Σύσκεψη συντονισμού των φοιτητικών συλλόγων Θεσσαλονίκης – ΦΩΤΟ

Σύσκεψη συντονισμού των φοιτητικών συλλόγων Θεσσαλονίκης – ΦΩΤΟ

Φοιτητικοί Σύλλογοι - ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ: Ανακοίνωση του Συντονισμού των Γενικών Συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων Θεσσαλονίκης μετά από κοινή σύσκεψη που πραγματοποίησαν σήμερα Πέμπτη (04/12).

Συγκεκριμένα των φοιτητικών συλλόγων: Αγγλικής Φιλολογίας, Αρχιτεκτονικής, Πολιτικών Επιστημών, Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων Μηχανικών, Ψυχολογικού, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Φαρμακευτικής, Γεωλογικού, Πληροφορικής, Πολιτικών Μηχανικών, Μεταπτυχιακών Φοιτητ(ρι)ών και Υπ. Διδακτόρων του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών, με τη στήριξη των Συνελεύσεων Φοιτητών Δασολογίας, πρώην ΣΤΕΦ, ΣΕΥΠ, Εφαρμοσμένης Πληροφορικής ΠΑΜΑΚ, με τη στήριξη των Διοικητικών Συμβουλίων ΤΕΦΑΑ, Κτηνιατρικής, Φυσικού, ΣΟΦΕΘ, Παιδαγωγικού.


Η ανακοίνωση όπως απεστάλη στα «Φοιτητικά Νέα» έχει ως εξής:

"Χαιρετίζουμε τη σημερινή κινητοποίηση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με συμμετοχή δεκάδων Φοιτητικών Συλλόγων. Η πορεία κατέληξε στο χώρο του Πολυτεχνείου, όπου πραγματοποιήθηκε ενιαίο συντονιστικό γενικών συνελεύσεων. Σκοπός του να υπάρξει κοινός βηματισμός ενάντια στις πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ, της EE και του κεφαλαίου, ενιαίος προσανατολισμός αντεπίθεσης του φοιτητικού κινήματος. Η συμμετοχή στη διαδικασία όλων των Φοιτητικών Συλλόγων με τις αγωνιστικές τους αποφάσεις δείχνει αισιόδοξα το δρόμο αντιπαράθεσης με τις πολιτικές που διαλύουν περαιτέρω τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας  στο δρόμο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των προηγούμενων κυβερνήσεων, κλιμακώνει τη επίθεση στο λαό και τη νεολαία. Με το νέο χτύπημα στο ασφαλιστικό, τη φοροληστεία, την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και το τσάκισμα των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Απέναντι σε αυτά φοιτητές και εργαζόμενος λαός θα δώσουμε κοινή απάντηση.

Η κρατική καταστολή  και τρομοκρατία πάει χέρι-χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική που προωθεί η κυβέρνηση. Η κατάργηση του ασύλου, η καταπάτησή του στην ΑΣΟΕΕ, οι συλλήψεις και διώξεις φοιτητών αγωνιστών, η επίθεση σε φοιτητές απο ΜΑΤ έξω απο τη σύνοδο πρυτάνεων, ο τρομονόμος, τα εμπόδια στην απεργία, το ηλεκτρονικό φακέλωμα στα εργατικά σωματεία, το ιδιώνυμο στους πλειστηριασμούς, οι αλλαγές στον ποινικό κώδικα, η περιφρούρηση του αγάλματος Τρούμαν από ΜΑΤ επιβεβαιώνουν την ενίσχυση του δόγματος «νόμος και τάξη». Καταγγέλουμε το τελεσίγραφο Χρυσοχοϊδη και κάθε προσπάθεια εκφοβισμού όσων αγωνίζονται.

Ταυτόχρονα, συμπληρώνονται 11 χρόνια από την κρατική δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου. Εμείς δεν θα αφήσουμε να ξεχαστεί εκείνος ο Δεκέμβρης. Ο Αλέξης ήταν  μόνο η αφορμή. Στη δολοφονία του ο λαός και η νεολαία αναγνώρισαν τη διάλυση της ζωής και της προοπτικής τους μπροστά στην κρίση που είχε αρχίσει τότε να ξεσπά. Όπως και τότε έτσι και τώρα ο λαός και η νεολαία πρέπει να απαντήσουν μαζικά και μαχητικά κόντρα στα τελεσίγραφα και τις απειλές της κυβέρνησης.

Οι φοιτητές/ριες υπερασπιζόμαστε τους συλλόγους μας και τις γενικές μας συνελεύσεις ενάντια σε κάθε προσπάθεια διάλυσης και εκφυλισμού τους. Η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ αξιοποιούν ομάδες και ενέργειες που δεν έχουν καμία σχέση με τους συλλόγους μας για να χτυπήσουν τις συνελεύσεις μας, να συκοφαντήσουν το άσυλο και να προχωρήσουν αντιδραστικές αλλαγές. Ταυτόχρονα η ηλεκτρονική ψηφοφορία, το ενιαίο ψηφοδέλτιο ενισχύουν την κυβερνητική πολιτική και στοχεύουν στη διάλυση των συλλόγων. Η δημοκρατική λήψη των αποφάσεων χτίζεται μέσα από τη ζωντανή συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων, ενημέρωση που πραγματοποιούνται μέσα στις γενικές συνελεύσεις. 

Ο ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ!

Η Υπουργός Παιδείας Κεραμέως συζητά με τους Πρυτάνεις στη Σύνοδο Πρυτάνεων για το επερχόμενο νομοσχέδιο στην Παιδεία.  Ο νόμος-πλαίσιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ ενσωματώνει όλους τους προηγούμενους  νόμους για την εκπαίδευση, τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, τσακίζοντας το παρόν και το μέλλον της νεολαίας. Δεν δεχόμαστε τη συμμετοχή σε ηλεκτρονικές διαβουλεύσεις, χιλιάδες φοιτητές/τριες  μέσω των μαζικών τους διαδικασιών έχουν δείξει τη ριζική αντίθεσή τους στην πρόταση νόμου.

Η ένταση της καταστολής και της επίθεσης στο φοιτητικό και το εργατικό κίνημα είναι κομμάτι της “ατζέντας” των αστικών κομμάτων, μίας “ατζέντας” που υπαγορεύουν τα συμφέροντα και τα κέρδη του κεφαλαίου. Φαίνεται τώρα, πιο αποκαλυπτικά, το πρόσωπο της ανάπτυξης. Για να διασφαλιστούν τα κέρδη του κεφαλαίου και να πιαστούν οι στόχοι του, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μπει σε γύψο το κίνημα. Τα κέρδη τους προϋποθέτουν τσάκισμα των αναγκών και των δικαιωμάτων μας, περαιτέρω διασύνδεση των ιδρυμάτων με επιχειρήσεις, την ένταση των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων λειτουργείας των Ιδρυμάτων, διαμόρφωση φοιτητών/τριών σε φθηνούς-ευέλικτους εργαζομένους με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Σε αυτή την κατεύθυνση ήρθε και η εξίσωση των πτυχίων μας με αυτά των ιδιωτικών κολλεγίων, ενισχύοντας την πολιτική της διάσπασης των ενιαίων πτυχίων και ρευστοποίησης των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Η μπογιά του “θα μπούνε οι ιδιώτες και όλα θα φτιάξουν στα Ιδρύματα” έχει περάσει. Οι ιδιώτες έχουν ήδη μπει για τα καλά στα Ιδρύματα και η κατάσταση έγινε χειρότερη με ελλείψεις καθηγητών, εργαστηριακού εξοπλισμού, με ανύπαρκτη φοιτητική μέριμνα, με “κόψε-ράψε” στα προγράμματα σπουδών. Οι διαγραφές των φοιτητών/τριών έρχονται να εντατικοποιήσουν τους όρους φοίτησης στην κατεύθυνση πειθάρχησης των φοιτητών ώστε να μην αντιστέκονται σε όσα έρχεται να φέρει η κυβέρνηση. Καταδικάζουμε την δήλωση Παπαϊωάννου που υποστηρίζει ότι οι ν+2 φοιτητές πρέπει να διαγράφονται ή σε διαφορετική περίπτωση να επανεγγράφονται κάθε χρόνο και να πληρώνουν τα αντίστοιχα τέλη όταν έχουν ξεπεράσει το ν+2.

Από τις μέχρι τώρα κινητοποιήσεις και τις Γενικές Συνελεύσεις φαίνεται ότι παράλληλα με την κόντρα στο σχέδιο της κυβέρνησης και της πολιτικής της χρειάζεται να αναδεικνύονται και επιθετικά αιτήματα και διεκδικήσεις γύρω από τα οξυμένα ζητήματα των σχολών μας, της εργασιακής μας προοπτικής, της ανάγκης να μορφωνόμαστε ολόπλευρα, να σπουδάζουμε χωρίς εμπόδια. Ο αγώνας μας θα είναι πιο αποτελεσματικός, πιο μαχητικός όταν προτάξουμε τα επιθετικά αιτήματά μας. Όταν οι φοιτητικοί σύλλογοι, ενωμένοι, συντονισμένοι, περάσουν στην επιθετική διεκδίκηση αυτών των αιτημάτων. Μπορούμε τώρα να δώσουμε απάντηση στη ΔΑΠ, που πρωτοστατεί στον εκφυλισμό των συλλόγων αλλά και στην κυβέρνηση, που συκοφαντούν τους δίκαιους αγώνες μας, που καλλιεργούν δίπολα ανοιχτών-κλειστών σχολών. Άμεσα πρέπει να απαντήσουμε στο νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, με μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, που θα προετοιμάζουν μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις. Να διατηρήσουμε οξεία αντανακλαστικά για ενδεχόμενη κατάθεση του νομοσχεδίου. 

Οι φοιτητικοί σύλλογοι να ενωθούμε με μια φωνή γύρω από τα:

  • Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους/ες. Κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά-Καμία σκέψη για δίδακτρα στα προπτυχιακά.
  • Όχι στην κατάργηση του ασύλου! Το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό.
  • Άμεση απόσυρση των άδικων, ανυπόστατων κατηγοριών των συναδέλφων φοιτητών/τριών στην ΑΣΟΕΕ
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών μας.
  • Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε πανεπιστήμια και σχολεία.
  • Να γίνουν τώρα δεκτές όλες οι μεταγραφές.
  • Καμία διαγραφή φοιτητή/τριας-Κανένα όριο φοίτησης-Καμία σκέψη για βάση του 10.
  • Μόνιμο άνοιγμα της άνω λέσχης-Μόνιμο άνοιγμα όλων των διανομών σε κάθε γεύμα-Κανένα αντίτιμο για τη σίτιση-Έξω οι εργολαβίες.
  • Δωρεάν μεταφορές ανέργων-μαθητών/τριών-φοιτητών/τριών. Αξιοπρεπείς δημόσιες μετακινήσεις.
  • Ανέγερση νέων εστιών με ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ιδιώτες.
  • Προγράμματα σπουδών που θα παρακολουθούν τις επιστημονικές εξελίξεις-Χωρίς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια-Έξω οι επιχειρήσεις από τις σχολές-Ενιαίο πτυχίο, χωρίς κατηγοριοποιήσεις, με όλα τα εργασιακά δικαιώματα. Έρευνα και γνώση όχι για την αγορά αλλά για τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων.
  • Μόνιμη δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Καμία συμμετοχή της χώρας, των νέων, των πανεπιστημίων στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
  • Έμπρακτη αλληλεγγύη στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, στους πρόσφυγες και τους μετανάστες/τριες.

Καλούμε σε κλιμάκωση του αγώνα του φοιτητικού κινήματος και μαζικοποίηση των ΓΣ.  Καλούμε στις κινητοποιήσεις ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου της κυβέρνησης της ΝΔ για την παιδεία. Όλοι/Όλες στις κινητοποιήσεις στις 6/12  ενόψει της συμπλήρωσης 11 χρόνων από την κρατική δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου.

Καλούμε τους φοιτητικούς συλλόγους να αποφασίσουν κινητοποίηση στην Πρυτανεία Δευτέρα 9/12 στις 11.00 π.μ για να πάρει πίσω τις δηλώσεις του ο  πρύτανης και να πάρει θέσει η πρυτανεία για το ΝΣ Κεραμέως."

Σχολή Μηχ. Μηχανικών ΕΜΠ: Οι φοιτητές αποφάσισαν ανοιχτή Σχολή και καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr