψη για κλείσιμο των εστιών.
  • Επαρκή καθαριότητα στα κτίρια πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Απολύμανση όλων των κτιρίων εδώ και τώρα!
  • Άμεση και δωρεάν διάθεση όλων των απαραίτητων υλικών προφύλαξης (σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) σε κάθε όροφο κάθε κτηρίου και ατομικά σε όλους τους οικότροφους για την προσωπική τους υγιεινή.
  • Το προσωπικό των εστιών να εφοδιαστεί δωρεάν με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διασφάλιση της υγιεινής (σκουφιά, γάντια, μάσκες, κλπ).
  • Δωρεάν εκτέλεση του τεστ για τον Covid-19 για όποιον θέλει.
  • Δωρεάν τεστ για τον ιό, παροχή όλων των απαραίτητων προστατευτικών μέσων και κάλυψη των εξόδων μεταφοράς για όποιον φοιτητή επιθυμεί να φύγει  από την εστία
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το Εθνικό Σύστημα Υγείας με όλα τα αναγκαία μέτρα για σύγχρονες και επαρκής υπηρεσίες περίθαλψης.
  • Καμία υπενοικίαση ξενοδοχείου για στέγαση των εστιακών φοιτητών/τριών. 

Αποφασίζουμε:

  • Δεν φεύγουμε από την εστία.
  • Συνέχιση λειτουργίας της εστίας με το υπάρχον καθεστώς (και του εστιατορίου)».
  • Μένουμε εδώ! Μέχρι να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί η δωρεάν και ασφαλής διαμονή όσων οικοτρόφων είναι αναγκαίο να μείνουν, να εξασφαλιστεί δωρεάν και ασφαλής μετακίνηση σε όσους μπορούν και θέλουν να φύγουν.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr