Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος του ΑΠΘ διαθέτει αυτονομία 16 ωρών

Στην Κύπρο ο Αντιπρύτανης του ΑΠΘ

Αριστοτέλειο Παν. Θεσσαλονίκης: Διδακτορικοί φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αξιοποιώντας τις σημαντικές καινοτομίες και τα ερευνητικά αποτελέσματα, τα οποία παράγονται στο εργαστήριο του πανεπιστημίου τα τελευταία χρόνια  έχουν καταφέρει να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν ένα πρωτοποριακό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το οποίο συγκεντρώνει ορισμένα τεχνικά χαρακτηριστικά που δεν υπάρχουν σε ανάλογα αεροσκάφη.

Ο κυπριακής καταγωγής Αντιπρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Στράτος Στυλιανίδης, που συμμετέχει στην ομάδα έρευνας για την ανάπτυξη ενός ελληνικού drone πρωτοποριακής σχεδίασης, σε εκδήλωση στην πόλη της Πάφου της Κύπρου, δήλωσε ότι πρόκειται για ένα καθαρά ελληνικό προϊόν, ενώ όταν ξεκινήσει η παραγωγή του θα μετέχουν και δυο κυπριακές εταιρείες στο σχήμα.  


Ο Κύπριος Aντιπρύτανης του ΑΠΘ κατέχει το χαρτοφυλάκιο της Έρευνας και της Διά Βίου Εκπαίδευσης. Υπό την ιδιότητα του αυτή ήταν ο κύριος ομιλητής σε συνέδριο που οργάνωσε το λύκειο από το οποίο αποφοίτησε, το Α’ Λύκειο Εθνάρχη Μακαρίου  Γ’ Πάφου.

Διδακτορικοί φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής και αξιοποιώντας  τις σημαντικές καινοτομίες και ερευνητικά αποτελέσματα, τα οποία παράγονται στο εργαστήριο του πανεπιστημίου τα τελευταία χρόνια έχουν καταφέρει να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν ένα πρωτοποριακό μη επανδρωμένο αεροσκάφος το οποίο συγκεντρώνει ορισμένα τεχνικά χαρακτηριστικά που δεν υπάρχουν σε ανάλογα αεροσκάφη.

Η ομάδα αεροδυναμικού σχεδιασμού μη-επανδρωμένων αεροχημάτων του Αριστοτέλειου  ξεκίνησε τις ερευνητικές της δραστηριότητες το 2012, στοχεύοντας στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τις πτητικές δοκιμές συστημάτων σταθερής πτέρυγας και μεγάλου βάρους απογείωσης.

Το νέο μη επανδρωμένο αεροσκάφος διαθέτει μεγάλη αυτονομία, αφού μπορεί να βρίσκεται στον αέρα έως και 16 ώρες, ενώ έχουν αναπτυχθεί σχεδιαστικές καινοτομίες, όπως η  κάθετη προσγείωση και απογείωση, με σταθερή πτέρυγα, και ευφάνταστο σχεδιασμό, οι οποίες προσφέρουν υψηλές πτητικές αποδόσεις και ευκολία στη χρήση.

Θέμα του συνεδρίου σύμφωνα με το ΑΠΕ ήταν οι ευκαιρίες και οι προοπτικές που προσφέρουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα ERASMUS σε φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικούς και στην κοινωνία, καθώς και η συμβολή των προγραμμάτων στην εκπλήρωση της ευρωπαϊκής ιδέας.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr