ΑΠΘ: Διαμαρτυρία φοιτητών στην πρυτανεία κατά του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ

ΑΠΘ: Διαμαρτυρία φοιτητών στην πρυτανεία κατά του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ

Αριστοτέλειο Παν. Θεσσαλονίκης: Παράσταση διαμαρτυρίας στην πρυτανεία του ΑΠΘ πραγματοποίησαν χθες Τρίτη 21 Γενάρη, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι των Τμημάτων Φυσικής, Γεωλογίας, Ψυχολογίας,  Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΤΕΦΑΑ, Ιατρικής, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών και Κτηνιατρικής του ΑΠΘ για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ για την Ανώτατη Εκπαίδευση. 

Σε ανακοίνωσή τους οι φοιτητικοί σύλλογοι αναφέρουν ότι «εκπρόσωποι και μέλη των Φοιτητικών Συλλόγων ανέδειξαν στον πρύτανη Δ. Παπαϊωάννου τα νέα εμπόδια που βάζει το νομοσχέδιο στις σπουδές των φοιτητών, την ακόμα πιο μεγάλη σύνδεση της ‘αξιολόγησης’ με τα κριτήρια της αγοράς με τη χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων, την ‘αυτονόμηση’ τους για την αναζήτηση χορηγών- επενδυτών, ώστε να καλύψουν και τις στοιχειώδεις λειτουργίες τους, αλλά και την αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα».


Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται: «Από τις απαντήσεις που έδωσαν οι πρυτανικές αρχές σε όλα αυτά τα ζητήματα, φάνηκε ακόμα μια φορά η στάση που κρατάνε διαχρονικά οι διοικήσεις ενάντια στα συμφέροντα των φοιτητών. Χαρακτηριστικά, ο πρύτανης του ΑΠΘ έκανε λόγο για το προνόμιο της «αριστείας», χωρίς να αναφέρει ότι αυτό το προνόμιο είναι για λίγους, αφού, για να είναι κάποιος σήμερα «άριστος» φοιτητής, θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, ώστε να αποκτήσει όλη τη βασική γνώση που δεν του παρέχει το πτυχίο του, σε πανάκριβα μεταπτυχιακά, σεμινάρια και πιστοποιήσεις. Επίσης, οι πρυτανικές αρχές προσπάθησαν να αθωώσουν το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας πως η «αξιολόγηση» θα εξυγιάνει τα τμήματα, αφού το ότι το κάθε Ίδρυμα ξεχωριστά θα πρέπει να αναζητεί  χρηματοδότηση μέσω επενδυτών θα λύσει προβλήματα που δημιουργεί η χρόνια κρατική υποχρηματοδότηση. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε πως σε περίπτωση που γίνουν επενδύσεις σε ένα τμήμα π.χ. στους Μηχανολόγους Μηχανικούς, θα μπορέσει να δώσει τα λεφτά της κρατικής χρηματοδότησης από το αυτό το τμήμα σε ένα άλλο στο οποίο δε θα επενδύσουν π.χ. στα τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο, οι πρώτες σχολές να εξαρτώνται αποκλειστικά και σε υλικό επίπεδο και σε επίπεδο προγράμματος σπουδών από τις εκάστοτε επιχειρήσεις που επενδύουν εκεί, αλλά και οι δεύτερες σχολές να ρημάζουν και να υπολειτουργούν.  Ιδιαίτερα στάθηκαν οι φοιτητές στο άρθρο 50 του νομοσχεδίου που προωθεί την ισοτίμηση των πτυχίων των ιδιωτικών κολλεγίων εντός και εκτός Ελλάδας με τα πτυχία των δημόσιων πανεπιστημίων για τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, δίνει δηλαδή τη δυνατότητα να αναγνωρισθούν ως ισότιμα πτυχία, πέραν αυτών που αναγνωρίζονται από το ΔΟΑΤΑΠ, εκείνα που έχουν αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων με βάση το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) 38/2010 και τα πτυχία που δίνουν επαγγελματική ισοδυναμίας σε κλάδους εκπαιδευτικών, προωθώντας περαιτέρω την κατηγοριοποίηση των αποφοίτων, τη δημιουργία πτυχίων πολλών ταχυτήτων από διαφορετικά προγράμματα σπουδών. 

Χαρακτηριστική είναι και η στάση της Πρυτανείας απέναντι στο ζήτημα της αναζήτησης χρηματοδότησης από επιχειρήσεις την οποία "προφανώς και επιζητούν", συναινώντας πρακτικά στην άμεση σύνδεση της λειτουργίας και της έρευνας που αναπτύσσουν τα Ιδρύματα όχι με την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών αλλά με την αύξηση των κερδών της εκάστοτε ιδιωτικής επιχείρησης. 

Μετά την παράσταση διαμαρτυρίας ακολούθησε περιοδεία των εκλεγμένων και των φοιτητών στο χώρο του Πανεπιστημίου για την πλατιά ενημέρωση των φοιτητών γύρω από το θέμα. Το επόμενο διάστημα, οι φοιτητές θα συνεχίσουν την ενημέρωση μέσα στα αμφιθέατρα και την περίοδο της εξεταστικής, με στόχο όλο και περισσότεροι νέοι να συσπειρωθούν στον φοιτητικό τους σύλλογο, να βγουν στο δρόμο και να απορρίψουν στην πράξη το νέο νομοσχέδιο, το οποίο χτυπά τα μορφωτικά και επαγγελματικά δικαιώματα τους».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr